Zobacz także
Mlecz czy nie mlecz? Jak odróżnić mniszka lekarskiego od mlecza?
Mlecz czy nie mlecz? Jak odróżnić mniszka lekarskiego od mlecza?
Mniszek lekarski i mlecz są do siebie łudząco podobne. Większość z nas, widząc na łące intensywnie żółte kwiaty, otoczone ząbkowanymi listkami, bez namysłu uzna je za mlecze. Tymczasem mogą to ...
Potas (K) - właściwości, działanie i występowanie potasu
Potas - dlaczego jest taki ważny?
Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów obecnych w ludzkim organizmie. To dlatego, że spełnia dwie niezwykle istotne funkcje – warunkuje prawidłową pracę mięśni, w tym serca, oraz ...
Erytrocyty (krwinki czerwone) – budowa, funkcje i norma erytrocytów
Dlaczego warto zadbać o prawidłowy poziom erytrocytów?
Gdyby trzeba było wskazać najważniejsze elementy krwi człowieka, to z pewnością na podium znalazłyby się erytrocyty – krwinki czerwone. Dzięki swojej budowie mogą one „przeciskać się” przez ...
Syrop grenadyna – właściwości, skład i zastosowanie syropu grenadyna
Grenadyna – kwintesencja egzotycznego smaku
Ma ją w swoim składzie kilka soczystych, kultowych drinków. Jednak nazwać grenadynę zwykłym syropem barmańskim, to jak porównać owoc granatu z nadpsutym jabłkiem. Prawdziwa grenadyna nie ma sobie ...
Konwalia majowa - opis, właściwości i zastosowanie konwalii majowej
Konwalia majowa – trucizna czy lek na serce?
Uwodzi pięknym zapachem i przyciąga wzrok śnieżnobiałymi kwiatkami. Konwalia majowa to jeden z najwspanialszych skarbów wiosny, który powszechnie pełni funkcje dekoracyjne. Konwalia znajduje ...
Grillowanie szkodzi skórze
Grillowanie szkodzi skórze
Letnie grillowanie może narazić Cię na potencjalnie rakotwórcze substancje chemiczne w zaskakujący sposób. Osoby zajmujące się grillowaniem wchłaniają więcej toksycznych substancji  ...
Cytrynian sodu – właściwości, działanie i zastosowanie cytrynianu sodu
Cytrynian sodu ‒ jak wpływa na nasze zdrowie?
Cytrynian sodu to związek znany przede wszystkim z etykiet produktów spożywczych. Wykorzystywany jak dodatek smakowy i konserwujący, od dawna znajduje się pod lupą naukowców weryfikujących ...
Woda utleniona – właściwości, działanie i zastosowanie wody utlenionej
Woda utleniona – na straży zdrowia i czystości
Woda utleniona to przede wszystkim popularna dezynfekcja, która tworzy na powierzchni ran charakterystyczną musującą pianę. W swojej chemicznej formule chemicznej do złudzenia przypomina ona ...
Bisfenol A (BPA) ‒ właściwości, działanie i występowanie bisfenolu A
Bisfenol A – dlaczego powinniśmy go unikać?
Wszelkiego rodzaju chemia z reguły jest szkodliwa, ale niestety nie zawsze możemy jej unikać. Jedne produkty są mniej, inne bardziej patogenne. Do tej drugiej grupy zalicza się bisfenol A – ...
Olej z awokado – właściwości i działanie. Jak stosować olej z awokado?
Olej z awokado – jeden najzdrowszych olejów na świecie
Oleje i wszelkiego rodzaju olejki robią prawdziwą furorę. Używane są nie tylko w kuchni jako dodatek do dań, ale również znakomicie sprawdzają się w pielęgnacji całego ciała. Nie inaczej jest w ...
Pasaż zakupowy