Kolczakówka strefowana (Hydnellum concrescens)

Wstęp
Kolczakówka strefowana to rzadka i ginąca, ściśle chroniona w Polsce członkini rodziny kolcownicowatych Bankeraceae.
Sezon
Kolczakówka strefowana produkuje owocniki od lipca lub sierpnia do października.
Występowanie
Kolczakówka strefowana zasiedla lasy różnych typów, zwykle jodłowo–bukowe o runie bogatym we wrzos, mchy oraz o grubej ściółce zasobnej w igliwie w wielu regionach Eurazji, Ameryki Północnej i Środkowej, nawet Australii, jednak w wielu państwach (Szwajcarii, Niemczech, Danii, Norwegii, Holandii czy WB) jest bardzo rzadka.
W Polsce najwięcej stanowisk tego gatunku odnotowano na południowym zachodzie, w woj. łódzkim i śląskim. Pojedyncze populacje obserwowano także na Pomorzu Zachodnim i Gdańskim.
Wygląd
Kapelusz kolczakówki strefowanej mierzy od 2 do 8 cm średnicy, odznacza się jaśniejszymi brzegami oraz charakterystycznym, koncentrycznym strefowaniem (stąd polska nazwa gatunkowa). Powierzchnia kapelusza mniej lub bardziej wgłębiona, czasem wręcz lejkowata, zmarszczona i łuskowato włóknista w dotyku.
Hymenofor (obłócznia, warstwa rodzajna,) jak u reszty grzybów z rodziny Bankeraceae w postaci nader charakterystycznych kolców, zgoła nieprzypominających gąbki borowikowatych czy blaszek większości grzybów wielkoowocnikowych. Kolce tejże kolczakówki zbiegają na nóżkę, osiągają do 0,4 cm długości, w różnych odcieniach brązu.
Nóżka beczkowata bądź wrzecionowata, w kolorze identyczna z kapeluszem albo nieco jaśniejsza, gąbczasto filcowata w dotyku.
Miąższ kolczakówki strefowanej wbrew nazwie gatunkowej jest słabiej strefowany od kapelusza, u młodych okazów korkowaty i skórzasty, u dojrzalszych twardy i zdrewniały, praktycznie pozbawiony woni (inne źródła opisują zapach jako mączny), barwy jasno brązowej. Po zadaniu ługu potasowego lub zasady amonowej miąższ przebarwia się na seledynowo (zielononiebiesko).
Wysyp spor brązowawy. Zarodniki tej kolczaków nieregularnie okrągławe, nieregularne, osiągają 4,5-6 na 3,5-4,0 μm.
Kolczakówkę strefowaną łatwo pomylić z okazalszą od niej kolczakówką dołkowaną H. scrobiculatum. Kolczakówka dołkowana nie ma jednak tak wyraźnego strefowania, poza tym wytwarza znacznie okazalsze zarodniki.
Właściwości
Kolczakówka strefowana to grzyb niejadalny. Skrajnie rzadki i prawem chroniony. Na Dalekim Wschodzie uważana go za leczniczy.
Zastosowanie
Dawniej podobnie jak pozostałe kolczakówki, kolczakówka strefowana używana była do barwienia tkanin. Zależnie od obróbki można było z tego grzyba uzyskać barwniki żółte bądź fioletowe.
Od kilku lat trwają próby wykorzystania substancji czynnych (konkresceniny, telefantyny, kurtyzjanu A oraz innych terpenoidów) z kolczakówki strefowanej w leczeniu cukrzycy. Spore nadzieje wiąże się również z aktywnością przeciwwirusową i przeciwnowotworową niektórych glikoprotein z tej kolczakówki.