Gąska gorzkawa (Tricholoma stans)

Wstęp
Gąska gorzkawa to nader rzadki w Polsce i na świecie, grzyb niejadalny z rodziny gąskowatych Tricholomataceae. W wielu krajach, od Wielkiej Brytanii na północy po Turcję na południu trafiła na czerwone listy gatunków rzadkich i wymierających.
Sezon
Owocniki gąski gorzkawej zawiązują się jesienią, samotnie bądź w grupach.
Występowanie
Gąska gorzkawa znana jest z Europy i Azji Mniejszej. W Polsce potwierdzono jej obecność zaledwie na kilku stanowiskach w okolicach Przasnysza w mazowieckim, ma Górze Kamieńskiej w łódzkim oraz w okolicach Ciasnego (niedaleko Białegostoku) w podlaskim.
Gąska gorzkawa wchodzi w związki mikoryzowe tylko z sosnami: sosną zwyczajną w Polsce i krajach sąsiednich, a sosną czarną na południu Europy i w Turcji.
Wygląd
Kapelusz czerwonobrązowy, jaśniejący ku skrajom, zawsze nieco mokry i lepki w dotyku, obrośnięty drobnymi włókienkami, ogólnie dość podobny do kapelusza pospolitszej u nas gąski bukowej. Na młodych owocnikach półokrągły, z czasem się rozpościera, stając lekko wypukły lub płaski z garbkiem.
Blaszki zatokowo wycięte przy trzonie, o regularnej tramie, początkowo jasne, u starszych egzemplarzy rdzawe.
Nóżka centralna, 5-8 cm wysoka, a 0,8-1,2 cm gruba, z brunatnymi włókienkami na kremowobiałym tle, pod kapeluszem jaśniejsza niż na spodzie, bez wyraźnego pierścienia.
Miąższ jędrny, białawy, o przykrej mączystej woni i gorzkim smaku.
Wysyp spor biały. Zarodniki nieamyloidalne, gładkie, pozbawione pory rostkowej, z kroplami oleistej cieczy, eliptyczne. Mierzą około 5-6 x 3,5-4,0 µm.
Właściwości
Właściwości gąski gorzkawej są słabo poznane. Jak wszystkie grzyby, także ona akumuluje w sobie znaczne ilości metali ciężkich.
Zastosowanie
Współcześnie gąska gorzkawa nie znajduje zastosowań w Europie. Zasługuje na ochronę z uwagi na swoją rzadkość.