Gołąbek kruchy (Russula fragilis)

Wstęp
Gołąbek kruchy jest powszechnie występującym grzybem. Jest gatunkiem niejadalnym.
Sezon
Występowanie
Wygląd
Kapelusz gołąbka kruchego ma zmienny kolor: od różowego do ciemno-purpurowego. Spotykane są też formy zielonkawe. Środek kapelusza jest nieco ciemniejszy od reszty owocnika. Grzyb małych rozmiarów od 3 do 6 cm. Powierzchnia jest błyszcząca, śluzowata. Skórka daje łatwo się oderwać, w niektórych miejscach na kapeluszu widoczne są blaszki. Brzeg prążkowany. Kapelusz młody wypukły, starsze osobniki mają kapelusze wklęsłe.
Trzon jednolicie biały lub lekko żółtawy, do 5 cm wysokości i 20 mm grubości. Po jakimś czasie staje się kruchy i pusty w środku. Może się zwężać wierzchołkowo. Trzon nie posiada pierścienia.
Zarodniki są koloru białego, z brodawkami.
Właściwości
Zastosowanie
Gołąbek kruchy to grzyb mikoryzowy. Spotykany w układzie symbiotycznym ze świerkami, dębami i brzozami.