Zielony Jazdów: tajska kuchnia, kino i muzyka

Zielony Jazdów, CSW, fot. Magdalena StarowieyskaZielony Jazdów, CSW, fot. Magdalena Starowieyska

Kolejny weekend w Zielonym Jazdowie to niepowtarzalna okazja by spróbować kuchni przygotowanej osobiście przez żonę ambasadora Tajlandii. W sobotę wieczorem publiczność rozgrzeje damskie trio z zespołu Drekoty. Poza tym odbędzie się dyskusja o ekologii i polityce z Wolfgangiem Templinem – słynnym działaczem niemieckiej Partii Zielonych.


Najbliższy piątek odbędzie się pod znakiem dyskusji na temat wpływu, jaki niemieccy ekolodzy mieli w swoim kraju i w Europie oraz czego udało im się dokonać. Wolfgang Templin to opozycjonista z czasów NRD, członek Partii Zielonych, który wystąpi w roli eksperta. Punktem kulminacyjnym będzie pokaz opowiadającego autentyczną historię filmu "Przylądek napięć. Amerykańska walka o energię" o elektrowni wiatrowej, która miała powstać na Atlantyku. Dzieło obnaża z jednej strony hipokryzję amerykańskich bogaczy, z drugiej, fanatyzm lewicowych ekologów. Po filmie zapraszamy na set didżejski – magazyn “Glissando” prezentuje, który potrwa do późnych godzin nocnych.

Sobotę rozpocznie długo oczekiwany pokaz przyrządzania tradycyjnej kuchni tajskiej, prowadzony przez żonę ambasadora Tajlandii - Yupadee Bunnag, która poczęstuje wszystkich zgromadzonych regionalnym kurczakiem curry, sałatką Somum oraz deserem. Jednocześnie uczestnicy będą mieli okazję nabyć ekologiczne produkty na stoiskach z naturalną żywnością. Później Warszawska Kooperatywa Spożywcza zaproponuje inspirujący warsztat o tym, jak zredukować swój wpływ na środowisko. Podczas zajęć zaprezentowana zostanie historia człowieka, który postanowił przez rok zminimalizować swoje oddziaływanie na otoczenie do zera. Uczestnicy spotkania nauczą się jak można wyliczyć i ograniczyć indywidualny wpływ jednostki na świat.

Wieczorem na scenę wejdzie trio Drekoty. W skład grupy wchodzą: Ola Rzepka, która występowała wcześniej z grupą Pogodno, Zosz Chabiera oraz Magda Turłaj związana poprzednio z Kawałkiem Kulki. Artystki koncertowały na największych festiwalach w Polsce, np. Open'erze oraz Off Festiwalu. Młode artystki w oryginalny sposób łączą lirykę tekstów oraz wokal z akustyką perkusji i elektronicznymi klawiszami, dzięki czemu zostały już docenione i zdobyły wiele wyróżnień. Ich piosenka „Masłem” podbiła serca krytyków i znalazła się na płycie z najciekawszymi utworami sceny niezależnej Europy Środkowej i Wschodniej.

Niedziela  upłynie pod znakiem relaksu podczas masażu tajskiego i na zajęciach z jogi. Podczas minitargu warzywno-owocowego wszyscy, którzy przyjdą do Zielonego Jazdowa, będą mogli spróbować mało znanych lub zapomnianych warzyw jak mangold albo endywia.

Aż do połowy września codziennie od godziny 11 w Zielonym Jazdowie w specjalnie skonstruowanym pawilonie będzie czynna kawiarnia OSIR, a sałatki oraz domowe wypieki w weekendy dostarczy uczestnikom Małpi Biznes. 

Więcej informacji oraz stale aktualizowany program można znaleźć na stronach: csw.art.pl oraz www.facebook.com/ZielonyJazdow

Wstęp na wszystkie wydarzenia – poza wybranymi warsztatami – jest bezpłatny. Podczas piątków i sobót galerie CSW będą czynne dłużej, do godziny 23. Od 19 wstęp do nich jest także bezpłatny.

WEEKEND 17 – 19 SIERPNIA
Piątek
20:00 Spotkanie z ekspertem: Wolfgang Templin „Ekologia i polityka – niemiecka Partia Zielonych” + dyskusja

Historia niemieckiej Partii Zielonych. Dlaczego Zieloni są na lewicy, z jakich ruchów społecznych się wywodzą, jakie tematy wprowadzili do mainstreamowej polityki, jakie zmiany zaszły w Niemczech i Europie za ich sprawą. Sukcesy, porażki, wyzwania na przyszłość – temat szczególnie aktualny, ponieważ Zieloni mogą wkrótce ponownie współrządzić największym europejskim państwem.

Wolfgang Templin - dyrektor warszawskiego biura Fundacji Heinricha Boella. W NRD opozycjonista, uwięziony, zmuszony do wyjazdu do RFN. Po 1989 r. współtworzył wschodnioniemiecką partię Bündnis 90, która zjednoczyła się zachodnioniemiecką Partią Zielonych. Wspólpracował z polską opozycją, zna język polski.

21:00 Kino Przylądek napięć. Amerykańska walka o energię Cape Spin! / An American Power Struggle, reż. Robbie Gemmel, USA 2011

Spór pomiędzy inicjatorami powstania elektrowni wiatrowej na Atlantyku a przeciwnymi  budowie mieszkańcami regionu. Dla dokumentalisty Robbiego Gammela jest to pretekst do poruszenia nieoczywistych problemów i kontrowersji związanych z ekologią. Reżyser obnaża hipokryzję bogatych i uważających się za przyjaznych środowisku, właścicieli letnich rezydencji regionu Cape Cod, uważających Atlantyk za swój własny ogródek. Równocześnie pokazuje też niezbyt chwalebne posunięcia walczących o powstanie elektrowni lewicowych ekologów. Film nie wskazuje jednoznacznie złej i dobrej strony konfliktu, przedstawia natomiast racje jednych i drugich, starając się o obiektywizm. Argumenty przez nich przytaczane sprawiają jednak, że opowieść ma surrealistyczny i niekiedy tragikomiczny charakter.

21.00 – 1.00 DJ set magazyn „Glissando” prezentuje


Sobota
13:00 Pokaz/warsztat kuchni tajskiej: gotuje żona Ambasadora Tajlandii, Pani Yupadee Bunnag

Podczas pokazu/warsztatów Pani Yupadee Bunnang specjalnie dla gości CSW przygotuje kurczaka w zielonym curry i Somtum (sałatka z papai). Oprócz tych dwóch potraw przyrządzi ryż gotowany na parze oraz deser.  Tak, aby goście CSW mieli okazję spróbować pełnej wersji tradycyjnego tajskiego
posiłku.

Od 14.00 Minitarg owocowo-warzywny – m.in. stoisko rodzinnego gospodarstwa ekoturystycznego "Dąbrowka" (organizacja: Stowarzyszenie Ekoland)


Zapraszamy producentów ekologicznej żywności z ich produktami, które goście CSW mogą kupować w ciągu dnia, podczas trwania innych wydarzeń Zielonego Jazdowa. Do skosztowania będzie między innymi chleb orkiszowy, kanapki ze smalcem, warzywa i inne ekoprodukty.

16:00 – 18:00 Warsztat koncepcyjny „No impact man” - Warszawska Kooperatywa Spożywcza

Kalkulacja indywidualnego wpływu na otoczenie, podsumowanie szerszego kontekstu naszych działań. Historia człowieka, który przez rok postanowił zredukować swój wpływ na środowisko do zera żyjąc tak jak dotąd w wielkim mieście. Zidentyfikowanie schematów które utrudniają nam zerwanie z życiem typu fast-food, poszukiwanie kreatywnych rozwiązań skrojonych na "naszą miarę".

18.00-20.00 Wspólne gotowanie

20:00 Spotkanie z ekspertem: Karolina Ptak:  “Dzikie zwierzęta w mieście – pierwsza pomoc” + dyskusja


Jak się zachować w przypadku spotkania dzikiego zwierzęcia będącego w potrzebie. Jak udzielić pierwszej pomocy i co robić, żeby bardziej nie zaszkodzić.

lek. wet. Karolina Ptak - absolwentka Akademii Rolniczej w Lublinie od zawsze zainteresowana dzikimi aspektami weterynarii. Już w trakcie studiów odbywała liczne staże  w kraju i za granicą w ogrodach zoologicznych oraz ośrodkach rehabilitacji dzikich zwierząt. Obecnie pracuje w Przychodni Weterynaryjnej dla ptaków i zwierząt egzotycznych PAROTKA w Krakowie, gdzie oprócz leczenia zwierząt domowych zajmuje się pomocą dzikim zwierzętom w różnych sytuacjach kryzysowych. Razem z grupą pasjonatów tworzy stowarzyszenie Dzika Klinika.

21:00 Koncert: DREKOTY

Muzyka Drekotów to muzyka sprzeczności. Akustyczne brzmienie perkusji zderza się z elektronicznymi dźwiękami klawiszy uzupełnianymi przez trzy wokale, natomiast pozornie proste i chwytliwe melodie płynnie łączą się z mniej przystępną warstwą muzyczną. Także teksty, pisane w języku polskim, ubarwione są licznymi metaforami i wieloznacznościami.

Niedziela

11.00 – 17.00 Minitarg warzywno-owocowy- stoisko gospodarstwa rolnego Ludwika Majlerta


Gospodarstwo rodzinne Ludwika Majlerta położone w Warszawie Białołęce o powierzchni 10 ha  kontynuuje ponad 100-letnie tradycje ogrodnicze. Obecnie specjalizuje się w uprawie mało znanych oraz zapomnianych warzyw. Kojarzone jest od wielu lat ze szparagami. Szczególną uwagę przykłada do zdrowotności i smaku produkowanych warzyw. Aktualnie uprawia karczochy (pierwsze historii gospodarstwa), pięć odmian dyni jadalnej, brokuły gałązkowe, sałatę rzymską, kwiaty cukinii, mangold , kukurydzę, cienką, zieloną fasolkę szparagową, rukolę , endywię oraz inne warzywa.

11:30-13.30  Joga/  Astanga Yoga
& Masaż Tajski/Thai Sun

WEEKEND 24 – 26 SIERPNIA
Piątek

18:00 - 21:00 Slowfoodowe kolacje piknikowe – Slow Food Youth („Owoce sezonowe”)


Goście organizują swoje jedzenie, koc i znajomych. Każdy piknik będzie miał swój temat przewodni- prosimy uczestników, aby przynieśli potrawy i produkty które do niego nawiązują. Tym razem wątkiem przewodnim będą „Owoce sezonowe” Podczas wydarzeń piątkowych obecni są animatorzy-członkowie warszawskiego ruchu Slow Food.  Wydarzenie ma charakter otwarty.

20:00 Spotkanie z ekspertem: Agata Rudnicka: „Greenwashing czyli eko-ściema”


Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw czy greenwashing? Podczas spotkania uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z ideą społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw (CSR) i praktyką podszywania się pod działania społecznie odpowiedzialne na przykładzie greenwashingu.

Agata Rudnicka – wykładowczyni na Wydziale Zarządzania UŁ, prezeska fundacji CSR Impact. W pracy zawodowej zajmuje się problematyką społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw, rozwoju zrównoważonego i etyki życia gospodarczego. Autorka publikacji z tego zakresu.

21:00 Kino Zapomniana przestrzeń / The Forgotten Space, reż. Allan Sekula, Noël Burch, Holandia 2010


„Zapomniana przestrzeń” jest refleksją nad skutkami kapitalizmu, nad społecznym i ekologicznym znaczeniem przemysłu. Twórcy filmują wielkie porty, opustoszałe doki i  okolice linii kolejowych rozmawiając z ich żyjącymi na granicy biedy mieszkańcami.
To dokumentalny esej, którego kanwę stanowi zaprezentowana w 1995 roku instalacja Allana Sekuly zatytułowana „Fish Story”. Twórcy filmu zadają pytanie o granicę pomiędzy wartościami ekologicznymi i społecznymi, a potrzebą szybkiej i nieograniczonej cyrkulacji towarów. Zwracają uwagę na tytułową zapomnianą przestrzeń – morza, które mimo rozwoju transportu i przemysłu wciąż stanowią  materialną podstawę dla przewozu wyprodukowanych towarów.

21.00 – 1.00 DJ set magazyn „Glissando” prezentuje

Sobota
14:00 - 15:30 Slowfoodowe warsztaty dla dorosłych („Owoce sezonowe”) - Slow Food Youth

Sezonowe i regionalne, z lasu, sadu i ogrodu. Na słodko i wytrawnie. Zapraszamy dorosłych do wspólnego gotowania. Każdy z warsztatów ma za zadanie rozwijać umiejętności kulinarne uczestników i wzbogacać ich o wiedzę w zakresie pochodzenia produktów i możliwości ich łączenia.
Warsztaty prowadzi Grzegorz Łapanowski.

Od 14.00 Minitarg owocowo-warzywny – m.in. stoisko rodzinnego gospodarstwa ekoturystycznego "Dąbrowka" (organizacja: Stowarzyszenie Ekoland)


Zapraszamy producentów ekologicznej żywności z ich produktami, które goście CSW mogą kupować w ciągu dnia, podczas trwania innych wydarzeń Zielonego Jazdowa.
Do skosztowania będzie między innymi chleb orkiszowy, kanapki ze smalcem, warzywa i inne ekoprodukty.

16.00-18.00 „Samowystarczalny dom” – warsztat koncepcyjny Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej

Warsztat poświęcony nowoczesnym a zarazem prostym rozwiązaniom redukującym drastycznie komunalne zużycie surowców naturalnych takich jak energia oraz woda. Projekt domu idealnego, w którym zasoby wodne czerpie się z opadów deszczowych, woda krąży w obiegu zamkniętym, wykorzystuje się naturalne oczyszczanie ścieków, energia cieplna pochodzi ze słońca/wiatru oraz procesów biochemicznych, śmieci redukuje się dzięki rozważnej polityce konsumpcyjnej, kompostowaniu i upcyklingowi.
Razem z uczestnikami będziemy szukać możliwości wykorzystania tych rozwiązań lokalnie.

GARAŻÓWKA

18.00- 20.00 Wspólne gotowanie

20:00 Spotkanie z ekspertem: Radosław Gawlik „Czy atom jest eko?” + dyskusja


W 2008 r. błyskawicznie utworzono urząd wiceministra, departament energetyki jądrowej, przyjęto zasobny budżet oraz trzy ustawy mające wprowadzić nam atom pod strzechy! Od 20 lat oszczędność energii oraz odnawialne źródła energii nie doczekały się żadnego wiceministra, departamentu, oraz jakiejkolwiek porządnej ustawy. Czy to dobry, nieunikniony kierunek rozwoju naszej cywilizacji opartej na energii? 

Radosław Gawlik – wiceminister środowiska w rządzie AWS-UW, organizator pierwszych protestów ekologicznych opozycji demokratycznej, działał w ruchu Wolność i Pokój. Obecnie szef Stowarzyszenia Eko-Unia we Wrocławiu. Mieszka w domu zbudowanym w tradycyjnej technologii ze słomy i gliny, z kolektorem słonecznym na dachu.

21:00 Koncert: Mirt + DJ set

Mirt tworząc solowe płyty operuje estetyką ambient, minimal , lo-fi, field recordings, ale na jego muzykę ma wpływ również folk i avantpopowe piosenki. Z tych inspiracji buduje własny, łatwo rozpoznawalny język. Senną, oniryczną atmosferę kreuje przy pomocy analogowej elektroniki, gitary, preparowanej trąbki, drobnych etnicznych instrumentów i nagrań terenowych.

Niedziela

11.00-13.00 – Gra „Kilka kroków do świadomej konsumpcji” – Fundacja Aeris Futuro


Jak kupować z głową i nie pójść z torbami? Czy wiesz co konsumujesz? Jak nie dać się zwariować wszechogarniającej reklamie? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w czasie gry terenowej przygotowanej przez Fundację Aeris Futuro.
Pięć stanowisk gry będzie rozlokowane w różnych miejscach wokół Zamku. Uczestnicy  będą mieli do wykonania 5 zadań w określonych punktach – o kolejności ich wykonania zdecydują sami. Gra dla jednego kilkuosobowego zespołu (bez ograniczeń wiekowych) trwać będzie około godziny.

Na starcie uczestnicy otrzymają karty do gry z instrukcją, a po zakończeniu na wytrwałych czekają eko-upominki.

11.00 – 17.00 Minitarg warzywno-owocowy- stoisko gospodarstwa rolnego Ludwika Majlerta

Gospodarstwo rodzinne Ludwika Majlerta położone w Warszawie Białołęce o powierzchni 10 ha  kontynuuje ponad 100-letnie tradycje ogrodnicze. Obecnie specjalizuje się w uprawie mało znanych oraz zapomnianych warzyw. Kojarzone jest od wielu lat ze szparagami. Szczególną uwagę przykłada do zdrowotności i smaku produkowanych warzyw. Aktualnie uprawia karczochy (pierwsze historii gospodarstwa), pięć odmian dyni jadalnej, brokuły gałązkowe, sałatę rzymską, kwiaty cukinii, mangold ,kukurydzę, cienką, zieloną fasolkę szparagową, rukolę , endywię oraz inne warzywa.

11:30-13.30  Joga/  Astanga Yoga
& Masaż Tajski/Thai Sun


12:00 - 13:30 Letnia Szkoła na Widelcu (warsztaty) - Slow Food Youth

W atmosferze zabawy będziemy wspólnie wąchać, smakować, kroić, mieszać i komponować pyszne i zdrowe potrawy. Zajęcia rozwijają dzieci manualnie, otwierają je na nowe smaki i zapachy, w przyjazny sposób uczą kultury jedzenia  i wspólnego spożywania posiłków. Tym razem spróbujemy owoców sezonowych i regionalnych, z lasu, sadu i ogrodu. Na słodko i wytrawnie.
Warsztaty dla dzieci prowadzi  Grzegorz Łapanowski.











Ocena (3.7) Oceń: