Gołąbek kruchy (Russula fragilis) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek kruchy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek kruchy (Russula fragilis)

Nazywana/y także: bagnówka, maślanka, mglejarka, syrojeszka krucha, syrojeszka żółta, złotówka, żółtówka
Gołąbek kruchy
Spis treści
Wstęp

Gołąbek kruchy jest powszechnie występującym grzybem. Jest gatunkiem niejadalnym.

Sezon

Gołąbek kruchy rośnie od lipca do października do listopada.
Występowanie

Gołąbek kruchy spotykany jest w lasach liściastych, iglastych, mieszanych. Wyrasta pojedynczo, czy też skupiskowo.
Wygląd

Kapelusz gołąbka kruchego ma zmienny kolor: od różowego do ciemno-purpurowego. Spotykane są też formy zielonkawe. Środek kapelusza jest nieco ciemniejszy od reszty owocnika. Grzyb małych rozmiarów od 3 do 6 cm. Powierzchnia jest błyszcząca, śluzowata. Skórka daje łatwo się oderwać, w niektórych miejscach na kapeluszu widoczne są blaszki. Brzeg prążkowany. Kapelusz młody wypukły, starsze osobniki mają kapelusze wklęsłe.

Blaszki są koloru białego, gęsto rozmieszczone. Z wiekiem mogą zabarwiać się na kolor kremowy.

Trzon jednolicie biały lub lekko żółtawy, do 5 cm wysokości i 20 mm grubości. Po jakimś czasie staje się kruchy i pusty w środku. Może się zwężać wierzchołkowo. Trzon nie posiada pierścienia.

Miąższ delikatny, biały i kruchy. Charakteryzuje się owocowym zapachem, smak ostry, piekący.

Zarodniki są koloru białego, z brodawkami.

Właściwości

Gołąbek kruchy jest gatunkiem niejadalnym. Może powodować dolegliwości gastryczne takie jak: biegunka, wymioty.
Zastosowanie

Gołąbek kruchy to grzyb mikoryzowy. Spotykany w układzie symbiotycznym ze świerkami, dębami i brzozami.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments