Masło jojoba – właściwości, działanie i zastosowanie masła jojoba

Wszyscy słyszeli o oleju jojoba, cenionym ze względu na wszechstronne zastosowanie w masażach i kosmetyce. Czym jest jednak masło jojoba i jak się je otrzymuje? Ten stosunkowo nowy produkt cieszy się rosnącą popularnością, skutecznie rywalizując z innymi masłami pochodzenia roślinnego. Podpowiadamy kiedy warto sięgnąć po masło jojoba.



Masła roślinne to popularne składniki kosmetyczne. Źródło: shutterstockMasła roślinne to popularne składniki kosmetyczne. Źródło: shutterstock
  1. Jak powstaje masło jojoba?
  2. Właściwości masła jojoba
  3. Wpływ masła jojoba na skórę i włosy
  4. Zastosowania masła jojoba
  5. Masło jojoba a inne masła roślinne
  6. Dla kogo masło jojoba?
Jojoba, zwana również simondsją kalifornijską (Simmondsia chinesis) to wiecznie zielony krzew pochodzący z pustyni Sonora, położonej w południowej części Stanów Zjednoczonych oraz Meksyku. Jego ciemnobrązowe nasiona o dość pokaźnym rozmiarze zawierają cenne woski roślinne, które wykorzystywane były już przez amerykańskich Indian do leczenia problemów skórnych. Dziś jojoba uprawiana jest na masową skalę w wielu krajach światach, a z jej nasion tłoczy się olej wykorzystywany szeroko w kosmetyce, farmakologii, a także mechanice i produkcji środków ochrony roślin.

Jak powstaje masło jojoba?

Tłuszcze pozyskiwane z roślin to w olbrzymiej większości płynne oleje – od oliwy z oliwek po oleje z orzechów i pestek. Nieco inny skład kwasów tłuszczowych może decydować jednak o zmianie konsystencji z płynnej na stałą i wówczas produkt przyjmuje postać masła. W tej kategorii znane jest przede wszystkim masło kakaowe oraz masło shea, choć i olej kokosowy zachowuje stały stan skupienia w pokojowej temperaturze. W jaki sposób tłuszcze z nasion jojoba miałyby być jednak zarówno olejem, jak i masłem?

Wyjaśnienie tej zagadki jest dość proste. Otóż masło jojoba, owszem, wytwarza się z oleju z simnondsji kalifornijskiej, ale z domieszką hydrogenizowanych olejów roślinnych, które zapewniają mu zwartą konsystencję. Sam proces hydrogenizacji to inaczej uwodornienie – do naturalnych estrów dołącza się atom wodoru, który powoduje zmianę struktury wiązań między atomami. Tym sposobem z olejów roślinnych powstaje margaryna, która jest poniekąd składnikiem masła jojoba.

Różni producenci wykorzystują przy tym różne składniki i proporcje w swoich formułach - w niektórych pojawia się nawet wosk pszczeli! Stąd poszczególne produkty mogą różnić się konsystencją oraz wyglądem. Głównym aktywnym składnikiem (ok. 80%) miałby w nich być jednak zawsze olej jojoba!

Właściwości masła jojoba

Masło jojoba faktycznie przypomina w wyglądzie masło. Jest zwykle wyraźnie żółte, wręcz złote i posiada delikatną, kojarzącą się z orzechami oraz olejem jojoba woń. W konsystencji jest na tyle miękkie, że nie jest problemem nabrać go w dłoń i rozsmarować na skórze. W wyższych temperaturach łatwo się topi.

Czemu jednak ktoś miałby chcieć zmieniać olej w masło? Dzięki dodatkowi wspomnianych wyżej hydrogenizowanych tłuszczów roślinnych olej jojoba nabiera stabilności i jest bardziej odporny na utlenianie. Poza tym gęstsza konsystencja i aksamitna struktura ułatwiają dawkowanie i rozsmarowywanie produktu na skórze, co przekłada się zarówno na wygodę użytkowania, jak i przyjemność z pielęgnacji. Obserwacje wskazują zaś wyraźnie, że im więcej pozytywnych odczuć zmysłowych dostarczają nam kosmetyki, tym chętniej i regularniej po nie sięgamy!

Uwaga! Masło jojoba mimo, że nie jest w 100% złożone z oleju jojoba, nie zawiera konserwantów, barwników czy substancji zapachowych i tym samym powinno być postrzegane jako produkt naturalny. Jest też produktem wegańskim, hipoalergicznym i całkowicie bio-degradowalnym.
Olej jojoba – surowiec do produkcji masła. Źródło: shutterstock

Wpływ masła jojoba na skórę i włosy

W składzie masła jojoba znajdują się przede wszystkim długie łańcuchy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerały oraz roślinne woski o działaniu podobnym do kolagenu. Masło jojoba jest również bogate w tokoferole, czyli prekursory witaminy E, zwanej też witaminą młodości.

Jako silny antyoksydant faktycznie wspomaga ona naturalne mechanizmy ochronne przed utratą jędrności skóry oraz takimi oznakami starzenia jak zmarszczki czy przebarwienia. Ponadto posiada cenne właściwości nawilżające i tworzy na skórze ochronny filtr ograniczający m.in. szkodliwe działanie promieniowania UV.  Uważa się, że jego skład jest bardzo podobny do naturalnego sebum wydzielanego przez gruczoły w naszej skórze – stąd też wysoka efektywność w odbudowywaniu płaszcza lipidowego na naskórku i przywracaniu naturalnego pH skóry.

Według producentów masło jojoba my być również skuteczne w redukowaniu zmarszczek, zapobieganiu rozstępom oraz rozjaśnianiu i gojeniu blizn. Nie są to jednak roszczenia podparte żadnymi dowodami naukowymi. Bezwzględnie korzystne efekty przynosi natomiast stosowanie masła jojoba do pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Normalizuje ono produkcje sebum, zapobiegając przetłuszczaniu się fryzury, a zarazem nawilża i nabłyszcza włosy.

Zastosowania masła jojoba

Jak można wykorzystać masło jojoba w codziennej pielęgnacji ciała? Przede wszystkim jest to doskonały produkt do masażu, zwiększający poślizg dłoni, ale jednocześnie korzystnie wpływający na kondycję skóry. Może być również bardzo atrakcyjną bazą dla domowej roboty maseczek, odżywek, peelingów i kremów do ciała, mleczek posłonecznych czy błyszczyków do ust. Stosowane bywa przy tym w stężeniu od 2-3% do niemal 100%, w zależności od docelowego działania kosmetyku. Dla przykładu, na włosy aplikujemy je zawsze w dużym rozcieńczeniu, aby uniknąć efektu tłustej ciężkości.

Masło jojoba w domowych kosmetykach warto łączyć z olejkami eterycznymi korzystając ze skumulowanego efektu nawilżającej, łagodzącej i neutralnej bazy z silnie działającymi terpenami, które mogą zwalczać drobnoustroje, redukować stany zapalne czy relaksować. Przy mieszaniu kosmetyków masło jojoba powinno być przy tym lekko podgrzane, np. w kąpieli wodnej, aby ułatwić dokładne połączenie się składników.

Wskazówka:
Przy pielęgnacji skóry i włosów wypróbuj połączenia masła jojoba z olejkiem lawendowym, różanym czy z gorzkiej pomarańczy. Dodatkową korzyścią jest zapach długo utrzymujący się na ciele!
Tabela przedstawiająca właściwości masła jojoba; opracowanie własne

Masło jojoba a inne masła roślinne

W swoim charakterze i właściwościach masło jojoba najbardziej przypomina masło shea, choć jest od niego stabilniejsze pod względem chemicznym. Jest również przyjemniejsze w konsystencji, łatwo rozprowadzając się po skórze nawet podczas delikatnego masażu. Pod tym względem wygrywa konkurencję także z bardzo twardym masłem kakaowym. Z kolei w porównaniu z olejem kokosowym nie posiada co prawda właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, ale jest bardziej przyjazne dla skóry mieszanej i problematycznej, nie powodując zatykania porów i przetłuszczania się cery.
Masło jojoba bywa wykorzystywane do produkcji naturalnych kosmetyków. Źródło: shutterstock

Dla kogo masło jojoba?

Masło jojoba jest doskonałą propozycją dla wszystkich miłośników naturalnych kosmetyków. Nadaje się ono zarówno do bezpośredniego wykorzystania na skórę, jak i do przygotowywania domowych preparatów do higieny i pielęgnacji. Bardzo przyjazne w zastosowaniu redukuje ryzyko nieporządku w łazience i nie pozostawia po sobie tłustej warstwy na skórze.

Warto je również polecić alergikom, osobom z wrażliwą skórą skłonną do wysuszania, jak również cierpiącym na egzemy, łuszczycę i inne stany zapalne. Zdaniem analityków rynku, będzie to produkt coraz bardziej popularny zarówno wśród indywidualnych konsumentów, jak i w przemyśle kosmetycznym!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Grand View Research; “Jojoba Oil Derivatives Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product (Jojoba Butter, Jojoba Esters), By Application (Personal Care & Cosmetics, Pharmaceuticals), By Region, And Segment Forecasts, 2020 – 2027”; data dostępu: 2021-04-02
  2. Cosmetics Info; “Simmondsia Chinensis (Jojoba) Butter”; data dostępu: 2021-04-02
  3. hair-butter.com; “Top Cosmetic Butters: Shea, Jojoba, Coca and Coconut”; data dostępu: 2021-04-02
  4. Autumn Rivers; “What is Jojoba Butter?”; data dostępu: 2021-04-02
  5. Elka Touitou, Lev Bergelson; “Photoprotective compounds derived from jojoba wax/oil”; data dostępu: 2021-04-02
  6. Cathy Wong; “The Health Benefits of Jojoba”; data dostępu: 2021-04-02
Ocena (3.0) Oceń:
Pasaż zakupowy