"Dieta-cud" nie istnieje

Nie istnieją diety cud, a głodówki wcale nie powodują zmniejszenia tkanki tłuszczowej - m.in. o tym mogli usłyszeć uczestnicy spotkania na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, które odbyło się w ramach rozpoczętego właśnie VII Podlaskiego Festiwalu Nauki i Sztuki.



Fot. sxc.huFot. sxc.hu

Podczas wtorkowego spotkania obalono wiele tkwiących w powszechnej świadomości mitów na temat odżywiania, diet, karmienia niemowląt i sposobu przyrządzania posiłków. Okazało się n.p. że błędem jest wierzenie w istnienie diety-cud. Podobnie jest z głodówkami, które wcale nie powodują ograniczenia tkanki tłuszczowej w organizmie. Wszystko dlatego, że gwałtowne zmniejszenie porcji posiłków powoduje zmniejszenie tempa przemiany materii. Gdy potem nastąpi powrót do sposobu odżywiania sprzed diety, organizm nie nadąża ze spalaniem zwiększonej ilości składników odżywczych, następstwem czego jest zwiększenie tkanki tłuszczowej.

Innym z obalonych mitów było przekonanie, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Prof. Maria Górska, kierownik kliniki endokrynologii, diabetologii i chorób wewnętrznych UMB zaznaczyła, że kobieta w żadnym wypadku nie powinna zwiększać ilości przyjmowanych pokarmów, istotne jest jednak ich zróżnicowanie pod względem wartości odżywczych. Prof. Górska obaliła także przekonanie, że zdrowe niemowlę powinno być pulchne. To właśnie w najmłodszym wieku kształtują się komórki tłuszczowe, które potem wraz z wiekiem nie zanikają. Otyłe niemowlę jest bardziej narażone na nadwagę niż niemowlę chudsze.

Uczestnicy wtorkowego spotkania dowiedzieli się także, że gotowane warzywa sprzyjają tyciu bardziej niż warzywa surowe. Prof. Górska przestrzegała, że gotowanie warzyw zwiększa ich indeks glikemiczny, co powoduje, że po ich zjedzeniu często czujemy się znowu głodni. Znacznie zdrowsze są warzywa surowe.
Ekologia.pl



Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy