Gołąbek chmurny (Russula parazurea) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek chmurny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek chmurny (Russula parazurea)

Gołąbek chmurny, Elsa [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści
Wstęp

Gołąbek chmurny to grzyb jadalny i smaczny.

Sezon

Gołąbek chmurny rośnie od czerwca do września.

Występowanie

Gołąbka chmurnego znaleźć można w okresie od czerwca do września. Najczęściej rośnie w lasach mieszanych i liściastych – pod drzewami, rzadziej spotkać go można w lasach jodłowych i świerkowych.

Wygląd

Kapelusz gołąbka chmurnego osiąga średnicę od 5 do 12 cm. Ma wypukły kształt, który zmienia się wraz z wiekiem – staje się wówczas wklęsły. Przybiera charakterystyczne nasycone barwy – od ciemno niebieskozielonej, poprzez zielononiebieską, aż po sino-gołębią. Może przybierać również wyblakły odcień. Zdarza się, że na kapeluszu powstają plamy o kolorze różowoliliowym. Na powierzchni jest suchy i matowy. Skóra na kapeluszu jest mączysto-omszona, można ją zedrzeć, ale tylko do połowy kapelusza.

Blaszki mają barwę białą, jednak wraz z wiekiem stają się jansokremowe. Są grube, szeroko przyrośnięte i wolne.

Trzon jest pełny w środku, jednak wraz z wiekiem staje się pusty i kruchy. Ma białą barwę i gładką powierzchnię. Kształt cylindryczny. Czasami zdarza się, że u starszych okazów występują brązowe plamy u podstawy. U góry rozszerza się.

Miąższ ma barwę białą i łagodny smak, choć u młodych okazów smak może być troszkę piekący. Nie posiada charakterystycznego zapachu.

Zarodniki mają kształt od kulistego do elpsoidalnego. Wysyp zarodników jasnokremowy.

Właściwości

Gołąbek chmurny jest smacznym grzybem jadalnym. Posiada delikatny smak i dzięki temu może być wykorzystywany jako dodatek do wielu dań. Dzięki swojej konsystencji po ugotowaniu, idealnie sprawdza się jako baza dla zup i gulaszów.

Zastosowanie

Gołąbka chmurnego choć posiada walory smakowe to niemniej jednak grzyb ten jest rzadko używany w kuchni, ponieważ charakteryzuje się niewielkimi wymiarami i grzybiarzom nie chce się zbierać tak drobnych okazów.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (6 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments