Zakwaszenie organizmu – objawy, przyczyny i leczenie zakwaszenia organizmu

Czy organizm może być zakwaszony? Jak do tego dochodzi i jakie są objawy? Paradoksalnie większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że trapiące ich symptomy mogą być wynikiem zmian w pH płynów ustrojowych. Dowiedz się jak prawidłowo rozpoznać problem i jak odkwasić organizm naturalnymi metodami.



fot. shutterstockfot. shutterstock
  1. Co to jest kwasica?
  2. Objawy zakwaszenia organizmu
  3. Przyczyny zakwaszenia organizmu
  4. Czy zakwaszenie organizmu może być niebezpieczne?
  5. Jak można odkwasić organizm?

Co to jest kwasica?


Krew zazwyczaj ma odczyn zbliżony do neutralnego, lekko tylko alkaliczny. Określa się go na poziomie 7,35-7,45 pH. Niestety, stan ten może ulec zachwianiu wskutek procesów metabolicznych lub zaburzeń oddechowych. Poszczególne związki wpływające na odczyn krwi mogą bądź to przenikać do organizmu, bądź nie być sprawnie eliminowane. Jeśli mają one charakter kwasowy, dochodzi do zakwaszenia, jeśli zaś zasadowy, mówimy o nadmiernej alkaliczności. Oba te odchylenia są oczywiście niekorzystne dla zdrowia, dlatego o zachowanie naturalnej równowagi dbają naszą płuca, nerki oraz system buforowy wykorzystujący słabe kwasy i słabe zasady naturalnie występujące w ustroju.

O kwasicy mówi się, gdy poziom pH krwi jest niższy niż 7,35. Co ciekawe, na długo zanim naukowcy nauczyli się diagnozować ten problem, w medycynie naturalnej istniała już koncepcja nadmiernego zakwaszenia, które miało być przyczyną wielu chorób, w tym nowotworów. Dzisiejsza medycyna wyróżnia kwasicę metaboliczną związaną z procesem przemiany materii oraz kwasicę oddechową wynikającą z zaburzeń funkcjonowania płuc. Obie mają nieco inne przyczyny i przebieg.

Objawy zakwaszenia organizmu


Zakwaszenia organizmu nie można mylić z nadkwasotą i towarzyszącymi jej symptomami ze strony układu pokarmowego. Ponieważ problem dotyczy krwi, objawia się nieco mniej bezpośrednio i w żadnym razie nie może być utożsamiany z kwaśnym smakiem w ustach. Bardzo często kwasica długi czas nie daje wręcz żadnych symptomów i wykrywana jest dopiero w badaniach krwi.

Za najbardziej charakterystyczne objawy kwasicy metabolicznej uważa się chroniczne zmęczenie, nudności, a często i wymioty pojawiające się bez wyraźnej przyczyny. Oddech chorego staje się zwykle głębszy i szybszy, gdyż organizm sam próbuje się ratować wydalając większe ilości dwutlenku węgla. Z czasem samopoczucie się pogarsza i dochodzi uczucie osłabienia oraz ospałości, a nudności się zaostrzają. W przypadku kwasicy oddechowej, pierwsze symptomy obejmują natomiast nawracające bóle głowy oraz obezwładniającą senność.

Zakwaszenie organizmu może również manifestować się utratą apetytu, podwyższeniem tętna, a u cukrzyków owocowo pachnącym oddechem.

Diagnozę o kwasicy stawia na się podstawie oceny poziomu pH krwi, ale także zawartości dwutlenku węgla (gazometria) oraz wodorowęglanu. Ponadto pełniejszy obraz dają badania określające poziom jonów sodu i potasu oraz kwasu mlekowego we krwi, jak również weryfikujące funkcję nerek. Bardzo często sugeruje się również testowanie moczu pod kątem obecności ketonów oraz poziomu pH.
Dieta bogata w produkty roślinna zwiększa alkaliczność krwi. Źródło: Wild As Light/Shutterstock

Przyczyny zakwaszenia organizmu


W bardzo wielu przypadkach kwasica jest objawem i zarazem wynikiem głębszych problemów zdrowotnych. Należą do nich przede wszystkim zaburzenia pracy nerek, cukrzyca, niewydolność wątroby, drgawki oraz choroby nowotworowe. Kwasica oddechowa może z kolei wynikać z obturacyjnej choroby płuc, zapalenia płuc, astmy, bezdechu sennego bądź niewydolności sercowej.

Na szczęście, nie zawsze trzeba podejrzewać poważną chorobę. Bardziej prozaiczne przyczyny zakwaszenia organizmu obejmują:
  • zatrucie organizmu wywołane metanolem lub aspiryną;
  • odwodnienie, np. z powodu silnej biegunki;
  • zbyt intensywne i długotrwałe treningi;
  • nadużycie alkoholu;
  • przyjmowanie określonych leków, np. antywirusowych;
  • długotrwały brak tlenu w wyniku wstrząsu czy poważnej anemii.

Czy zakwaszenie organizmu może być niebezpieczne?


Niestety, kwasica będąca wynikiem głębszych problemów fizjologicznych ma zwykle charakter postępujący i stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia. Nie tylko zaostrzają się wspomniane wcześniej symptomy, ale może dojść do rozwoju chorób serca oraz silnego spadku ciśnienia krwi. Ten ostatni bez stosownej pomocy medycznej prowadzi do wstrząsu, śpiączki, a czasem nawet śmierci!

Ponadto nieleczone zakwaszenie może przyczyniać się osteoporozy i utraty tkanki mięśniowej, częstych stanów zapalnych przebiegających z bólem i obrzękiem oraz nagromadzenia amyloidu w stawach (także bardzo bolesnego). Kolejnym poważnym zagrożeniem są zaburzenia pracy nerek – począwszy od kamicy, a skończywszy na niewydolności.

W żadnym wypadku nie jest to więc stan, który można lekceważyć. Z badań epidemiologicznych wynika, że kwasica jest bezpośrednio skorelowana ze zwiększoną, przedwczesną śmiertelnością!
Tabela przedstawiająca sposoby odkwaszania organizmu; opracowanie własne

Jak można odkwasić organizm?


Jeżeli kwasica jest wynikiem innej choroby, medycyna przede wszystkim zajmuje się oczywiście zwalczaniem głównej przyczyny problemu. Stąd też prognoza zależy przede wszystkim od współistniejących zaburzeń. W przypadku cukrzyków terapia polegać będzie na podawaniu insuliny, zaś w przypadku zatrucia na detoksykacji organizmu. Niezależnie lub dodatkowo leczenie zakwaszenia polega na podawaniu dożylnie kroplówki z wodorowęglanem, który zmienia pH krwi na bardziej alkaliczne.

Zakwaszeniu można jednak aktywnie zapobiegać prostymi modyfikacjami w stylu życia. Przede wszystkim dobrą praktyką jest unikanie większych ilości alkoholu przy jednoczesnym zwiększeniu bilansu wodnego. Co ciekawe, oprócz wody, odkwaszająco na organizm działa także kawa, a w większym stopniu również woda kokosowa. Lekarze apelują, aby pić na tyle dużo, by mocz był zawsze jasnej, słomkowej barwy!

Spore znaczenie dla równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie ma również dieta. Z obserwacji wynika, że przewaga pokarmów pochodzenia roślinnego pomaga obniżyć poziom pH, podczas gdy posiłki mięsne, rybne i nabiałowe sprzyjają zakwaszeniu. Wyjątkiem od tej reguły są warzywa strączkowe, orzechy i nasiona olejowe, które również zwiększają poziom kwasów w krwi. Z obserwacji na zwierzętach wywnioskowano też, że dieta bardzo bogata w białko ze wspomnianych wyżej źródeł w długim okresie czasu może wywoływać kwasicę i tym samym przyczyniać się do rozwoju dalszych chorób, np. nerek.
Na cenzurowanym znajduje się również sól, która dostarcza organizmowi zbyt dużych ilości chloru oraz kwas fosforowy, obecny przede wszystkim w popularnych napojach gazowanych typu cola. Ponadto wskazana formą prewencji wydaje się wzbogacenie diety o potas i magnez, zarówno w postaci bogatych w nie produktów, jak i stosownych suplementów. Użycie tych ostatnich warto jednak skonsultować z lekarzem, który doradzi w kwestii optymalnych dawek i ewentualnych przeciwwskazań wynikających ze stanu zdrowia.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. „Acidosis” James L. Lewis III, https://www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/acid-base-balance/overview-of-acid-base-balance, 8/06/2022
2. “Metabolic acidosis” Penn Medicine, https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/metabolic-acidosis, 8/06/2022
3. “Acidosis: An Old Idea Validated by New Research” Joseph Pizzorno, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566456/, 8/06/2022
4. “Low-grade metabolic acidosis as a driver of chronic disease: a 21st century public health crisis” James J DiNicolantonio i in., https://openheart.bmj.com/content/8/2/e001730, 8/06/2022
5. “Signs of Too Much Acid in the Body” Jenny King, https://www.livestrong.com/article/69964-signs-much-acid-body/, 8/06/2022

Ocena (2.6) Oceń: