Kwas fitowy ‒ właściwości, działanie i zastosowanie kwasu fitowego

Kwas fitowy – ta nazwa może brzmieć dość odlegle i nawet niepokojąco, a tymczasem to substancja, która pojawia się ostatnio coraz częściej w kosmetyce i jest dość powszechnym składnikiem wielu kremów i żeli do twarzy. Czasami występuje także jako samodzielny produkt. To naturalny ekstrakt pochodzenia roślinnego, który pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji  i udoskonala jej codzienny wygląd, na przykład rozjaśniając ją i likwidując widoczne pory. Ponadto kwas fitowy jest uznawany za lżejszą alternatywę popularnych kwasów AHA i BHA, a także kwasu salicylowego! Co to jest kwas fitowy, na co konkretnie pomaga i kto może się na niego zdecydować?



Kwas fitowy może być idealny dla skór wrażliwych i trądzikowych. Źródło: shutterstockKwas fitowy może być idealny dla skór wrażliwych i trądzikowych. Źródło: shutterstock
  1. Kwas fitowy – co to jest?
  2. Działanie kwasu fitowego
  3. Zastosowanie kwasu fitowego
  4. Kwas fitowy – dla kogo?
  5. Kwas fitowy – czy warto?

Kwas fitowy – co to jest?

Istnieją dziesiątki różnych nazw i rodzajów kwasów do pielęgnacji skóry, m.in. salicylowy, glikolowy, hialuronowy, askorbinowy… Czasami trudno wybrać, co tak naprawdę jest najkorzystniejsze i jaki rodzaj kwasu jest bezpieczny i odpowiedni dla naszej skóry. Na dodatek, niektóre z tych „kwasów” są kwasami tylko z nazwy i każdy z nich działa na wiele różnych sposobów. Co wybrać?

Kwas fitowy to przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego, który pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi, a jednocześnie wyraźnie rozjaśnia przebarwienia. Co ważne w pielęgnacji, ma działanie złuszczające i blokuje syntezę melaniny w naskórku. Ten kwas nie jest dokładnie ani kwasem AHA ani BHA, można natomiast powiedzieć, że jest to ich lżejsza wersja. Głównym działaniem kwasu fitowego jest to, że w pewnym sensie przypomina kwas salicylowy i pomaga skutecznie oczyścić pory. Różni się jednak tym, że kwas fitynowy wiąże się z wapniem w porach i pomaga wyraźnie zmiękczyć skórę. Jest jednym z najdelikatniejszych kwasów, ale wciąż ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy cerze wrażliwej lub trądzikowej, oferuje niezliczone korzyści dla wielu różnych typów skóry i problemów.

Co ciekawe, kwas fitowy to składnik szeregu zdrowych produktów, z których większość powinna znaleźć się w codziennej diecie, takich jak: migdały, soczewica, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, fasola, ryż, sezam, tofu, groch, otręby ryżowe i otręby pszenne, pszenica czy też zarodki pszenne.

Działanie kwasu fitowego

Pochodzący z ryżu, roślin strączkowych i ziaren kwas fitynowy ma wiele zalet dla skóry i działa skutecznie na powszechne problemy z cerą. Przede wszystkim pomaga zwalczać wolne rodniki, czyli spowalnia proces starzenia się skóry. Zapobiega również powstawaniu zaskórników, zwęża rozszerzone pory. Chociaż w jego nazwie pojawia się słowo „kwas”, tak naprawdę nie jest to do końca środek złuszczający. To właściwie ekstrakt roślinny o właściwościach przeciwutleniających, a jego głównym zadaniem w produktach kosmetycznych jest neutralizacja jonów metali w formule (które zwykle dostają się do niej z wody), które w innym przypadku powodowałyby niezbyt przyjemne zmiany.

Chociaż ma podobne zalety do innych kwasów do pielęgnacji skóry, czyli łagodnie złuszcza naskórek, to to, co przede wszystkim wyróżnia kwas fitynowy, to właśnie jego właściwości przeciwutleniające. Podobnie jak inne przeciwutleniacze, kwas fitowy może pomóc zneutralizować uszkodzenia skóry spowodowane przez wolne rodniki. Kwas fitowy posiada jeszcze zdolność wchłaniania niektórych minerałów. Generalnie minerały są korzystne dla zdrowia człowieka, ale niektóre z nich mogą mieć szkodliwy wpływ na skórę, gdy jest ich zbyt wiele. Kwas fitowy wchłania te cząsteczki, które są odpowiedzialne za uszkadzanie DNA.

Kwas fitowy to naturalnie występujący kwas alfa-hydroksylowy, którego zakres działania i zastosowania jest bardzo szeroki – nawilża skórę, redukuje zmarszczki, złuszcza skórę, przyspiesza naturalny cykl odmładzania komórek skóry.

Zalety kwasu fitowego
  • Zapobiega powstawaniu zaskórników
  • Zamyka pory
  • Łagodnie złuszcza naskórek
  • Neutralizuje uszkodzenia skóry, redukuje zmarszczki
  • Nawilża skórę
  • Nadaje się do skór wrażliwych i trądzikowych
  • Rozjaśnia przebarwienia
  • Spowalnia starzenie się skóry
Tabela przedstawia przykładowe i prawdopodobne zalety systematycznego stosowania kwasu fitowego. Źródło: opracowanie własne


Kwas fitowy jest również stosowany w wielu innych produktach zdrowotnych, takich jak na przykład pasty do zębów, a to ze względu na jego właściwości spowalniające rozpuszczanie fosforanu wapnia w zębach, a więc skutecznie je chroni przed powstawaniem próchnicy i demineralizacją.
Pochodzący z ryżu, roślin strączkowych i ziaren kwas fitynowy ma wiele zalet dla skóry, źródło: shutterstock

Zastosowanie kwasu fitowego

Kwas fitynowy najczęściej występuje w produktach, które mają krótki, ale intensywny kontakt ze skórą, czyli na przykład toniki, maski, żele, emulsje i peelingi. Jest stosowany w produktach zarówno do twarzy, jak i do ciała, a równie często łączy się go z innymi hydroksykwasami. Osoby zainteresowane silniejszym i mocniejszym działaniem kwasów na skórę, mogą spróbować połączyć stosowanie delikatniejszego kwasu fitowego w połączeniu z glikolem. Te składniki zresztą często są spotykane razem, w jednym produkcie lub w pielęgnacji u kosmetyczki.

Chociaż jest to delikatna substancja, stężenie kwasu fitynowego w formułach do pielęgnacji skóry zwykle waha się w granicach zaledwie 0,5-5%, a to w zależności od tego, do czego produkt jest przeznaczony i czy występują w nim także inne hydrokwasy. W przypadku stosowania go do złuszczania skóry, stężenia mogą być większe. Kwas fitowy bywa również stosowany w postaci mocniejszych peelingów chemicznych, w celu redukcji melasmy czy blizn.

Jeśli chodzi o wszystkie kwasy, najlepiej stosować je pod kontrolą specjalistów – kosmetyczek, kosmetolożek lub dermatologów.

Kwas fitowy – dla kogo?

Kwas fitowy jest idealny dla osób z trądzikiem, problemami skórnymi lub ze skłonnością do zaskórników, ponieważ pomaga wyraźnie oczyścić i zmniejszyć pory, a jednocześnie pomaga rozjaśnić skórę po zmianach pozapalnych, co szczególnie docenią osoby z tendencją do nawracających zanieczyszczeń. Ten kwas nie powoduje także zwiększonej wrażliwości na słońce, można więc stosować go latem. Zawsze jednak należy pamiętać o stosowaniu odpowiedniej ochrony przeciwsłonecznej, np. kremów z wysokim SPF.

Użycie kwasu fitowego może być dobrym pomysłem, w przypadku poprzednich złych doświadczeń z innymi, silniejszymi kwasami. Dobry będzie także dla osób z wrażliwą skórą, które bały się spróbować kwasów ze względu na ich intensywne złuszczanie i powodowanie silnych zaczerwienień. Kwas fitowy jest najdelikatniejszym ze wszystkich kwasów, więc jest idealny dla osób z wrażliwą skórą lub nawet z trądzikiem różowatym. Pamiętajmy jednak, że w przypadku dolegliwości, które długo się utrzymują, należy skontaktować się z lekarzem, najlepiej dermatologiem, który pomoże dobrać pielęgnację czy odpowiednie leki, a także poszuka przyczyny problemu. Kwas fitowy, a także inne kwasy, są jedynie metodą pielęgnacji skóry, ale nie może zastępować jej prawidłowego leczenia.
Dobrze dobrana pielęgnacja skóry i regularne złuszczanie, przyczynia się do jej zdrowego wyglądu. Źródło: shutterstock

Kwas fitowy – czy warto?

Kwas fitowy zapewnia wiele korzyści dla skóry i może służyć jako alternatywa dla kwasów AHA, czyli alfa-hydroksykwasów, które mogą podrażniać wrażliwą skórę. Kwas fitowy doskonale nadaje się do zastosowań kosmetycznych, ponieważ posiada niemal wszystkie zalety popularnych kwasów AHA, ale mniej podrażnia skórę, jest też często uznawany za bardziej ekonomiczny i naturalny.

Działanie złuszczające kwasu fitowego zostało również opisane jako podobne w działaniu do bardziej popularnego kwasu glikolowego, ale nie wymaga neutralizacji po zastosowaniu, co zdecydowanie ułatwia jego stosowanie. W badaniach okazało się, że jest produktem charakteryzującym się powolnym uwalnianiem, umożliwia stopniowe i sekwencyjne uruchamianie kwasu i nie jest aż tak agresywny w porównaniu z kwasem glikolowym. Wykazano również, że kwas fitowy jest skutecznym środkiem peelingującym w leczeniu np. trądziku, więc osoby z problemami skórnymi powinny go rozważyć w swojej pielęgnacji. Stwierdzono także, że typowe uczucie pieczenia obserwowane w przypadku kwasu glikolowego nie było już obserwowane w przypadku kwasu fitowego, co potwierdza jego większą delikatność i łagodność dla skóry.
Kwas fitowy nadaje się do wielu różnych rodzajów cery i warto rozważyć jego przetestowanie, zwłaszcza, ze jest uważany za składnik niskiego ryzyka w pielęgnacji skóry i bezpieczny nawet w samodzielnym użyciu. Zawsze należy stosować się do instrukcji stosowania, która jest na opakowaniu, a w razie pytań zgłosić się do dermatologa lub kosmetyczki.
Ekologia.pl (Magdalena Karwat)

Bibliografia

  1. “https://www.byrdie.com/phytic-acid-skincare-4771912”; data dostępu: 2021-02-08
  2. “https://incidecoder.com/ingredients/phytic-acid”; data dostępu: 2021-02-08
  3. “https://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/skin-benefits-lactic-malic-phytic-tartaric-citric-acid”; data dostępu: 2021-02-08
  4. “https://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/skin-benefits-lactic-malic-phytic-tartaric-citric-acid”; data dostępu: 2021-02-08
  5. “https://www.abeautyedit.com/a-guide-to-acids-in-skincare/”; data dostępu: 2021-02-08
  6. “https://www.theskincarechemist.com/glossary/phytic-acid/”; data dostępu: 2021-02-08
  7. “https://naturellecosmetics.com/iblog/reasons-for-phytic-acid-use-in-natural-cosmetics”; data dostępu: 2021-02-08
  8. “https://www.theskincarechemist.com/glossary/phytic-acid/”; data dostępu: 2021-02-08
  9. “https://www.cosmeticsandtoiletries.com/formulating/category/antiaging/Formulating-with-Phytic-Acid-A-Mild-Alternative-to-AHAs-566496181.html”; data dostępu: 2021-02-08
Ocena (2.9) Oceń:
Pasaż zakupowy