Dieta śródziemnomorska na raka

Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet. Hiszpańscy naukowcy twierdzą, że kolejnym powodem, dla którego powinniśmy sięgnąć po warzywa, owoce, ryby, zboża i oliwę z oliwek jest to, iż produkty te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka żołądka – informuje "American Journal of Clinical Nutrition".



Fot. sxc.huFot. sxc.hu

Choć pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej związany z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych znany jest naukowcom nie od dziś, dr Carlos Gonzalez z Katalońskiego Instytutu Onkologii w Barcelonie zaznacza, że wciąż mało wiadomo na temat wpływu tego sposobu odżywiania na poszczególne rodzaje raka.
Badacz postanowił skoncentrować się na jednej z najczęstszych przyczyn zgonów z powodu nowotworów na świecie, a mianowicie na raku żołądka. W tym celu przeanalizowano dane ponad 485 tys. osób z 10 krajów europejskich objętych programem badawczym EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Badani byli w wieku 35-70 lat. Każdej osobie przyznano od 1 do 18 punktów w zależności od tego, jak bardzo ich dieta zbliżona była do typowej diety śródziemnomorskiej, czyli bogatej w ryby, warzywa, owoce, ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych oraz oliwę z oliwek jako główne źródło tłuszczu.

Podczas dziewięcioletniego okresu obserwacji rak żołądka rozwinął się u 449 osób. U badanych, których dieta była najbliższa diecie śródziemnomorskiej, ryzyko powstania tego nowotworu było o 33 proc. niższe niż u tych, których zwyczaje żywieniowe najbardziej od niej odbiegały, przy czym ryzyko raka żołądka zmniejszało się o 5 proc. z każdym dodatkowym punktem na wyznaczonej przez naukowców skali."Wyniki te są kolejnym dowodem tego, że dieta śródziemnomorska ma wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworów i w związku z tym powinno się ją promować zwłaszcza tam, gdzie zaczyna ona być coraz rzadziej stosowana" – podsumowuje dr Gonzalez.
Ekologia.pl

Bibliografia

American Journal of Clinical Nutrition

Ocena (3.4) Oceń: