Jakie przyprawy są dobre dla dzieci?

Różnorodne przyprawy w postaci aromatycznych ziół albo zmielonych minerałów dodawane do potraw w odpowiedniej ilości nie tylko urozmaicają ich smak, lecz także wzbogacają wartości odżywcze. Przygotowując domowe dania warto jednak mieć na względzie dobro całej rodziny. Okazuje się bowiem, że dzieci potrzebują do prawidłowego rozwoju nieco innych przypraw niż dorośli. Jak zatem powinien wyglądać przyprawnik dla najmłodszych?



fot. shutterstockfot. shutterstock

Zdaniem wielu kucharzy to przyprawy, a nie sama żywność stanowią o wyjątkowości sztuki kulinarnej. Z pomocą tych drobnych, acz niezwykle istotnych składników możemy nadać potrawom całkiem nowy smak, aromat tudzież kolor. Do wyboru mamy multum ziołowych i mineralnych dodatków, z pomocą których możemy wykreować w domowej kuchni pyszne i zdrowe potrawy. Najczęściej stosujemy zioła w postaci świeżej, suszonej lub mrożonej, korzenie w formie suszu albo kłącza (imbir, kurkuma), suszone owoce (np. jagody jałowca), a także minerały, takie jak sól czy cukier. Zwolennicy rozwiązań ekspresowych korzystają z miksów przyprawowych (np. kostek).
W przypadku diety dziecka należy pamiętać, że kluczowe znaczenie odgrywa ilość dodawanych przypraw. Mając na względzie zdrowie pociech, należy znacznie zmniejszyć porcje przyprawowe w dziecięcych posiłkach.

Już nawet niewielka ilość suszonych ziół może zachęcić malucha do jedzenia, dzięki temu, że danie ma zachęcający aromat i ładnie wygląda. Szczypta przyprawy znacznie poprawia smak dziecięcych zup, gotowanych warzyw i domowych deserów. Poza tym, że z pomocą przyprawnika zachęcimy niejadka do jedzenia, to jeszcze możemy uzupełnić jego dietę w cenne substancje aktywne, które będą zapobiegały problemom trawiennym. Niektóre zioła bowiem skutecznie chronią przed kolką, wzdęciami, a nawet zapobiegają nadpobudliwości.

Oto lista przypraw zalecanych dla dzieci (w zależności od wieku):
Jak widać, wachlarz przypraw, które współgrają dziecięcą dietą jest całkiem szeroki. 7 miesięczny maluszek może próbować delikatnych ziół w postaci naparów przeciw kolkom albo w formie dodatków do lekkich, jarzynowych zupek. Przyprawy tego rodzaju usprawniają pracę jelit i zapobiegają kłopotom trawiennym. U 8 miesięcznych pociech natomiast sprawdzą się wzmagające apetyt i poprawiające trawienie zioła, takie jak bazylia czy tymianek. Dzieci, które ukończyły 9 miesiąc mogą z kolei jeść obiady z czosnkiem czy szczypiorkiem oraz desery z cynamonem lub wanilią. U starszych dzieci można zacząć wprowadzać przyprawy typowo lecznicze, takie jak kardamon, imbir czy kurkuma. Wiele z nich ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Z kolei goździki dodatkowo chronią przed pasożytami. Warto w diecie maluchów ograniczyć cukier do minimum, aby nie przyzwyczajać ich zbytnio do słodkiego smaku. Desery najlepiej doprawiać wanilią i cynamonem, które nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze są dobre dla zdrowia.

Odpowiednio dobrane i stosowane z umiarem naturalne zioła i kłącza stanowią bardzo ważny składnik dziecięcej diety. Dodawanie tego rodzaju przypraw do domowej żywności nie tylko zapobiega kłopotom trawiennym i poprawia apetyt dziecka, lecz także poszerza percepcję i wpływa na prawidłowy rozwój preferencji smakowych malucha.
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Ocena (4.4) Oceń: