Wprowadzanie diety wegetariańskiej u dzieci wciąż budzi wiele emocji. Panuje bowiem przekonanie, że dla będących w wieku rozwojowym maluchów pokarmy mięsne są niezbędnym elementem jadłospisu. Badania naukowe wykazują jednak, że dieta bezmięsna jest dla dzieci nie tylko bezpieczna, lecz także przynosi szereg korzyści zdrowotnych.
Zgodnie ze stanowiskiem polskiego Instytutu Żywności i Żywienia, odpowiednio zbilansowane diety wegetariańskie przyczyniają się do poprawy zdrowia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, nadciśnienia i wielu rodzajów raka. Wegetarianie spożywają dużo wartościowych produktów, takich jak rośliny strączkowe, owoce, warzywa i orzechy, ograniczając jednocześnie pokarmy wysokoprzetworzone pełne cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Z tego względu, prawidłowo ułożona dieta wegetariańska może być bez szkody wprowadzana zarówno u dorosłych, jak i u dzieci i młodzieży.
Ostatnimi czasy coraz więcej rodziców decyduje się na stosowanie diety bezmięsnej u swoich podopiecznych. Powody ich decyzji bywają różne – z reguły wnikają jednak z przekonań religijnych, światopoglądu albo chęci prowadzenia ekologicznego stylu życia. Dzięki powszechnemu dostępowi do informacji, rośnie świadomość społeczeństwa dotycząca środowiskowych konsekwencji masowej hodowli zwierząt i jakości dostępnego na rynku mięsa, co sprawia, że popularność diet wegetariańskich staje się coraz większa. Wciąż jednak dziecko będące wegetarianinem budzi skrajne emocje u wielu Polaków. Czy słusznie?
O ile odmiany diety wegetariańskiej, takie jak laktoowowegetarianizm, laktowegetarianizm i owowegetarianizm, są bezpieczne dla dzieci, o tyle, zdaniem badaczy, weganizm, witarianizm i frutarianizm nie są polecane dla najmłodszych, ze względu na mogące im towarzyszyć liczne niedobory białka i składników mineralnych.
Umiarkowane typy diety wegetariańskiej, w połączeniu z uważną obserwacją dziecka przez rodziców, przynoszą młodym osobom wiele korzyści zdrowotnych. Oto podstawowe zalety diety bezmięsnej:
Przede wszystkim, odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska działa przeciwmiażdżycowo i zapobiega chorobom serca w przyszłości, dzięki wysokiej podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika, jaka występuje w pokarmach roślinnych, zmniejsza z kolei ryzyko zaparć u dzieci. Co więcej, bazujący na owocach i warzywach sposób odżywiania, dostarcza młodemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu dziecko zyskuje większą odporność.
Wprowadzając dietę wegetariańską u swojej pociechy warto jednak zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim, należy pilnować, aby w diecie malucha nie zabrakło pełnowartościowego białka. Niedoborom można zapobiec, umieszczając w codziennym jadłospisie bogate w aminokwasy nasiona roślin strączkowych, takich jak fasola, ciecierzyca, soczewica, groch czy bób. Trzeba także pilnować prawidłowej kaloryczności serwowanych dziecku posiłków, jako że dania bezmięsne są z reguły niskokaloryczne. Dodatkowo, w celu kontroli odpowiedniej podaży witamin i minerałów w diecie dziecka, warto wykonywać okresowe badania krwi. W ten sposób można w porę zapobiec zaawansowanym niedoborom, np. witaminy B12. Jest to bardzo ważne, ponieważ z reguły tę substancję wegetarianie muszą spożywać w formie suplementu.
Aby dieta wegetariańska wpłynęła korzystnie na zdrowie dziecka, należy przede wszystkim zadbać, aby obfitowała w różnorodne produkty. Uważni rodzice, którzy dodatkowo skonsultują się z dietetykiem w celu prawidłowego zbilansowania diety bezmięsnej, mogą bez większych obaw wykluczyć z dziecięcej diety mięso i ryby.