Czyreń ogniowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki szczecinakowce szczeciniakowate czyreń Czyreń ogniowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Czyreń ogniowy (Phellinus igniarius)

Nazywana/y także: czyr ogniowy, czyreń bukowy, czyreń jabłoniowo-olszowy, huba nieprawdziwa twarda, huba ogniowa, huba twarda, huba wierzbowa, żagiew ogniowa, żagiew płomienna
Czyreń ogniowy
Spis treści

Wstęp

Czyreń ogniowy to grzyb niejadalny, który przyrasta bokiem do drzew. Jest to grzyb pasożytniczy.

Występowanie

Czyreń ogniowy  najczęściej rośnie na wierzbach, ale występują także na innych drzewach, na przykład na grabach czy bukach oraz na drzewach owocowych. Jako grzyb pospolity rośnie w wielu miejscach – lasach, ogrodach, sadach, nad potokami i w zaroślach.

Sezon

Czyreń ogniowy rośnie przez cały rok

Wygląd

Owocnik czyrenia ogniowego nie posiada trzonu – przyrasta do podłoża bokiem. Osiąga od 15 do 25 cm szerokości i od 8 do 15 cm grubości. Na początku jest bulwiasty, później staje się kopytkowaty lub płaski, rzadko bywa rozpostarty. Młode okazy na powierzchni są omszone, później stają się nagie, bruzdowane i spękane. Barwa na początku jest rudawa, później staje się szaroczarniawa, czarnobrązowa, a w końcu czarna. Skórka twarda, brzeg kapelusza zaokrąglony i puszysty.

Rurki mają wiele warstw i barwę od rudawobrunatnej, przez rdzawobrunatną, aż do kasztanowatej. Wraz z wiekiem porastają biały strzępkami. Pory bardzo drobne, okrągłe, u młodych okazów często są pokryte szarym nalotem.

Miąższ strefowany, o grubości do 2 cm. Twardy, zdrewniały. Kolor od rudawobrunatnego do kasztanowatego, zdarza się, że u góry ma barwę czarnobrązową. U starszych okazów na wierzchu można zauważyć żywicowatą skórkę, która jednak jest słabo widoczna. Zapach grzybowy, ale niewyraźny, natomiast smak łączy w sobie kwaskowość i gorzkawość.

Zarodniki kulistawe. Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Czyreń ogniowy nie posiada właściwości kulinarnych ze względu na swój kwaśno-gorzki smak.

Zastosowanie

Czyreń ogniowy kiedyś był wykorzystywany do sporządzania tzw. hubek, czyli materiału łatwopalnego, który służył do rozniecania ognia. Grzyby cięło się na plasterki i suszyło.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (19 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!