Dieta MIND w bezpośredni sposób odnosi się do angielskiego słowa „mind”, czyli „umysł”. Krótko mówiąc, chodzi o jadłospis ułożony pod kątem zdrowia mózgu i jego optymalnej funkcjonalności. Nazwa ta de facto jest również akronimem dla pełnego angielskiego określenia: „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”, czyli w wolnym tłumaczeniu „interwencja przeciw opóźnieniom neurodegeneracyjnym na bazie diety śródziemnomorskiej i DASH”. Czy i jak działa więc dieta MIND?

- Dieta MIND - podstawowe zasady
- Jakie produkty są niewskazane w diecie MIND?
- Jaki korzyści dla mózgu oferuje dieta MIND?
- Inne korzyści diety MIND
- Czy dieta MIND ma jakieś wady?
- Przykładowy jadłospis diety MIND
- Dla kogo dieta MIND?
Dieta MIND - podstawowe zasady
Dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH są chwalone przede wszystkim za pozytywne oddziaływanie na układ krążenia – przeciwdziałają one nadciśnieniu, a tym samym chorobom serca, a ponadto odgrywają istotną rolę w prewencji cukrzycy (Sofi, 2010; Saneei, 2014). Pomysł, aby na ich bazie skonstruować jadłospis przeciw demencyjny ma wiele sensu – zdrowe krążenie bez wątpienia ma zasadniczy wpływ na procesy kognitywne.
Dieta MIND nie jest jednak ścisłym planem posiłków, rygorów czy ilości. Wskazuje ogólnie, które pokarmy warto jeść, a których unikać, nie narzucając z góry konkretnego jadłospisu i pozostawiając nam sporą swobodę w codziennych wyborach gastronomicznych.
Priorytetem w diecie MIND są więc warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż czy sałata, które zdaniem naukowców mają zasadniczo ograniczać ryzyko rozwoju demencji i kognitywnego ubytku (Morris, 2006). Bogate w kwas foliowy, witaminę E, karotenoidy i flawonoidy oferują wydatne korzyści już przy konsumpcji jednej porcji dziennie. Drugą najważniejszą grupą produktów polecanych w diecie MIND są owoce jagodowe, a konkretnie truskawki, maliny i jagody, które dzięki bogactwu antyoksydantów również zasadniczo spowolniają degradację funkcji mózgowych (Devore, 2012).
Poza tym dieta MIND opiera się na konsumpcji innych warzyw (codziennie), orzechów (minimalnie 5 porcji tygodniowo), oliwy z oliwek jako głównego tłuszczu do gotowania, produktów pełnoziarnistych (3 porcje dziennie), tłustych ryb morskich (raz w tygodniu), warzyw strączkowych (cztery razy w tygodniu), drobiu, za wyjątkiem smażonego kurczaka, (dwa razy w tygodniu) oraz wina białego lub czerwonego w ilości maksymalnie jednego kieliszka dziennie!
Jakie produkty są niewskazane w diecie MIND?
Skupiając się w dużej mierze na pokarmach korzystnych dla funkcjonowania mózgu ludzkiego, naukowcy nie zapominają jednak o zgubnych skutkach diety na zdolności poznawcze. Wiemy wszak, że zarówno nadwaga, jak i otyłość oraz blisko związana z nimi cukrzyca typu II są skorelowane z ryzykiem rozwoju demencji (de la Torre, 2013). Dzieje się tak m.in. dlatego, że akumulacja i aktywacja makrofagów w tkance tłuszczowej powoduje procesy zapalne systemu nerwowego, a nasycone kwasy tłuszczowe mogą wręcz prowadzić do planowej śmierci neuronów! (Velloso, 2015). Stąd, diety niskokaloryczne i redukcja nadwagi jednogłośnie uznawane są krok w kierunku lepszej sprawności umysłowej.
Dieta MIND w konsekwencji nawołuje do skrajnego ograniczenia produktów, które są bogate w tłuszcze nasycone i mogą powodować nadwagę lub otyłość, w szczególności zaś:
- masła i margaryny (maksymalna dopuszczalna ilość to 14 g, czyli jedna łyżka dziennie);
- sera (maksymalnie raz w tygodniu);
- czerwonego mięsa (maksymalnie trzy razy w tygodniu);
- smażonych potraw, zwłaszcza fast-foodów (maksymalnie raz w tygodniu);
- ciastek i słodyczy (maksymalnie cztery razy w tygodniu).
Jak się łatwo domyśleć, im dalej będziemy się trzymać od dopuszczalnych limitów, tym korzystniej z punktu widzenia diety MIND.

Zielone warzywa liściaste powinny być jedzone codziennie. Źródło: shutterstock
Jaki korzyści dla mózgu oferuje dieta MIND?
Dieta MIND wydaje się być skuteczna w zakresie wyznaczonych jej celów. Z badania przeprowadzonego na ponad 900 ochotnikach w wieku 58-98 lat, którzy przez 4,5 roku odżywiali się zgodnie z powyższymi wytycznymi, wynika, że ich ogólne ryzyko rozwoju choroby Alzheimera faktycznie się obniżyło (Morris, 2015).
Udało się nawet oszacować procentowo ów spadek na ryzyka na 53% wśród uczestników ściśle trzymających się diety oraz 35% wśród tych przestrzegających jej umiarkowanie dobrze (Di Fiore, 2015). Osoby przestrzegające diety określa się jako „kognitywnie młodsze” o średnio 4,7 lat w porównaniu z rówieśnikami! W jeszcze innym badaniu na osobach w wieku 59-99 lat udowodniono również korzystny wpływ diety MIND na prawdopodobieństwo rozwoju choroby Parkinsona (Agarwal, 2019).
Sugeruje się, że rezultaty te są wynikiem przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego działania składników diety, które z kolei ogranicza stany zapalne w organizmie i redukuje ryzyko chronicznych chorób. W rzeczy samej choroba Alzheimera coraz częściej łączona jest ze stresem oksydacyjnym i procesami zapalnymi (Candore, 2010). Same kwasy tłuszczowe omega 3, w które obfituje dieta MIND, znane są nie tylko z przeciwzapalnego wpływu na mózg, ale także znacznego ograniczenia pogarszania się funkcji poznawczych w zaawansowanym wieku (van Gelder, 2007).
Wreszcie, nie bez znaczenia pozostaje fakt, że dieta MIND drastycznie obniża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów typu trans w jadłospisie, przez co redukuje obecność beta-amyloidu w mózgu – białka uznawanego za jeden z kluczowych czynników rozwoju choroby Alzheimera. Ich konsumpcja, zdaniem naukowców, nawet dwukrotnie zwiększa ryzyko rozwoju demencji (Morris, 2003).
Diagram przedstawiający zalety i wady diety MIND; opracowanie własne
Inne korzyści diety MIND
Jak się łatwo domyśleć, choć dieta MIND stworzona została „dla mózgu”, oferuje również szereg innych korzyści zdrowotnych i paradoksalnie, chociaż nie jest dietą odchudzającą, pozwala skutecznie kontrolować wagę ciała. Jadłospis oparty przede wszystkim na warzywach, owocach, chudym mięsie, rybach, orzechach i oliwie z oliwek korzystnie wpływa więc na obniżenie ryzyka otyłości, a co za tym idzie także chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie, choroby serca czy cukrzyca.
Czy dieta MIND ma jakieś wady?
Pierwsze studia dotyczące skuteczności diety MIND pochodzą dopiero z 2015 r. więc można powiedzieć, że są bardzo świeże i nie spełniają jeszcze w pełni wymagań wiarygodności. Choć wspomniane wyżej rezultaty badań są bardzo obiecujące, nie można z całą pewnością przypisać ich w 100% zmianie menu. Przed naukowcami pozostaje więc jeszcze sporo wątpliwości do rozwiania.
Spotkać się można również z krytyką zalecenia spożywania wina, które zdaniem wielu lekarzy, jak alkohol skłaniający ku uzależnieniom, zawsze przynosi więcej szkody niż pożytku. W razie wątpliwości ten element diety można jednak z całą pewnością pominąć!
Ekologia.pl poleca

Sałatka z grillowaną piersią kurczaka – doskonały przykład posiłku w ramach diety MIND. Źródło: shutterstock
Przykładowy jadłospis diety MIND
Dzień 1
Śniadanie: Owsianka z orzechami i malinami; ewentualnie dosładzana odrobiną miodu
Obiad: Kanapka z dwóch kromek pełnoziarnistego chleba z gotowaną piersią z kurczaka, musztardą,
oraz liśćmi wybranych warzyw zielonych
Przekąska: Hummus z surowymi warzywami typu marchewka, seler naciowy, rzodkiew
Kolacja: Sałatka z różnego rodzaju sałat, pomidorów i pestek słonecznika z dressingiem z oliwy z oliwek
oraz rybą
Dzień 2
Śniadanie: Grecki jogurt z borówkami kanadyjskimi posypany płatkami migdałów
Obiad: Meksykańska sałatka z zielonych liści własnego wyboru, gotowanej fasoli, czerwonej cebuli,
kukurydzy i grillowanego kurczaka w zalewie z oliwy z oliwek
Przekąska: 1 mandarynka i 8 oliwek
Kolacja: Grillowany łosoś z brązowym ryżem i sałatą liściastą polaną oliwą z oliwek
Dzień 3
Śniadanie: Tost pełnoziarnisty z masłem migdałowym i jajko sadzone
Obiad: Sałatka z jarmużu z awokado, startą kapustą, marchwią i burakami, kurczakiem, oliwkami
ioliwą z oliwek
Przekąska: Jabłko i garść orzechów włoskich
Kolacja: Chili z mielonego indyka i warzyw podane z komosą ryżową
Dla kogo dieta MIND?
Dietę MIND można przede wszystkim polecić wszystkim osobom w wieku powyżej 60 lat, które obawiają się stopniowej utraty zdolności poznawczych, a szczególnie choroby Alzheimera. Skorzystają na niej jednak także czterdziestolatkowie z nadwagą lub otyłością oraz osoby borykające się z przewlekłymi stanami zapalnymi, np. chorobami pochodzenia reumatologicznego. Dobrą wiadomością jest również fakt, że poszczególne dania śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne powinny smakować całej rodzinie, niezależnie od wieku i stanu zdrowia, pokrywając większość potrzeb odżywczych w zadowalający sposób. Dieta MIND nie wiąże się bowiem z wielkimi wyrzeczeniami ani głodem, a zalecenie, aby ograniczyć w menu słodycze może wszystkim bez wyjątku wyjść na dobre!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- Keith Pearson; “The MIND Diet: A Detailed Guide for Beginners ”; healthline.com; 2020-12-02
- Mayo Clinic; “Improve brain health with the MIND diet”; mayoclinic.org; 2020-12-02
- Alyssa Pike; “What is the MIND diet?”; foodinsight.org; 2020-12-02
- Martha Clare Morris i in.; “MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer's diseas ”; pubmed.ncbi.nlm.nih.gov; 2020-12-02
- P. AGARWAL i in.; “MIND DIET ASSOCIATED WITH REDUCED INCIDENCE AND DELAYED PROGRESSION OF PARKINSONISM IN OLD AGE”; ncbi.nlm.nih.gov; 2020-12-02
- Wendy Marcason; “What Are the Components to the MIND Diet?”; jandonline.org; 2020-12-02