Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet. Hiszpańscy naukowcy twierdzą, że kolejnym powodem, dla którego powinniśmy sięgnąć po warzywa, owoce, ryby, zboża i oliwę z oliwek jest to, iż produkty te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka żołądka – informuje "American Journal of Clinical Nutrition".

Choć pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej związany z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych znany jest naukowcom nie od dziś, dr Carlos Gonzalez z Katalońskiego Instytutu Onkologii w Barcelonie zaznacza, że wciąż mało wiadomo na temat wpływu tego sposobu odżywiania na poszczególne rodzaje raka.
Podczas dziewięcioletniego okresu obserwacji rak żołądka rozwinął się u 449 osób. U badanych, których dieta była najbliższa diecie śródziemnomorskiej, ryzyko powstania tego nowotworu było o 33 proc. niższe niż u tych, których zwyczaje żywieniowe najbardziej od niej odbiegały, przy czym ryzyko raka żołądka zmniejszało się o 5 proc. z każdym dodatkowym punktem na wyznaczonej przez naukowców skali."Wyniki te są kolejnym dowodem tego, że dieta śródziemnomorska ma wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworów i w związku z tym powinno się ją promować zwłaszcza tam, gdzie zaczyna ona być coraz rzadziej stosowana" – podsumowuje dr Gonzalez.
Ekologia.pl
Bibliografia
American Journal of Clinical Nutrition