Gołąbek przykry (Russula pectinatoides)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Gołąbek przykry to szeroko rozpowszechniony na półkuli północnej, spotykany w całej Europie, na Wyspach Kanaryjskich, Dalekim Wschodzie, Australii oraz wschodnich wybrzeżach USA (od Karoliny Północnej do Michigan), a nawet w Kostaryce.
Grzyba tego znaleźć można w wielu typach siedlisk, od lasów liściastych i szpilkowych po cmentarze, parki, łąki i pastwiska. Na glebach piaszczystych i kwaśnych częstszy niż na alkalicznych. W Polsce gołąbek przykry uważany jest za gatunek rzadki, być może jednak jest tylko słabo rozpoznany? A lokalnie dość pospolity?
Wygląd
Owocniki gołąbka przykrego są często mniejsze niż u pozostałych gołąbków, z kapeluszami w wielorakich, zwykle matowych odcieniach jasnej lub ciemnej żółci bądź beżu.
Blaszki zwykle rozwidlone, najpierw śnieżnobiałe, później kremowe, wolne albo słabo przyrośnięte, kruche, u starszych lub uszkodzonych okazów pomarszczone albo okryte rdzawymi plamami.
Kapelusz początkowo wypukły i śliski, u starszych egzemplarzy wgłębiony i tępy, z brzegami obsypanymi różowymi lub cynamonowymi cętkami. Skórkę łatwo ściągnąć do połowy.
Trzon tak samo jak u wielu innych gołąbków za młodu jędrny i pełny w środku, na starość łamliwy i watowaty, tylko u podstawy purpurowo brązowy, za młodu białawy, na starość żółknie lub brązowieje, 0,5-2,0 cm gruby a 1,5-8 cm długi.
Miąższ palący w smaku, wewnątrz kapelusza biały, w nóżce beżowy, pod skórką siwo brązowy, nie zmienia koloru po zmiażdżeniu lub przecięciu, śmierdzi zlasowaną gumą lub gnijącymi ziemniakami. Siarczan żelaza przebarwia miąższ w nóżce na różowo; nalewka gwajakowa na seledynowo.
Wysyp spor kremowy. Zarodniki gołąbka przykrego są amyloidalne, bez pory rostkowej, odwrotnie jajowate, obrośnięte mnóstwem drobnych kolców, miejscami skupionymi w niedługie grzebyki, mierzą 6-8 na 8-9 µm. Podstawki gołąbka przykrego mierzą 6-11,5 x 40-50 µm. Cystyd, kończących się niewielkim kończykiem, mało.