Zobacz także
Ogrodowe rośliny w Twoich kosmetykach
Kosmetyka z miłości do roślin
Czy można połączyć kosmetykę i miłość do przyrody w jedno? Tak, o czym świadczy przykład ogrodu botanicznego w La Gacilly we Francji. Uprawianych jest tam wiele gatunków roślin z całego świata, z ...
Intensywne maszerowanie zmniejsza ryzyko udaru –  ale tylko u kobiet
Spacer uchroni kobiety przed udarem
Regularne zażywanie spacerów, najlepiej w intensywnym tempie, zmniejsza ryzyko udaru – ale tylko u pań. Tak wynika z badań przeprowadzonych w ramach Women's Health Study (czyli Badania Zdrowia ...
Warzywa i owoce kontra rak
Dieta a ryzyko zachorowania na raka
Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw może obniżać ryzyko zachorowania na raka, ale nie w tak dużym stopniu jak sądzono – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach „Journal of National ...
„Junk food” uzależnia jak narkotyk
Jedzenie, które uzależnia jak narkotyk
Od wysokokalorycznej, lecz posiadającej niskie właściwości odżywcze taniej żywności tzw. „junk food”, można się uzależnić tak samo, jak od nikotyny i kokainy – twierdzą naukowcy, których ustalenia ...
 H&M w trosce o środowisko i urodę
Ekologiczne kosmetyki w natarciu
W popularnej sieciówce H&M jest już dział ekologicznej odzieży – teraz przyszedł czas na kosmetyki. Na początku marca, marka odzieżowa ze Szwecji wprowadziła do polskich sklepów nową linię ...
PepsiCo kończy sprzedaż swoich napojów w szkołach
PepsiCo rezygnuje ze sprzedaży w szkołach
Firma PepsiCo, światowy potentat w produkcji napojów bezalkoholowych, ogłosiła, że do 2012 roku zamierza wycofać ze sprzedaży w szkołach podstawowych i średnich w 200 krajach świata produkowane ...
Słodzone i gazowane napoje są szkodliwe dla zdrowia
Uwaga na słodkie napoje!
Dziesiątki tysięcy przypadków cukrzycy i chorób serca oraz setki milionów dolarów wydanych na opiekę zdrowotną – oto do czego, zdaniem amerykańskich naukowców, prowadzi picie słodkich napojów.
Soja zmniejsza ryzyko raka płuca
Rzuć palenie, jedz soję
Panowie, którzy rzucili już palenie, mogą rozważyć włączenie do swojej diety produktów sojowych. Zdaniem japońskich naukowców soja może być bowiem jednym z czynników zmniejszających ryzyko raka ...
Pora jedzenia a tycie
Pora jedzenia a tycie
To ile przytyjemy po zjedzeniu posiłku, zależy od pory dnia o jakiej go spożywamy – informują naukowcy z USA na łamach pisma "Obesity". Wyniki ich badań sugerują też, że nieregularne jedzenie ...
Co kryje się w pieczywie?
Co kryje się w pieczywie?
Chleb jest naszym podstawowym produktem żywnościowym. Występuje w wielu odmianach – razowy, pszenny, orkiszowy… Jednak zawartość chleba w chlebie nie jest już tak oczywista. Konsument często nie wie, ...