Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki uszakowce uszakowate uszak Uszak bzowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae)

Nazywana/y także: uszak, uszak judaszowy, chiński smardz, grzyb brzozowy, judaszowe uszy, ucho bzowe, ucho judaszowe
Kępa owocników uszaka bzowego. By Classiccardinal (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści
Wstęp

Uszak bzowy jest grzybem jadalnym. W Polsce występuje dość pospolicie. Określany jest także mianem chińskiego smardza, z racji właściwości leczniczych, które są wykorzystywane w medycynie Dalekiego Wschodu.

Sezon

Uszaka bzowego w polskich lasach spotkać można przez cały rok.

Występowanie

Rośnie głównie na dzikim bzie czarnym i na grochodrzewie. Oprócz tego występuje również na innych drzewach liściastych – na martwych i osłabionym drewnie. Najczęstsze tereny występowania to lasy, zarośla, ogrody, przydrożne tereny, parki. Grzyb ten jest gatunkiem kosmopolitycznym – występuje na wszystkich kontynentach i wielu wyspach oprócz Antarktydy.

Wygląd

Owocnik osiąga średnicę od 2 do 10 cm. Na początku ma kształt kielicha, miseczki lub muszelki, później staje się pofałdowany, nieregularnie wygięty i podzielony na płaty. Z zewnątrz jest matowy, delikatnie omszony, barwy brązowej lub oliwkowoszarej. Wewnętrzna powierzchnia to hymenium, które jest pomarszczone i żyłkowane. Ma barwę jasno-kasztanowo-brązową. Sucha pogoda sprawia, że owocniki mogą zaschnąć i stają się wówczas rogowate, wewnętrzna warstwa  staje się wówczas czarnobrązowa, brązowofioletowa do czarnosiwej. Wilgotna pogoda sprawia, że owocniki stają się galaretowate i prześwitujące.

Miąższ jest galaretowaty, elastyczny. Nie ma żadnego smaku ani zapachu.

Zarodniki cylindryczne, wygięte, bezbarwne. Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Uszak bzowy jest grzybem jadalnym, jednak nie posiada żadnego charakterystycznego smaku ani zapachu. Doceniany jest jednak ze względu na swoją konsystencję – świetnie sprawdza się jako dodatek do dań kuchni orientalnej. Grzyb ten posiada również właściwości lecznicze, które przede wszystkim są doceniane w kulturze Dalekiego Wschodu. Posiada między innymi właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Grzyby stosuje się do leczenia przeziębień, bólów, hemoroidów. Profilaktycznie stosuje się je do przeciwdziałania skrzepom, kruchości naczyń oraz nadciśnieniu.

Zastosowanie

Uszaka bzowego można marynować, dusić, gotować, a także smażyć. Nadaje się również do suszenia. W Polsce grzyb ten  jest dopuszczony do obrotu handlowego.

Uszak bzowy – pytania i odpowiedzi

Czy można handlować uchami Judasza?

Znajdują się one na liście gatunków dopuszczonych do handlu, więc można je zbierać, sprzedawać i kupować.

Gdzie można nabyć grzyby uszaki bzowe?

Sposobów na kupno jest kilka. Możesz udać się na targ lub wybrać się do sklepu z azjatycką żywnością – tam znajdziesz go na pewno. Ponadto masz do dyspozycji rozmaite serwisy internetowe.

Dlaczego warto jeść ucha bzowe?

Uszaki prezentują charakterystyczne właściwości kulinarne i są cenione za działanie prozdrowotne, więc zdecydowanie warto poznać kilka przepisów i włączyć tę odmiany do swojej diety.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.5/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Często widuje się te grzyby. Czy przed spożyciem należy je obrać, czy wystarczy tylko umyć i pokroić? Czy uszaka można pomylić z jakimś innym grzybem, np. niejadalnym?

Bardzo trudno o pomylkebo rosną tylko na dwóch rodzajach drzew czarnym bzie i grochowcu. Zobacz ILE kosztuje kilo