Zobacz także
Potas (K) - właściwości, działanie i występowanie potasu
Potas - dlaczego jest taki ważny?
Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów obecnych w ludzkim organizmie. To dlatego, że spełnia dwie niezwykle istotne funkcje – warunkuje prawidłową pracę mięśni, w tym serca, oraz ...
Szałwia lekarska przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie szałwi lekarskiej
Szałwia lekarska to zielona sanitariuszka
Popularna wśród koneserów włoskiej kuchni szałwia lekarska to nie tylko aromatyczna przyprawa. Nie bez powodu późną wiosną zielarze zbierają liście tej rośliny i przygotowują z nich różne ...
Syrop grenadyna – właściwości, skład i zastosowanie syropu grenadyna
Grenadyna – kwintesencja egzotycznego smaku
Ma ją w swoim składzie kilka soczystych, kultowych drinków. Jednak nazwać grenadynę zwykłym syropem barmańskim, to jak porównać owoc granatu z nadpsutym jabłkiem. Prawdziwa grenadyna nie ma sobie ...
Konwalia majowa - opis, właściwości i zastosowanie konwalii majowej
Konwalia majowa – trucizna czy lek na serce?
Uwodzi pięknym zapachem i przyciąga wzrok śnieżnobiałymi kwiatkami. Konwalia majowa to jeden z najwspanialszych skarbów wiosny, który powszechnie pełni funkcje dekoracyjne. Konwalia znajduje ...
Grillowanie szkodzi skórze
Grillowanie szkodzi skórze
Letnie grillowanie może narazić Cię na potencjalnie rakotwórcze substancje chemiczne w zaskakujący sposób. Osoby zajmujące się grillowaniem wchłaniają więcej toksycznych substancji  ...
Woda utleniona – właściwości, działanie i zastosowanie wody utlenionej
Woda utleniona – na straży zdrowia i czystości
Woda utleniona to przede wszystkim popularna dezynfekcja, która tworzy na powierzchni ran charakterystyczną musującą pianę. W swojej chemicznej formule chemicznej do złudzenia przypomina ona ...
Bisfenol A (BPA) ‒ właściwości, działanie i występowanie bisfenolu A
Bisfenol A – dlaczego powinniśmy go unikać?
Wszelkiego rodzaju chemia z reguły jest szkodliwa, ale niestety nie zawsze możemy jej unikać. Jedne produkty są mniej, inne bardziej patogenne. Do tej drugiej grupy zalicza się bisfenol A – ...
Majeranek przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie majeranku
Majeranek – afrodyzjak i symbol szczęścia
Bywa nazywany lebiodką lub mariolką i namiętnie myli się go z oregano. Tymczasem majeranek to dość wyjątkowe ziele, zajmujące ważne miejsce w ziołolecznictwie i w kulinariach. Polakom kojarzy się ...
Olej z awokado – właściwości i działanie. Jak stosować olej z awokado?
Olej z awokado – jeden najzdrowszych olejów na świecie
Oleje i wszelkiego rodzaju olejki robią prawdziwą furorę. Używane są nie tylko w kuchni jako dodatek do dań, ale również znakomicie sprawdzają się w pielęgnacji całego ciała. Nie inaczej jest w ...
Elektrolity – właściwości, działanie i występowanie elektrolitów
Elektrolity – czym są i gdzie się znajdują?
Sód, potas, chlor, wapń, magnez i fosfor – te sześć składników mineralnych to grupa elektrolitów. Jako związki rozpuszczalne w wodzie, kształtują one gospodarkę wodno-elektrolitową ludzkiego ...
Pasaż zakupowy