Dieta rotacyjna zakłada naprzemienne włączanie i wyłączanie określonych produktów żywnościowych z codziennego jadłospisu. Ta strategia odżywiania pomaga stwierdzić, na jakie alergeny jesteśmy uczuleni, a następnie wyeliminować je z diety lub odciążyć organizm z ciągłego ich napływu. Niektórzy sięgają po nią również w innych celach.
fot. pixabay.com
- Dieta rotacyjna - co to takiego?
- Dieta rotacyjna w żywieniu alergików
- Dieta rotacyjna to najlepszy sposób żywienia trudnych alergików
- Dieta rotacyjna jest alternatywą dla odchudzających się
- Dlaczego dieta rotacyjna wymaga konsultacji?
Dieta rotacyjna - co to takiego?
Dieta rotacyjna nazywana jest również dietą eliminacyjną lub dietą rotacyjno-eliminacyjną. Jednak nie każda dieta rotacyjna jest jednocześnie dietą eliminacyjną, i odwrotnie. Pierwsza to nic innego jak specyficzna metoda żywienia, druga wskazuje dodatkowo na cel – a jest nim trwała eliminacja produktów spożywczych, które nam szkodzą. Dieta rotacyjna, ustalona wraz z alergologiem lub dietetykiem, wskaże nam, jaki rodzaj żywności wywołuje u nas reakcję alergiczną. Jest oparta o podział produktów spożywczych na grupy, z których poszczególne elementy spożywamy rotacyjnie.Przykład: przypuśćmy, że po przeprowadzonych testach alergicznych istnieje domniemanie uczulenia na rośliny strączkowe. Wówczas pierwszego dnia diety spożywamy dowolne pokarmy, w tym także strączki, po czym na trzy dni eliminujemy je z jadłospisu. Taki cykl trwa cztery dni, po upływie których rozpoczynamy kolejny cykl – i tu pierwszego dnia znów spożywamy produkty z grupy strączków (rotacja: 1 dzień - 3 dni - 1 dzień - 3 dni itd.) – pojedynczo lub w połączeniu*.
Podział na grupy produktów obowiązuje w ramach znanych nam grup ogólnych. Codziennie możemy więc spożywać zarówno owoce, warzywa, mięso, jak i produkty zbożowe – tyle, że w różnych konfiguracjach.
Dieta rotacyjna w żywieniu alergików
Szczegółowo opracowana dieta to jeden ze sposobów na odkrycie, jaki składnik pokarmowy wywołuje u nas różnego rodzaju zaburzenia o charakterze alergicznym. Alergia pokarmowa jest trudna do zdiagnozowania z dwóch powodów.Dieta rotacyjna – komu jest polecana?
• alergikom i osobom ze skłonnościami do alergii;
• osobom borykającym się z atopowym zapaleniem skóry;
• osobom chcącym stracić na wadze;
Po drugie, trudno od razu ustalić, z jakim alergenem mamy do czynienia, zwłaszcza jeśli szkodzą nam produkty z kilku grup żywieniowych. W takich przypadkach można zastosować próbę prowokacyjną i przebadać próbkę błony śluzowej jelita. Pomocne, a często po prostu konieczne jest też wprowadzenie odpowiedniej diety, dzięki której łatwiej nam obserwować swój organizm. Taka dieta nie może składać się z przypadkowych posiłków, ale musi zakładać jedzenie pewnych pokarmów z odpowiednią częstotliwością i zachowanymi przerwami. Kryteria te spełnia dieta rotacyjna, która w przypadku niektórych może stać się dietą na całe życie.
pixabay.com
Dieta rotacyjna to najlepszy sposób żywienia trudnych alergików
Dobieranie składników pokarmowych na zasadach rotacyjności to metoda, która sprawdza się u osób z licznymi alergiami pokarmowymi. Niektórzy alergicy są uczuleni na tak wiele produktów, że gdyby je całkiem wyeliminować, dosłownie nie mieliby co jeść. Dzięki diecie rotacyjnej mogą mieć urozmaicone menu, nie będąc pod wpływem działania wielu alergenów jednocześnie.Dieta rotacyjna jest alternatywą dla odchudzających się
Dieta rotacyjna może pomóc rozprawić się z nadwagą, tak w przypadku alergika, jak i osoby zdrowej (alergia pokarmowa wiąże się czasem z naddatkiem kilogramów, których nie potrafimy zrzucić mimo dietetycznego żywienia). W tym drugim przypadku nie ma jednak nic wspólnego z wymienionymi powyżej grupami produktów. Na potrzeby odchudzania żywność dzielimy na trzy podstawowe grupy – węglowodany, białka i tłuszcze. Dieta rotacyjna polega w tym przypadku na manipulacji dzienną dawką węglowodanów i dzieli cykl na dni nisko-, średnio- oraz wysokowęglowodanowe. Ma ona wiele sensu zwłaszcza w przypadku osób aktywnych fizycznie, które chcą schudnąć nie tracąc jednocześnie masy i siły mięśniowej, a po treningu uzupełniają ubytek cukrów.Dlaczego dieta rotacyjna wymaga konsultacji?
Jedną z wad diety rotacyjnej jest ryzyko niedostarczenia organizmowi wystarczającej ilości białka. Dotyczy to nie tylko osób zmagających się z nietolerancją laktozy. W związku z tym, dietę tego typu lepiej ustalić i na bieżąco konsultować z wykwalifikowanym dietetykiem lub alergologiem. Konsultacje przydadzą się również osobom, które nie stosowały nigdy żadnej specjalistycznej diety i mogą mieć problem z przypisaniem poszczególnych produktów do wyróżnionych grup.Dodatkowo należy prowadzić dzienniczek, w którym znajdą się szczegółowe informacje na temat produktów spożytych danego dnia. Taka forma kontroli jadłospisu ma służyć przede wszystkim nam, niezależnie od tego jak zagonieni jesteśmy. Zapiski najlepiej uaktualniać codziennie i na bieżąco robić adnotacje dotyczące naszego samopoczucia po zjedzeniu określonego posiłku. Taki dziennik ułatwi też pracę dietetykowi, a my nie będziemy zmuszeni odtwarzać z pamięci jadłospisu minionego tygodnia.
Ekologia.pl poleca
pixabay.com
Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)
Bibliografia
- Clark Sarullo; “What to Eat on a Rotation Diet”; data dostępu: 2019-07-08
- Food-allergy.org; “How to Use a Rotation Diet”; data dostępu: 2019-07-08
- Leanne Waxman; “Rotation Diet Used by Millions, But Does it Work Over Long Term?”; data dostępu: 2019-07-08
- Biomarkers Test ; “The immunological reasons for Rotation Diet”; data dostępu: 2019-07-08
- Brigid Titgemeier; “Eating the Same Thing Again? 4 Reasons to Rotate Your Foods”; data dostępu: 2019-07-08