Gołąbek wymiotny - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek wymiotny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek wymiotny (Russula emetica)

Nazywana/y także: gołąbek stegnówka, gołąbka trująca, czartopłoch, gorzkówka, psi grzyb, surojadka mierzliwa
Gołąbek wymiotny
Spis treści

Wstęp

Gołąbek wymiotny nie należy do najsilniej grzybów trujących, jednak jego spożycie powoduje silne bóle brzucha i wymioty (stąd też nazwa “wymiotny”). Z tego powodu jest on unikany przez grzybiarzy.

Sezon

Gołąbek wymiotny rośnie od lipca do listopada.

Występowanie

Gołąbek wymiotny występuje w lasach iglastych. Najczęściej można go spotkać w podgórskich lasach świerkowych oraz w nizinnych lasach sosnowych. Rośnie na glebach porośniętych mchami, na torfowiskach i bagnach.

Wygląd


Owocnik gołąbka wymiotnego osiąga średnicę od 5 do 11 cm. U młodych osobników ma wypukły kształt, później robi się rozpostarty z wklęsłym środkiem i krótko żłobkowanym brzegiem. Może przybierać barwę cynową lub krwistoczerwoną. U starszych egzemplarzy kolor robi się wyblakły. Ma gładką, kleistą i połyskującą skórę, którą łatwo się zdejmuje.

Blaszki gołąbka wymiotnego są cienkie, szeroko rozstawione, zaokrąglone przy trzonie i wolne. Wszystkie są jednakowej długości. Mają biały kolor.

Trzon gołąbka wymiotnego osiąga wysokość od 4 do 8 cm. i grubość od 1 do 2 cm. Ma biały kolor, chociaż zdarzają się osobniki z czerwonymi przebarwieniami. U młodych okazów ma cylindryczny kształt i jest pełny. U starszych osobników robi się walcowaty i pusty. Łatwo się łamie.

Miąższ gołąbka wymiotnego jest soczysty. Ma biały kolor, bezpośrednio pod skórką zabarwiony jest na różowo. Ma bardzo przyjemny owocowy zapach. W smaku jest gorzki i piekący.

Gołąbka wymiotnego łatwo pomylić z jadalnym gołąbkiem błotnym i trującym gołąbkiem buczynowym. Gołąbek błotny ma większy trzon i nie jest piekący w smaku, natomiast gołąbek buczynowy rośnie tylko pod bukami.

Właściwości trujące

Gołąbek wymiotny jest grzybem trującym. Zatrucie powodują substancje żywicowe i terpenowe, które działają drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego,  powodując objawy ostrego nieżytu żołądkowojelitowego.

Działanie

Gołąbek wymiotny, ze względu na ostry i piekący smak nie nadaje się do spożycia. Zjedzenie tego grzyba powoduje bóle brzucha, mdłości i wymioty. Objawy te mogą prowadzić do odwodnienia, przyśpieszenia akcji serca, a w skrajnych przypadkach do rozwoju niewydolności nerek, a nawet śmierci. Leczenie zatrucia polega na wykonaniu zabiegu płukania żołądka.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (15 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!