Mleczaj ciemny (Lactarius picinus)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Wygląd
Owocniki mleczaja ciemnego są średnie lub spore, z kapeluszem o średnicy 3-11 cm i trzonem osiągającym 4-10 cm wysokości, a 2,5-3,5 cm grubości.
Kapelusz ciemnobrązowy, czasem czerwono-brunatny lub musztardowo beżowy jak u niektórych borowików, niekiedy bledszy przy brzegach, aksamitny i gładki w dotyku. Kształt kapelusza u mleczaja ciemnego zmienia się w toku dojrzewania owocnika: za młodu łukowaty, potem się wypłaszcza, a zarazem zawijają się brzegi, dopiero u najstarszych egzemplarzy staje się lekko lejkowaty. Nigdy jednak nie dochodzi do wykształcenia się garbka na kapeluszu.
Trzon masywny, prawie równogruby (tylko przy podstawie nieco zwężony), niemal na całej długości ciemno brunatny, tylko przy podstawie kremowo biały, niekiedy owłosiony, u młodych owocników pełny w środku i jędrny, u starszych pusty a łamliwy. Pochwy i pierścienia brak.
Mleczko mleczaj ciemny produkuje bardzo obficie. Początkowo jest białe, później zmienia kolor plamami na różowy lub łososiowy, wreszcie na bardziej smolisty. Tak jak miąższ momentalnie zmienia smak ze słodkawego i łagodnego na ostro palący.
Wysyp spor jest u m. ciemnego koloru ochrowo żółtego, dość jasny. Spory osiągają 7,5-10 μm. Są niemal okrągłe, z urzeźbieniem (skulpturą) w postaci nieregularnej siateczki z listewkowatymi łącznikami wysokości około 1 μm. Podstawki u tego mleczaja osiągają 48-55 × 10-11 μm. Cystyd obserwuje się u m. ciemnego mało, aczkolwiek bywają spore: 5-6 × 30-50 μm.
Mleczaja ciemnego łatwo wziąć za inne mleczaje z podobnych środowisk, o zbliżonej kolorystyce, zwłaszcza za mleczaja jelonka Lactarius fuliginosus. Jelonek różni się od ciemnego: występowaniem w lasach liściastych, szybkim różowieniem miąższu pod wpływem powietrza, wyraźnym garbikiem na kapeluszu oraz ogólnie mniejszymi wymiarami. Łudząco podobny do m. ciemnego bywa również mleczaj przydymiony L. lignyotus. W przeciwieństwie do m. ciemnego on także ma: garb na kapeluszu; a do tego pomarszczone skraje kapelusza; ciemniejszy a smuklejszy trzon; blaszki zbiegające po nóżce w formie wyżłobień bardzo blisko kapelusza oraz łagodniejszy smak.
Właściwości
Mleczaj ciemny nie jest zbierany ani jadany z powodu przykrego, palącego smaku. Spożyty powoduje zapewne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Zastosowanie
Współcześnie brak zastosowań dla mleczaja ciemnego. Z powodu swej rzadkości zasługuje na ochronę.