Gołąbek niemiły (Russula subfoetens W.G. Sm.)
![Gołąbek niemiły. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/Russula-subfoetens-G5.jpg)
Wstęp
Gołąbek niemiły to grzyb niejadalny, charakteryzujący się bardzo piekącym smakiem.
Sezon
Gołąbek niemiły rośnie od czerwca do października.
Występowanie
Gołąbek niemiły jest bardzo pospolitym okazem na zachodzie Europy. Ponadto występuje w innych częściach Europy, w tym w Polsce, jak również w Ameryce Północnej. Najczęściej okazy spotkać można w wilgotnych lasach liściastych.
Wygląd
Kapelusz gołąbka niemiłego osiąga średnicę od 4 do 9, a czasami nawet 14 cm. Na początku ma kształt półkolisty, później jednak staje się płaski, z wgłębieniem. Ma jędrną, mięsistą strukturę. Na początku ma barwę jasnoochrową, później staje się ciemniejszy – brudnordzawy, w szczególności w centralnej części, brzegi są natomiast zdecydowanie jaśniejsze. Brzeg jest gruzełkowaty, mocno karbowany, śluzowaty – gdy wysycha staje się błyszczący. Skórkę można ściągnąć do połowy promienia kapelusza.
Blaszki są w miarę gęste, cienkie, czasami rozwidlają się. Bardzo często zauważyć można międzyblaszki zlokalizowane przy brzegu kapelusza. Na początku mają barwę białą, później jednak stają się jasnokremowe lub jasnoochrowe ze zmarszczkami.
Trzon osiąga wysokość od 4 do 8 cm i grubość od 1 do 4 cm. Jest elastyczny i jędrny. Na początku jest pełny i posiada nieliczne komory, które wraz z wiekiem ulegają powiększeniu, przez co wypełniają całe wnętrze trzonu. Na powierzchni jest gładki, u góry posiada siateczkę, która stopniowo brązowieje. U młodych okazów ma barwę białą, jednak wraz z wiekiem ciemnieje i przybiera barwę podobną do kapelusza.
Miąższ jest elastyczny, ma dosyć twardą konsystencję i barwę białą lub kremową. U młodych okazów przybiera kolor jasnocytrynowy lub żółtawy. Miąższ w trzonie jest rdzawy. Ma mało przyjemny zapach i piekący smak.
Zarodniki szeroko elipsoidalne, przecinkowato-brodawkowate. Wysyp zarodników barwy jasnokremowej.
Właściwości
Gołąbek niemiły jest grzybem niejadalnym. Z uwagi na swój nieprzyjemny zapach i piekący smak grzyb ten nie jest raczej używany w kuchni.
Zastosowanie
Można sprawić, że gołąbek niemiły pomimo swoich właściwości okaże się jadalny, wystarczy go bardzo dobrze wymoczyć w wodzie, a następnie ukisić.