Mądziak malinowy (Mutinus ravenelii (Berk. & M.A. Curtis) E. Fisch)

Wstęp
Mądziak malinowy to bardzo charakterystyczny z wyglądu grzyb, który należy do rodziny sromotnikowatych. Jest grzybem niejadalnym.
Sezon
Mądziak malinowy rośnie od czerwca do listopada.
Występowanie
Mądziak malinowy pochodzi z Ameryki Północnej. Obecnie rośnie w Europie, również w Polsce. Okazy spotkać można również w Nowej Zelandii.
Wygląd
Owocnik mądziaka malinowego na początku ma postać jaja, które jest okryte białym i gładkim perydium. Rosnący owocnik przebija perydium – często na dwa płaty, choć zdarzają się również przypadki nieregularnego przerwania, i rośnie w górę, przez co rozwija się receptakl o walcowatym kształcie. U dorosłych okazów owocnik składa się z długiego trzonu zakończonego główką oraz z pochwy. Po rozwinięciu owocniki przewracają się.
Główka jest szczytem trzonu. Na jej powierzchni występuje ciemnooliwkowa masa zarodników, która jest lepka, najczęściej posiada otwór pośrodku, który ma malinowoczerwony kolor. U dorosłych osobników spływa ku dołowi w formie galaretowatej masy.
Trzon ma barwę ochrowożółtawą aż do malinowoczerwonej. Ma walcowaty kształt, porowatą strukturę, a konsystencją przypomina gąbkę. Brak wypełnienia w środku. Na dole podstawa jest nieco zwężona, natomiast przy wierzchołku zaostrzona.
Miąższ na początku ma odcień białawy, ochrowożółty, malinowy aż do malinowoczerwonego. Miąższ w główce ma zwykle ciemniejszą barwę, która może być nawet czerwona. Charakteryzuje się wodnistą konsystencją i kruchością. W zapachu przypomina padlinę.
Zarodniki elipsoidalne, gładkie. Masa zarodników oliwkowozielona.
Właściwości
Mądziak malinowy nie ma żadnych praktycznych właściwości.
Zastosowanie
Mądziak malinowy nie posiada zastosowania kulinarnego.