Mleczaj smaczny - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate mleczaj Mleczaj smaczny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Mleczaj smaczny (Lactarius volemus)

Nazywana/y także: mleczaj krówka, krówka, mlecz, mleczak, mleczan, mlecznik, mleczarka, rydz czerwony, rydz smaczny, surojadka
Mleczaj smaczny. By Lactarius_volemus_90024.jpg:This image was created by user Dan Molter (shroomydan) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm (Lactarius_volemus_90024.jpg) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Mleczaj smaczny jest grzybem jadalnym. Jak wskazuje nazwa jest bardzo dobry w smaku. W Polsce grzyb ten występuje pospolicie.

Sezon

Mleczaj smaczny występuje od czerwca do października.

Występowanie

Mleczaj smaczny rośnie w lasach iglastych i liściastych na ziemi. Często znaleźć go można pod dębami, grabami, bukami, sosnami, świerkami i osikami.

Wygląd

Kapelusz mleczaja smacznego ma średnicę od 5 do 15 cm. Na początku jest wypukły z podwiniętymi brzegami, później staje się prawie płaski i posiada wgniecenie pośrodku, na końcu staje się nieznacznie wklęsły. Powierzchnia jest gładka, natomiast w czasie wysychania staje się delikatnie omszona skórką. Ma barwę czerwonobrązową lub brązowopomarańczową. Stare i uszkodzone okazy są barwy brązowej i przypominają zapach śledzi.

Blaszki mleczaja smacznego są gęste, przyrośnięte do trzonu lub zbiegające. Na początku są białe, później żółtawe i ochrowe. Uszkodzone przybierają barwę rdzawobrunatną.

Trzon mleczaja smacznego osiąga od 4 do 12 cm wysokości i 1-3,5 cm grubości. Ma cylindryczny kształt. Jest pełny w środku. Na powierzchni jest nagi i gładki.

Miąższ mleczaja smacznego jest twardy i zbity. U młodych okazów jest biały, później staje się jasnożółty do jasnoochrowego. Ma słodki i wyrazisty zapach oraz łagodny, słodki smak. U starszych okazów przypomina woń śledzi.

Mleczko ma barwę białą i jest obfite. Ma łagodny smak, pozostawia jednak gorzki posmak.

Zarodniki kuliste, delikatnie brodawkowane. Wysyp zarodników jasnokremowy.

Właściwości

Mleczaj smaczny jest grzybem jadalnym, który posiada bardzo charakterystyczny smak – doceniany przez jednych, znienawidzony przez innych.

Zastosowanie

Mleczaja smacznego można wykorzystać na wiele sposobów. Poleca się przede wszystkim smażyć przyprawione kapelusze na maśle. Nadaje się również do spożywania na surowo.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
4.4/5 - (13 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!