Jak poprawić koloryt cery? ‒ domowe sposoby

Koloryt cery spędza sen z powiek niejednej kobiecie. Pragniemy mieć twarz ciemniejszą lub jaśniejszą, a przede wszystkim jednolitą i wyglądającą zdrowo. W desperacji uciekamy się zwykle do maskujących podkładów, które problemu nie rozwiązują, a mogą wręcz pogarszać. Tymczasem o koloryt cery można skutecznie zadbać wykorzystując zawartość lodówki i domowej apteczki.



O atrakcyjności cery decyduje przede wszystkim jej gładkość i równomierny, zdrowy odcień, fot. shutterstockO atrakcyjności cery decyduje przede wszystkim jej gładkość i równomierny, zdrowy odcień, fot. shutterstock
  1. Koloryt cery, przede wszystkim zapobiegać
  2. Wewnętrzne wspomaganie kolorytu cery
  3. Naturalny koloryt cery
  4. Rozjaśnianie kolorytu cery
  5. Maseczki poprawiające koloryt cery
Niestety, idealnie gładką, urodziwie rumianą cerą mogą pochwalić się głównie małe dzieci. Z chwilą wejścia w okres dojrzewania jesteśmy już bowiem pod ciągłym wpływem hormonów, które bywają obusiecznym mieczem. Czasami, np. w czasie owulacji lub drugiego trymestru ciąży, zaskakują nas pięknym kolorytem i promiennością, w innych okolicznościach przygnębiają sinawym odcieniem, zaczerwienieniem, trupią bladością, a, jakby tego jeszcze było mało, wypryskami lub przebarwieniami.

Koloryt cery, przede wszystkim zapobiegać

W wielu przypadkach owe kolorystyczne defekty cery są poniekąd zawinione stylem życia lub nieodpowiednią pielęgnacją. Zdaniem naukowców z Uniwersytetów w Bristolu i St. Andrews odcień skóry jest na przykład ściśle związany z dietą. Z badań prowadzonych na przedstawicielach rasy kaukaskiej wynika, że zdrowy koloryt jest bezpośrednio związany z ilością krwi krążącej w żyłach i jej zasobnością w tlen. Palacze, osoby cierpiące na cukrzycę i choroby serca mają znacznie mniej naczyń i ich skóra pozbawiona jest przyjemnego różowego tonu. Za złote odcienie odpowiada z kolei dieta bogata w warzywa i owoce dostarczające organizmowi cennych karotenoidów.

Oprócz zdrowej diety i regularnego wysiłku wspomagającego krążenie dermatolodzy polecają, aby przyjmować dziennie duże ilości płynów, pozytywnie wpływające na równowagę limfatyczną i wspomagające usuwanie toksyn. Te ostatnie mają znaczący wpływ na szarzenie skóry i jej skłonność do niedoskonałości. Poza tym poleca się:
  • Unikać słońca, które choć chwilowo poprawia koloryt, na dłuższą metę postarza i wysusza cerę, powodując często trwałe przebarwienia pigmentacyjne.
  • Pracować nad redukcją stresu, który zwiększa wydzielanie kortyzolu, hormonu przestawiającego komórki ciała z trybu regeneracji na tryb obrony – w efekcie skóra nie ma szans się odnawiać w potrzebnym tempie.
  • Unikać alkoholu, które powoduje przesuszenie cery i lokalne zaczerwienienie.
  • Unikać ostrych przypraw i produktów żywnościowych mogących powodować reakcje alergiczne lub stany zapalne.
  • Unikać agresywnych kosmetyków, zwłaszcza kolorowych, które mogą podrażniać cerę i również prowokować pojawianie się czerwonych tonów na twarzy.
  • Dwa razy dziennie delikatnie myć skórę twarzy, aby uniknąć gromadzenia się nieczystości, które z kolei prowadzą do rozwoju zaskórników i pryszczów, pozostawiających wielkie spustoszenia na cerze.

Wewnętrzne wspomaganie kolorytu cery

Skóra to organ tak samo jak inne zależny od podaży składników odżywczych. Już sama synteza kolagenu odpowiadającego za jędrność i grubość cery wymaga obecności wielu związków jak choćby witamina C. Stąd też walka o zdrowy koloryt w dużej mierze polega na korekcji sposobu odżywiania i ewentualnego włączenia suplementów, które mogą od wewnątrz wpłynąć na mechanizmy obronne i regeneracyjne skóry.

Wspomniana już witamina C, której można pod dostatkiem zapewnić sobie w świeżych owocach i warzywach, to podstawa nie tylko procesów regeneracyjnych, ale także silny antyoksydant chroniący cerę przed działaniem wolnych rodników. Witamina B3, obecna w dużych ilościach w mięsie drobiowym, tuńczyku oraz grzybach, wspiera odpowiednie nawilżenie tkanek i pomaga rozjaśnić poszarzałą skórę. Beta-karoten obecny w marchwi, batatach, czerwonych i pomarańczowych paprykach oraz ciemnozielonych warzywach, jest przetwarzany przez organizm na witaminę A, chroniącą skórę, a zarazem redukuje wrażliwość na słońce i nadaje skórze przyjemnych, ciepłych tonów. Wapń, którego wysokie ilości dostarcza nabiał, jest cennym budulcem wierzchnich warstw skóry i zapobiega jej wiotczeniu i optycznej przejrzystości. Cynk, obecny w mięsie, owocach morza oraz pestkach, redukuje trądzikowe stany zapalne manifestujące się zaczerwienieniem i późniejszymi bliznami, zaś probiotyki zawarte w żywności fermentowanej (np. kefirze, kapuście kiszonej, miso, kombuchy) ograniczają takie problemy skórne jak egzema, trądzik różowaty i przedwczesne starzenie.
Marchew to cenne źródło beta-karotenu dodającego cerze cieplejszego tonu, fot. shutterstock

Naturalny koloryt cery

Badania prowadzone nad ludzką percepcją koloru skóry dowodzą, że większa część homo sapiens podświadomie preferuje pod względem atrakcyjności osobników o ciepłych, żółtych tonach skóry. Oczywiście, koloryt ów może być określony genetycznie, ale bogata w karotenoidy dieta również okazuje się wywierać znaczący wpływ, podobnie zresztą jak naturalne substancje aplikowane zewnętrznie na skórę twarzy.
Wspomniane już marchewki, a konkretnie sok z nich, to znany od stuleci sposób na ozłocenie karnacji, z tym jednak zastrzeżeniem, że działają one bardzo silnie i wymagają ostrożności, jeśli nie chcemy skończyć z dziwnie pomarańczową cerą. Podobnie intensywne działanie wykazuje kurkuma, którą poleca się do pielęgnacji cery choćby ze względów przeciwzapalnych. W małych ilościach nadaje ona jednak cerze piękne złotej promienności.

Delikatniej pod względem koloru, ale bardzo odżywczo działa na skórę również miąższ dyni, który jest bogaty w witaminy A, C i E, a ponadto karotenoidy oraz owocowe enzymy.

Wreszcie, zdrowemu kolorytowi cery wyraźnie pomaga akupresura, czyli regularne uciskanie poszczególnych obszarów twarzy. Ten wschodni system leczenia pobudza krążenie i odblokowuje zastoje limfy sprawiając, że skóra jest zdrowo przekrwiona, a przez to bardziej różowa.
Diagram podsumowujący naturalne surowce wspomagające koloryt cery; opracowanie własne

Rozjaśnianie kolorytu cery

W praktyce większości kobiet najbardziej zależy na ujednoliceniu cery przez rozjaśnienie, a więc pozbyciu się zmian pigmentacyjnych, odróżniających się kolorem blizn oraz przede wszystkim czerwonych i fioletowych tonów. I choć w gabinetach kosmetycznych dostępne są już dziś specjalistyczne terapie rozjaśniające na bazie kwasów, większości kobiet pomogą znacznie łagodniejsze i tanie naturalne środki dostępne w sklepach i drogeriach.
Na szczególną uwagę zasługuje w tym względzie sok z cytryny, niezwykle bogaty w witaminę C i efektywnie złuszczający wierzchnie parte naskórka. Regularna aplikacja nierozcieńczonego soku z cytryny pozwala pozbyć się nawet bardzo uporczywych przebarwień.

Nieco bardziej ogólne, ujednolicające cerę działanie posiada jogurt, nie tylko bogaty w odżywcze proteiny, ale także zawierający złuszczający kwas mlekowy rozjaśniające enzymy. Podobnie działa papaja, owoc bardzo bogaty w enzymy, stosowany od wieków do rozjaśniania starzejącej się cery. Mniej egzotyczny, ale równie skuteczny okazuje się sok wyciśnięty z utartego, surowego ziemniaka, bogaty w katecholazę – enzym redukujący przebarwienia.

Na uwagę zasługują również oleje kosmetyczne, z których spora część pomaga wyrównać koloryt cery rozjaśniając ciemne zmiany i poprawiając krążenie. Godne polecenia są przede wszystkim olej z czarnuszki siewnej o silnym działaniu przeciwzapalnym i regeneracyjnym, a jednocześnie rozjaśniającym karnację, a także olej z dzikiej róży bogaty w kwas retinowy, który doskonale zwalcza nadmierną pigmentację oraz trądzik różowaty i podobne mu zmiany.
Naturalne maseczki mogą pomóc w odzyskaniu zdrowego odcienia cery, fot. shutterstock

Maseczki poprawiające koloryt cery

Maseczka z dyni

Składniki:
  • ½ szklanki tartego miąższu dyni
  • 1 surowe jajko
  • ½ łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Dynię miksujemy na papkę w mikserze, a następnie dodajemy jajko i miód. Papkę nakładamy na oczyszczoną twarz na 15-20 minut, a później zmywamy ciepłą wodą.


Maseczka z oleju z dzikiej róży

Składniki:
  • 1 łyżka oleju z dzikiej róży
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
Olej i miód rozrabiamy w małej miseczce. Dodajemy jogurt, a na końcu kurkumę. Maseczkę nakładamy na umytą skórę twarzy, szyi i dekoltu na 20 minut, a następnie zmywamy ciepłą wodą.
W ramach podsumowania warto dodać, że naukowcy pracują obecnie nad wyodrębnieniem cząsteczek, których budowa jest bardzo podobna do żeńskich hormonów, estrogenu i progesteronu, a które wydają się oddziaływać regulować funkcjonowanie melanocytów w skórze. Uważa się, że identyfikacja owych cząsteczek i umiejętność ich utrwalania zrewolucjonizuje rynek kosmetyków, dając nam kremy, które będą w stanie zmuszać komórki skóry do nabierania ładniejszego koloru, bez konieczności opalania się. Zanim jednak to nastąpi, nie pozostaje nic innego jak skupić się na zdrowej diecie i pomocy naturalnych substancji.
Agata Pavlinec

Bibliografia

  1. Ana Gotter ; “18 Remedies for More Even Skin”; data dostępu: 2019-12-23
  2. Carina Wolff; “7 Surprising Ways To Improve Your Complexion Instantly”; data dostępu: 2019-12-23
  3. “How to improve your skin tone naturally”; data dostępu: 2019-12-23
  4. Justine Pickle; “12 natural ways to brighten skin tone”; data dostępu: 2019-12-23
  5. Dana Oliver; “Eat Your Way To A Natural Tan With These Foods (Yes, Really!)”; data dostępu: 2019-12-23
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy