Zobacz także
Słód jęczmienny – właściwości, działanie i zastosowanie słodu jęczmiennego
Słód jęczmienny – słodycz w kolorze zbóż
Jęczmień to jedno z najważniejszych zbóż na świecie, uprawiane na coraz większą skalę. Głównym produktem powstającym z jęczmienia nie jest wszak pieczywo. Znaczną część światowych upraw ...
Garam masala przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie garam masala
Garam masala – indyjska mieszanka zdrowia
Garam masala – pod tą egzotyczną nazwą kryje się równie egzotyczne wnętrze. Garam masala, to specyficzna mieszanka przypraw pochodząca z Indii. Nie tylko charakteryzuje się oryginalnym smakiem, ...
Inhalacja - domowy sposób na przeziębienie
Inhalacja - domowy sposób na przeziębienie
Dolegliwości towarzyszące infekcjom górnych dróg oddechowych i alergiom, takie jak nieżyt nosa czy duszności, często uniemożliwiają zaśnięcie i mocno utrudniają wykonywanie codziennych obowiązków. ...
Olejki eteryczne – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olejki eteryczne?
Olejki eteryczne – skondensowana moc przyrody
Uważa się, że już 18 tysięcy lat p.n.e prymitywni ludzie korzystali z uzdrowicielskiej mocy roślin. Dopiero w czasach starożytnego Egiptu, ok. 5000 lat temu, zielarze nauczyli się jednak izolować ...
Erytrol – właściwości, działanie i zastosowanie erytrolu
Erytrol – słodzik na miarę naszych potrzeb
Choć jego nazwa, brzmiąca nad wyraz chemicznie, nie budzi może najkorzystniejszych skojarzeń, erytrol w przeciwieństwie do wielu innych pokrewnych słodzików, ma wiele zalet. Na zachętę wystarczy ...
Perfumy, które pachną jak śmieci
Perfumy, które pachną jak śmieci
Francuska marka Etat Libre d'Orange, wiedzie prym w tworzeniu wyjątkowych kompozycji zapachowych. Znana z produkcji zapachów, które nawiązują do woni ludzkiego potu, krwi, śliny i spermy, ...
Arnika – właściwości, działanie i zastosowanie arniki
Arnika – ziołowa moc prosto z gór
Te piękne i niepozorne kwiatki posiadają wielką moc. Właściwości arniki znane i stosowane były już kilka wieków temu. Roślina ta ma tyle zastosowań, że o mały włos nie wyginęła! W związku z tym ...
Witamina K - właściwości, działanie i występowanie witaminy K
Witamina K - krew i kości pod kontrolą
O ile dbając o zdrowie naszego układu kostnego pamiętamy o prawidłowej podaży wapnia i witaminy D, o tyle witamina K często schodzi na dalszy plan. Jest ona jednak niezbędna dla prawidłowej ...
Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory
Mięso zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory
Regularne spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie ...
Biszofit połtawski – właściwości, działanie i zastosowanie biszofitu połtawskiego
Biszofit połtawski – remedium na bolące mięśnie i stawy
Powstawał w późnym paleozoiku, a dziś jest wydobywany, by wspomóc nasze obolałe plecy i nadwyrężone mięśnie. Biszofit połtawski to minerał o silnych właściwościach przeciwzapalnych i ...