Różnorodne przyprawy w postaci aromatycznych ziół albo zmielonych minerałów dodawane do potraw w odpowiedniej ilości nie tylko urozmaicają ich smak, lecz także wzbogacają wartości odżywcze. Przygotowując domowe dania warto jednak mieć na względzie dobro całej rodziny. Okazuje się bowiem, że dzieci potrzebują do prawidłowego rozwoju nieco innych przypraw niż dorośli. Jak zatem powinien wyglądać przyprawnik dla najmłodszych?

Zdaniem wielu kucharzy to przyprawy, a nie sama żywność stanowią o wyjątkowości sztuki kulinarnej. Z pomocą tych drobnych, acz niezwykle istotnych składników możemy nadać potrawom całkiem nowy smak, aromat tudzież kolor. Do wyboru mamy multum ziołowych i mineralnych dodatków, z pomocą których możemy wykreować w domowej kuchni pyszne i zdrowe potrawy. Najczęściej stosujemy zioła w postaci świeżej, suszonej lub mrożonej, korzenie w formie suszu albo kłącza (imbir, kurkuma), suszone owoce (np. jagody jałowca), a także minerały, takie jak sól czy cukier. Zwolennicy rozwiązań ekspresowych korzystają z miksów przyprawowych (np. kostek).
Już nawet niewielka ilość suszonych ziół może zachęcić malucha do jedzenia, dzięki temu, że danie ma zachęcający aromat i ładnie wygląda. Szczypta przyprawy znacznie poprawia smak dziecięcych zup, gotowanych warzyw i domowych deserów. Poza tym, że z pomocą przyprawnika zachęcimy niejadka do jedzenia, to jeszcze możemy uzupełnić jego dietę w cenne substancje aktywne, które będą zapobiegały problemom trawiennym. Niektóre zioła bowiem skutecznie chronią przed kolką, wzdęciami, a nawet zapobiegają nadpobudliwości.
Ekologia.pl poleca
Oto lista przypraw zalecanych dla dzieci (w zależności od wieku):

Odpowiednio dobrane i stosowane z umiarem naturalne zioła i kłącza stanowią bardzo ważny składnik dziecięcej diety. Dodawanie tego rodzaju przypraw do domowej żywności nie tylko zapobiega kłopotom trawiennym i poprawia apetyt dziecka, lecz także poszerza percepcję i wpływa na prawidłowy rozwój preferencji smakowych malucha.
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)