Wstęp
Sezon
Skórnik dębowy tworzy owocniki cały
rok, nawet zimą jeśli jest łagodna. Najwięcej wyrasta od do . Często towarzyszą owocnikom drugiego, szkodliwszego gospodarczo
gatunku:
skórnika szorstkiego S. hirsutum.
Występowanie
Skórnik dębowy to gatunek szeroko rozprzestrzeniony na całej Półkuli Północnej. Na Półkuli Południowej notowano go jedynie w środkowej Australii.
Wygląd
Owocniki skórnika dębowego są odgięto rozpostarte, w kształcie muszli lub pępka. Przyrastają do rośliny żywicielskiej górą, często rosnąc dachówkowato jeden na drugim.
Pojedyncze kapelusze są bocznie trzonowate, okrągławe, pępkokształtne, osiągają najczęściej 10 na 10-25 na 5-15 mm. Wierzch kapelusza u tego skórnika w dotyku jest szczeciniasty, włóknisty a zarazem lekko pobrużdżony. Odznacza się jasnymi, kremowo białymi brzegami oraz koncentrycznym strefowaniem wnętrza kapelusza. Poszczególne koncentryczne strefy jedwabiście połyskują, przybierając rozmaite odcienie brązów, od płowych i ochrowych poprzez rdzawe i siwe do bordowo brązowych.
Hymenofor (warstwa rodzajna, obłócznia) skórnika dębowego wykształcony bywa różnie, od zupełnie gładkiego po oszroniony lub promieniście pofałdowany, w różnych odcieniach kremowej bieli, jasnej szarości albo płowej żółci. Ważną cechą diagnostyczną w przypadku przedstawicieli rodzaju skórnik będzie zmiana koloru obłóczni u s. dębowego. Początkowo czerwienieje jakby krwawił, potem brązowieje jak
czekolada, by wreszcie sczernieć.
Barwy obłóczni zmieniają się z wiekiem. U młodych owocników jaskrawo żółte, u starszych ochrowe albo pomarańczowe, natomiast u najstarszych wypłowiałe, znów dość jasne, pomarańczowo-brązowe.
Miąższ u skórnika dębowego zgoła nie przypomina miąższu typowego dla większości podstawczaków. Składa się bowiem z dwu warstw: zewnętrznej, niezwykle cienkiej, widocznej dopiero pod binokularem bądź lupą, nazywanej korteksem; oraz wewnętrznej, grubej, korkowatej bądź skórzastej, zwanej kontekstem. Kontekst skórnika dębowego jest skórzasty i cienki.
Wysyp
zarodników bezbarwny. Spory skórnika dębowego (chropiatki dębowej, zadrzaka dębowego) są amylodailne, niemal cylindryczne lub jajowate, o cienkich ścianach. Mierzą zazwyczaj 6 do 10 na 3,5 do 4,5 μm. Podstawki z czterema sterygmami, osiągają 3 – 6 × 30 – 45 μm.
Skórnika dębowego pomylić można z dwoma pozostałymi „krwawiącymi skórnikami”: skórnikiem pomarszczonym
S. rugosum i krwawiącym (kędzierzawym)
S. sanguinolentum. Świeże owocniki wszystkich trzech gatunków wydzielają po uszkodzeniu jasno purpurową
ciecz podobną do ludzkiej
krwi żylnej. Skórnik dębowy jednak praktycznie zawsze porasta dęby, sporadycznie graby i brzozy. Drugą ważną cechą diagnostyczną odróżniającą skórnika dębowego od reszty „skórników krwawiących” będzie promieniste sfałdowanie jego kapeluszy. Trzecią – ciemny, czekoladowo brązowy lub czarniawy odcień uszkodzonej warstwy rodzajnej.
Właściwości
Skórnik dębowy jako porażający już zamierające drzewa, rozwijający się zwykle już na martwym
drewnie, nie powoduje tak dotkliwych strat jak skórnik szorstki.
Zastosowanie
Obecnie skórnik dębowy nie znajduje zastosowań gospodarczych, naukowych ani leczniczych. Z owocników skórników próbowano dawniej wyodrębnić ciała czynne, zwalczające nowotwory, zwane neoplastonami, jednak się nie udało.