Koralówka żółta - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki siatkoblaszkowce siatkoblaszkowate koralówka Koralówka żółta
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Koralówka żółta (Ramaria flava)

Nazywana/y także: gałęziak żółty, goździanka żółtka, goździec, goździeniec żółty, kozia broda gałęzista, kozia broda żółta, kozie różki, pazury, płaskosz żółty
Koralówka żółta, źródło: milart/Shutterstock
Spis treści

Wstęp

Koralówka żółta jeszcze do niedawna uważana była za grzyb trujący. Obecnie traktowana jest jako grzyb jadalny. Jest rzadkim gatunkiem – znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski.

Sezon

Występuje w sezonie od sierpnia do października.

Występowanie

Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, najczęściej pod bukami. Występuje w Afryce, Ameryce Północnej, Azji (Korea i Japonia), Europie i Nowej Gwinei.

Wygląd

Owocnik koralówki żółtej osiąga do 25 cm wysokości. Jest rozgałęziony i ma owalny kształt.

Trzon koralówki żółtej jest krótki i gruby, pokryty grzybnią. Wyrastają z niego grube gałęzie, które rozgałęziają się na cienkie gałązki. Ma barwę białawą.

Gałązki mają barwę żółtą, po ściśnięciu przybierają przejściowo barwę brązową.  U wierzchołków posiadają zaokrąglone ząbki.

Miąższ koralówki żółtej ma barwę białą, jest twardy. Ma łagodny smak i kwaskowaty zapach, który może przypominać zapach rzodkiewki. Szczyty gałązek mają gorzki smak.

Zarodniki grzyba kozia broda mają kształt cylindryczny, mają chropowatą powierzchnię.

Właściwości

Nie posiada żadnych szczególnych właściwości.

Zastosowanie

Gatunek ten znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Swego czasu uznano go za gatunek potencjalnie zagrożony – posiada status R. Od 2014 r. nie jest już jednak pod ochroną (zmieniono bowiem przepisy) i można go zbierać. Grzyby kozie brody znajdują się na liście gatunków zagrożonych również u naszych zachodnich sąsiadów, czyli w Niemczech.

Ten grzyb zaliczany jest do gatunków jadalnych. Konsumuje się trzon młodych owocników, a unika jedzenia gałązek starszych okazów, które zawierają substancje przeczyszczające. Unikać go powinny dzieci i osoby starsze.

Jak wykorzystać grzyb kozia broda w kuchni? Możemy go użyć m.in. do suszenia i smażenia oraz jako dodatek do zup. Przed przystąpieniem do dalszej obróbki należy kozie brody oczyścić. Koralówka żółta to grzyb dość kruchy, co będzie utrudniać to zadanie. Dlatego zaleca się go nieco obgotować. Dzięki temu z jednej strony wydobędzie się z niego wyjątkowy korzenny aromat, a z drugiej – czynność ta pozwoli na pozbycie się piasku, resztek ściółki czy owadów.

Koralówka żółta – pytania i odpowiedzi

Jaki smak ma kozia broda?

Młode owocniki mają delikatny, lekko orzechowy smak, a pachnie trochę korzennie z subtelną domieszką anyżu.

Czy kozie brody to grzyby pasożyty?

Tak, kozia broda jest groźnym pasożytem drzew. Jego owocnik przypomina zwiniętą, postrzępioną brudną szmatę lub brązowawy kalafior.

Czy kozią brodę można pomylić z innymi gatunkami?

Ze względu na bardzo charakterystyczny wygląd kozią brodę trudno pomylić z innymi gatunkami grzybów. Jest trochę podobna to innych gatunków koralówek, w tym do koralówki zwiędłej czy koralówki żółknącej.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (19 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Koralówka i tzw. kozia broda to dwa różne grzyby. Opis pełen błędów.

Masakra opis dotyczy szmaciaka…. a przecież ktogoś możecie zatruć :D

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!