Wstęp
Czyreń śliwowy to jeden z najpospolitszych w Polsce i krajach sąsiednich przedstawicieli szczeciniakowatych (Hymenochaetaceae), odpowiedzialnych za białą zgniliznę drzew i krzewów.
Sezon
Czyreń śliwowy podobnie jak większość jego kuzynów produkuje owocniki cały
rok, na
pniach i konarach drzew, zwykle w starych, zaniedbanych albo użytkowanych
ekologicznie sadach, rzadziej w parkach miejskich i na
plantacjach leśnych.
Występowanie
Czyreń śliwowy to prawdziwy kosmopolita. Notowano go wszędzie tam, gdzie uprawia się lub rosną dziko odpowiedni żywiciele: w całej Eurazji i Afryce, w obu Amerykach,
Australii oraz większości dużych wysp. Poraża zarówno
gatunki uprawne, owocowe i ozdobne z rodziny różowatych, a przede wszystkim z podrodziny pestkowych (
śliwy,
wiśnie,
morele,
migdały,
tarninę, ałyczę). Czasem rozwija się też na innych różowatych, o szupinkowych
owocach (
jabłoniach,
gruszach,
pigwowcach,
jarzębach), a zupełnie wyjątkowo na przedstawicielach innych rodzin np.
leszczynie.
Wygląd
Owocniki czyrenia śliwowego słyną z różnorodnych kształtów i barw. Bywają nieregularne, kopytkowate, półokrągłe, guzokształtne, poduszeczkowate, rozpostarto-odgięte albo resupinowate (rozpostarte). Zazwyczaj tworzą duże skupienia zrastając się dachówkowato na spodzie gałęzi i pniaków drzew.
Kapelusz niemalże identyczny jak u
czyrenia dębowego i
robiniowego tzn. koncentrycznie strefowanej, nierównej, spękanej powierzchni. Wierzch kapelusza u tego czyrenia zmienia barwę z wiekiem: początkowo piaskowy bądź ochrowy, potem cynamonowy, później kasztanowy, wreszcie staje się szarawy i na końcu czarniawy. Faktura takoż się zmienia: od omszonej u najmłodszych owocników, przez gładką, aż po spękaną u najstarszych owocników. Ważną cechą charakterystyczną czyrenia śliwkowego jest brzeg kapelusza tępy, jaśniejszy od reszty kapelusza, a do tego pozbawiony hymenoforu.
Hymenofor rurkowaty, z licznymi warstwami rudobrązowych rurek, mierzących 2-3mm długości. U starszych okazach czyrenia śliwkowego rurki zwykle poprzerastane grzybnią.
Pory wydłużone, kanciaste albo okrągławe, 1-2mm średnicy. Barwa porów zmienia się z wiekiem owocnika: jasne ochrowe u najmłodszych; rudawe u średnich; a ciemnobrązowe u najstarszych okazów czyrenia śliwowego.
Trzonu u czyru śliwowego brak.
Miąższ nader twardy, korkowaty i strefowany jak u reszty czyreni. Kolor brązowy z rudym lub słomkowym odcieniem. Zapach trudno wyczuwalny. Smak nieprzyjemny, cierpki bądź kwaskowaty.
Zarodniki białe, kulistawe, o zaostrzonych końcach, niemal gładkie, o nielicznych, ledwie zauważalnych szczecinkach. Osiągają 5-7 × 4,0-5,5 µm długości.
W Polsce spotyka się wiele gatunków grzybów podobnych do czyru śliwowego. Zwykle odróżnia się je po gatunku gospodarza i/lub po kształtach i kolorach zarodników.
Właściwości
Czyreń śliwowy to . Podobnie jak jego kuzyni atakuje żywe drzewa i krzewy. W latach 80-tych XX w. uczeni ze zdumieniem odkryli, że P. pomaceus wytwarza chlorometan (najprostszą chlorową pochodną metanu, substancję żrącą i odurzającą) celem rozkładania drewna swoich żywicieli.
W Polsce spotyka się wiele gatunków podobnych do czyrenia śliwowego. Zwykle odróżnia się je po gatunku gospodarza i/lub po kształtach i kolorach zarodników.
Zastosowanie
W starożytności i średniowieczu z mocno wysuszonych owocników czyrenia śliwowego sporządzono krzesiwo (hubkę), używane do rozpalania ognia.
Organizm modelowy przy badaniu syntezy, znaczenia ekologiczno-fizjologicznego oraz rozkładu chlorometanu w organizmach żywych.