Dieta przy insulinoodporności ‒ efekty i opinie. Jadłospis i przepis w diecie przy insulinoodporności

Spożywanie pokarmów bogatych w cukry proste zwiększa wydzielanie insuliny i prowadzi do jej deregulacji; źródło: pixabay.com Spożywanie pokarmów bogatych w cukry proste zwiększa wydzielanie insuliny i prowadzi do jej deregulacji; źródło: pixabay.com

Insulinoodporność jest pojęciem mało znanym i stanem stosunkowo rzadko wykrywanym, bowiem rozwija się po cichu. Niestety, trwająca latami, często prowadzi do rozwoju cukrzycy, choroby poważnie zagrażającej zdrowiu i życiu, z czego nie wszyscy zdają sobie sprawę. W tym kontekście identyfikowanie u siebie i swych bliskich symptomów mogących wskazywać na insulinoodporność oraz odpowiednia modyfikacja stylu życia są najlepszą prewencją naprawdę poważnych komplikacji.


Insulinoodporność w skrócie to stan fizjologiczny, w którym komórki ciała nie reagują na insulinę, tak jak powinny. Aby w pełni zrozumieć to zjawisko trzeba jednak zacząć od mechanizmu prawidłowego działania systemu insulinowego w zdrowym organizmie.

Czym jest insulina i jak działa?

Insulina jest hormonem peptydowym wytwarzanym przez tak zwane komórki beta, tworzące wysepki na trzustce. Niektórzy porównują jej działanie do klucza – pojawiając się we krwi, otwiera ona bowiem komórki ciała na przyjęcie cukru, który pojawił się właśnie w systemie. Mówiąc bardziej obrazowo, gdy zjesz na deser ciastko, twój żołądek trawi węglowodany i przez jelita przedostają się one do krwioobiegu. We krwi rośnie więc szybko poziom glukozy, na który natychmiast reagują wspomniane już komórki beta, wydzielając insulinę. Dla komórek mięśniowych i tłuszczowych w całym organizmie jest to wyraźny komunikat, aby zaczęły zużywać i przetwarzać łatwo dostępny cukier. Insulina również sygnalizuje wątrobie, aby zachowała sobie część glukozy na później. A że potrzeby energetyczne wszystkich tkanek i organów są dość wysokie, cukier szybko znika z krwi i wszystko wraca do normy. Gdybyś słodyczy nie jadł przesadnie dużo i często, twój organizm bez trudu sam zagospodaruje więc każdorazowy zastrzyk glukozy, a ty poczujesz po prostu przyjemny przypływ energii. Kostka czekolady przy wysilonej pracy umysłowej jest tego doskonałym przykładem.


Insulinoodporność to stan przedcukrzycowy, który ma tendencję do pogarszania się; źródło: pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy