Zobacz także
Gorczyca przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie gorczycy
Gorczyca – lecznicza przyprawa
Gorczyca biała rośnie w wielu rejonach świata. Jest pospolita m.in. na południu Europy, w Azji Zachodniej czy na północy Afryki. Na dobre zadomowiła się przed wiekami również na polskich ziemiach. ...
Potas (K) - właściwości, działanie i występowanie potasu
Potas - dlaczego jest taki ważny?
Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów obecnych w ludzkim organizmie. To dlatego, że spełnia dwie niezwykle istotne funkcje – warunkuje prawidłową pracę mięśni, w tym serca, oraz ...
Dieta na wzmocnienie wątroby – opis i zasady. Jadłospis w diecie na wzmocnienie wątroby
Codzienna dieta na wzmocnienie wątroby
Wiosna jest idealną porą na wzmocnienie wątroby. Jako że organ ten kontroluje i oddziałuje na każdy element organizmu, poprawa jego funkcjonowania oznacza wzrost wydolności całego ciała.
Złote mleko ‒ remedium na wiele dolegliwości
Złote mleko ‒ remedium na wiele dolegliwości
Złote mleko ‒ pod tą enigmatyczną nazwą kryje się niesamowity ajurwedyjski napój o wielu wspaniałych właściwościach. Głównie dzięki głównemu składnikowi – kurkuminie, która działa antybakteryjnie i ...
Naturalne sposoby na wypadanie włosów: zioła, oleje, dieta
Naturalne, domowe sposoby na wypadanie włosów
Każdy z nas gubi codziennie mniej więcej stałą liczbę włosów. Nie ma to nic wspólnego z łysieniem, ani chorobami skóry głowy. Pojedyncze włosy wypadają wtedy niezauważenie. Czasem jednak ubytek ...
Olej z pestek winogron – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z pestek winogron?
Olej z pestek winogron – pielęgnacja zdrowia i urody
Winogrono należy do najpopularniejszych owoców na świecie, które ma wielorakie zastosowanie. Najpopularniejszym produktem pochodnym jest wino. Jednak mało kto sobie zdaje sprawę, jak bardzo ...
Spirulina - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie spiruliny
Spirulina - oczyszcza, odchudza i odżywia
Spirulina cieszy się obecnie ogromną popularnością jako superżywność, która, ze względu na wyjątkowe składniki odżywcze, jest bardzo silnym oksydantem i niezwykle wartościowym dla naszego zdrowia ...
Szafran przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie szafranu
Szafran – o właściwościach krokusów
Wielobarwne krokusy to jedne z pierwszych kwiatów zwiastujących nadejście wiosny. Szefowie kuchni utożsamiają je jednak ze zgoła czymś innym, mianowicie drogocennym szafranem, przyprawą, która ...
Ocet przyprawa – właściwości, skład i rodzaje octu
Ocet – przyprawa, która może leczyć nowotwory!
Ocet dla większości z nas jest jednym z najpospolitszych składników spożywczych. Tak naprawdę jednak, ten prawieczny potomek alkoholu odznacza się niebywałą, alchemiczną wręcz mocą, którą docenić ...
Ostropest plamisty – właściwości, działanie i zastosowanie ostropestu plamistego
Ostropest plamisty – zioło stworzone dla wątroby
Ludzie leczą się ostropestem już ponad 2 tysiące lat! Od czasów starożytnych Rzymian zioło kojarzone było bardzo słusznie z dobrodziejstwem dla wątroby – narządu, który najdobitniej chyba odczuwa ...