Mleczaj piekący (Lactifluus bertillonii)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Mleczaj piekący notowany był w całej Europie, od Hiszpanii na południu po Rosję i Finlandię na północnym wschodzie. Brak go prawdopodobnie w Portugalii, Islandii, Irlandii, być może także na Bałkanach i Ukrainie.
Wygląd
Kapelusz mleczaja piekącego jest mięsisty, spory, o 100-200 mm średnicy, delikatnie kosmaty w dotyku. Nierzadko upstrzony oranżowymi plamami. U młodych owocników płaski, u średnich co raz silniej wgłębiony o powyginanych krawędziach, a na najstarszych lejkowaty. W dotyku początkowo suchy i gładki, z wiekiem robi się coraz bardziej aksamitny. Miejscami wykształca się na nim siatkowaty wzór. Za młodu barwy czysto białej lub jasno żółtej, potem coraz mocniej okryty jasnobrązowymi cętkami.
Blaszki dłuższe niż u podobnych mleczajów, upakowane dość gęsto choć rzadziej niż u pokrewnych, białawych mleczajów, grube, masywne, z ostrymi krawędziami, zwykle rozwidlają się.
Nóżka barwy białej, potem kremowej (podobnie jak wierzch kapelusza i blaszki), solidna, tęga, długa na 3-8 cm, gruba na 2-3 cm, nieco zwężona ku podstawie, wyżłobiona pod blaszkami. Uszkodzona pokrywa się pomarańczowymi plamami. Pochwy i pierścienia brak.
Miąższ mleczaja piekącego jest bardzo jędrny w dotyku, zwykle kremowy, jednak u nasady trzonu brunatno żółty, nierzadko w odcieniu ochry albo glinki. Pachnie kwaśnawo. Smaku w pierwszej chwili nie czuć, ale szybko staje się piekący, wreszcie palący.
Mleczko nie przebarwia się w kontakcie z powietrzem, natomiast pomarańczowieje po zadaniu mu zasady potasowej KOH. W smaku zaczyna palić w język prędzej i mocniej od miąższu.
Wysyp spor czysto biały bądź kremowy. Zarodniki niemal okrągłe albo eliptyczne, z plamką amyloidową po środku, okryte nieregularnie rozmieszczonymi brodawkami, łączącymi się czasem niskimi grzbietami, jednak nie tworzącymi nigdy regularnej sieci. Osiągają 8,2-9,0 na 6,0-6,9 µm. Podstawki cylindryczne, rzadko dwu, zwykle czteroporowe. Powszechne są pleuromakrocystydy o butelkowatym kształcie, zwężające się ku główce. Zakończenia strzępek budujących skórkę kapelusza cienkościenne, a nie grubościenne jak u podobnych mleczajów.
Właściwości
Zastosowanie
Współcześnie brak zastosowań mleczaja piekącego.