Dieta rotacyjna - zasady i przepisy. Jadłospis w diecie rotacyjnej

Dieta rotacyjna - efekty, działanie fot. pixabay.com

Rotacja w diecie zakłada naprzemienne włączanie i wyłączanie określonych produktów żywnościowych z codziennego jadłospisu. Ta strategia odżywiania pomaga stwierdzić, na jakie alergeny jesteśmy uczuleni, a następnie wyeliminować je z diety lub odciążyć organizm z ciągłego ich napływu. Niektórzy sięgają po nią również w innych celach.


Dieta rotacyjna nazywana jest również dietą eliminacyjną lub dietą rotacyjno-eliminacyjną. Jednak nie każda dieta rotacyjna jest jednocześnie dietą eliminacyjną, i odwrotnie.  Pierwsza to nic innego jak specyficzna metoda żywienia, druga wskazuje dodatkowo na cel – a jest nim trwała eliminacja produktów spożywczych, które nam szkodzą. Dieta rotacyjna, ustalona wraz z alergologiem lub dietetykiem, wskaże nam, jaki rodzaj żywności wywołuje u nas reakcję alergiczną. Jest oparta o podział produktów spożywczych na grupy, z których poszczególne elementy spożywamy rotacyjnie.

Przykład: przypuśćmy, że po przeprowadzonych testach alergicznych istnieje domniemanie uczulenia na produkty strączkowe. Wówczas pierwszego dnia diety spożywamy dowolne pokarmy, w tym także strączki, po czym na trzy dni eliminujemy je z jadłospisu. Taki cykl trwa cztery dni, po upływie których rozpoczynamy kolejny cykl – i tu pierwszego dnia znów spożywamy produkty z grupy strączków (rotacja: 1 dzień - 3 dni - 1 dzień - 3 dni itd.) – pojedynczo lub w połączeniu*.

* Łączenie w jednym posiłku produktów z tej samej grupy jest możliwe tylko pod warunkiem, że każdy z nich został wcześniej „przetestowany” osobno i okazał się bezpieczny.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy