Koźlarz dębowy (Leccinum quercinum)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Zasięg koźlarza dębowego budzi spory wśród fachowców, albowiem trudno odróżnić od wielu innych koźlarzy zbliżonych do koźlarza babki. Rośnie niemal w całej Europie, od śródziemnomorskiego południa po tajgi Finlandii, na zachodzie także w parkach i na cmentarzach. Być może grzyb ten rośnie także w obu Amerykach i na Dalekim Wschodzie. Koźlarz dębowy – jak wskazuje nazwa gatunkowa – mikoryzuje z dębami: szypułkowym i bezszypułkowym w Polsce, inwazyjnym u nas dębem czerwonym, na południu Europy także omszonym. Według niektórych autorów może współżyć także z grabem.
Wygląd
Koźlarz dębowy posiada owocniki z kapeluszami 4-20 cm średnicy, o wielorakich, co więcej zmieniających się z wiekiem odcieniach oranżów, czerwieni i bordów przechodzących w brązy.
Rurki białawe, brudno ochrowe albo brązowawe, co raz ciemniejsze z wiekiem, 15-35 mm długie.
Pory k. dębowego są okrągłe, niewielkie, u młodych owocników białawe lub jasno szarawe, u starszych śmietankowe lub jasno żółte.
Kapelusz masywny, mięsisty. U młodych egzemplarzy k. dębowego kulisty, potem półkulisty, u najstarszych poduszkowaty. Mleczka nie wytwarza. Podobnie jak u innych, blisko spokrewnionych koźlarzy (babki, różnobarwnego, pomarańczowożółtego, świerkowego, sosnowego itd.) w dotyku suchy, matowy, nierzadko pilśniowy w dni słoneczne, a nieco lepki w deszczowe i mgliste.
Nóżka centralna, jędrna, pełna w środku, rozszerzająca się u podstawy. U młodych okazów k. dębowego rozdęta, gładka, czerwono-brązowa; u starszych maczugowata bądź walcowata, łuskowata, czarniawa lub ciemnobrązowa. Po wgnieceniu lub nacięciu trzon może przebarwiać się na różne kolory od seledynu (niebiesko-zielonego) po czerwień.
Miąższ o łagodnym smaku i przyjemnej, grzybowej woni. Barwy białej, przekrojony początkowo czerwienieje, by potem przejść w fioletową szarość albo nawet czerń.
Wysyp spor brązowy albo zielonobrązowy. Zarodniki żółtawe, wrzecionowate, z wgłębieniem suprahilarnym lub bez niego, gładkie, mierzą zwykle 4,5-7 x 12,5-19 μm.
Właściwości
Zastosowanie
Zastosowanie koźlarza dębowego nie odbiega od zastosowań pozostałych koźlarzy podobnych do koźlarza babki (sosnowego, świerkowego itd.). Miło smakuje mimo nierzadko okropnego czarnego wyglądu, doskonale nadaje się do suszenia, pieczenia, duszenia, marynowania w occie (może wtedy zachować oryginalne kolory), jednakowoż zasługuje jednak na ochronę z powodu rzadkości.