Masło murumuru i cupuacu – właściwości, skład i zastosowanie masła murumuru i cupuacu

Murumuru i cupuacu to dwie egzotyczne nazwy, które od pewnego czasu coraz częściej pojawiają się na drogeryjnych półkach i z łatwością intrygują maniaków naturalnej pielęgnacji. Należą do dwóch niezwykłych kosmetyków, pochodzących aż z amazońskiej dżungli. Masła murumuru i cupuacu – to tłuszcze roślinne, wytłaczane z nasion tropikalnych drzew. Warto poznać ich właściwości pielęgnacyjne – niewykluczone, że już niedługo zasilą składy jeszcze większej liczby kosmetyków, na wzór masła shea czy masła kakaowego.



Masło murumuru - doskonale nawilża i chroni. Ma dobre działanie antybakteryjne, fot. shutterstockMasło murumuru - doskonale nawilża i chroni. Ma dobre działanie antybakteryjne, fot. shutterstock
  1. Masło murumuru i cupuacu – właściwości
  2. Masło murumuru – kuzyn kokosa, skarbnica witamy A
  3. Masło cupuacu – piękny kakaowiec o owocowym smaku
  4. Skóra na łasce amazońskich drzew
Wśród kilkudziesięciu gatunków roślin gęsto porastających amazońskie lasy, znajduje się wiele takich, które ubóstwia współczesna kosmetologia. To z Amazonii zresztą, zwanej zielonymi płucami świata, pochodzą surowce przeznaczane również na produkcję wielu środków leczniczych – farmaceutycznych i ziołowych. Surowcami, na które z pewnością warto zwrócić uwagę są opisywane tu masła murumuru i cupuacu – nam jak dotąd mało znane, za to znaczące dla mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej.

Masło murumuru i cupuacu – właściwości

W sklepach z naturalnymi kosmetykami, jak i w dobrze zaopatrzonych drogeriach, bez trudu wypatrzymy obydwa masła. Jedno i drugie ma postać stałą oraz delikatną kremową barwę. Murumuru przypomina pod tym względem nierafinowany olej kokosowy, natomiast cupuacu (czytaj kupasu) jest nieco bardziej zbite – to jeden z najtwardszych tłuszczów jadalnych i kosmetycznych. Obydwa masła zresztą cechują się solidną strukturą. Ich aplikacja w czystej postaci nie należy do najłatwiejszych, dlatego  przed aplikacją warto je rozpuścić. Szczególnie masło cupuacu poleca się przed zastosowaniem podgrzać w kąpieli wodnej, aby ułatwić nakładanie. Można mieszać je także z innymi olejami o przystępniejszej formule i podobnych właściwościach (np. z masłem kakaowym).

Masło murumuru – kuzyn kokosa, skarbnica witamy A

Murumuru prawie w połowie składa się z kwasu laurynowego – kwasu tłuszczowego, którego wysokim stężeniem cechuje się również olej kokosowy, stąd naturalne podobieństwo obu związków. Podobnie jak tłuszcz kokosowy, również masło murumuru posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Sprawdza się jako naturalny zamiennik antyperspirantu, dzięki swoim właściwościom dezodorującym. Do tego doskonale nawilża i odżywia zarówno skórę, jak i włosy. Na włosy suche i porowate, a także kręcone działa jak silikon. Tłuszcz murumuru charakteryzuje się również wysokim stężeniem witaminy C (kwasu askorbinowego), ale przede wszystkim imponuje ilością zawartej w nim witaminy A. Aż trudno wyobrazić sobie, że jest jej w tym produkcie trzy razy więcej niż w słynącej z zawartości karotenów marchwi.



Masło murumuru

Pochodzenie: Amazonia, palma Astrocaryum murumuru, Brazylia, Boliwia, Peru
Zawiera: 47% kwasu laurynowego, witaminy A i C, kwas oleinowy, kwas mirystynowy
Właściwości: przeciwzapalne, antybakteryjne, nawilżające, dezodorujące

Masło murumuru pozyskuje się z nasion amazońskiej palmy Astrocaryum murumuru, rosnącej głównie na terenach Brazylii, a także Peru i Boliwii. Palmy murumuru lubią podmokłe tereny, wydają żółte owoce o żółtym miąższu i zakończonych spiczasto nasionach, na pierwszy rzut oka przypominających nieco miniaturowe orzechy kokosowe.
Masło cupuacu to jeden z najtwardszych tłuszczów. Przed zastosowaniem najlepiej ogrzać je do płynnej konsystencji, fot. shutterstock

Masło cupuacu – piękny kakaowiec o owocowym smaku

Cupuacu to bliski kuzyn masła kakaowego. Drzewo, z którego jest pozyskiwane – Theobroma grandiflorum – to kakaowiec cupuacu, rosnący głównie w obszarze Brazylii. Drzewo cupuacu osiąga przeciętnie do 15 m wysokości, posiada sporej wielkości i rozpiętości zielone liście, a także owoce do złudzenia przypominające owoce kakaowca – brązowe i podłużne, na końcach zaokrąglone lub spiczaste. Środek wypełnia aromatyczna, kremowa masa o lekko kwaśnym smaku (przypominającym połączenie czekolady i ananasa), a także dwa rzędy nasion. Cupuacu pięknie prezentuje się zwłaszcza, gdy kwitnie – kwiaty tego drzewa to prawdziwy majstersztyk świata flory. Mają kształt kielichów, fioletowe płatki i purpurowe prątniczki.

Masło cupuacu to produkt powszechnie użytkowany w całej Ameryce Środkowej i Południowej. Służy nie tyle za surowiec kosmetyczny, ale głównie spożywczy. Często zastępuje tłuszcz kakaowy i jest dodawane do deserów, lodów i tamtejszych słodyczy. Owoce cupuacu zbiera się, gdy już dojrzałe opadną z drzew. Wydobywany z nich tłuszcz zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe o bardzo dobrych proporcjach. Znajduje się w nim kwas stearynowy, oleinowy, palmitynowy i arachidowy. Tłuszcz cupuacu dzięki takiemu składowi wykazuje bardzo dobre właściwości przeciwzapalne i regenerujące. Znaczny udział witaminy E sprawia ponadto, że ma korzystny wpływ na skórę, przede wszystkim działa na nią ochronnie, nawilżająco i przeciwstarzeniowo.

Skóra na łasce amazońskich drzew

Masło murumuru i cupuacu są jednakowo cenne w kosmetyce z uwagi na bogatą zawartość kwasów tłuszczowych i witamin. W pierwszym uwagę zwraca znaczna ilość kwasu laurynowego i karotenów, drugie zachęca proporcjami kwasów tłuszczowych i stężeniem witaminy E.

Oba tłuszcze nadają się do pielęgnacji skóry wymagającej i słabo nawodnionej, której nieobce są stany zapalne, przesuszenie, trądzik, problemy z łojotokiem, zanieczyszczenia i brak elastyczności. Można je stosować również na spękane i przesuszone dłonie oraz pięty. Często podkreśla się również zbawienne działanie obu maseł na porowate włosy i spierzchnięte usta. Co ważne, oba te naturalne kosmetyki są delikatne i nietoksyczne dla skóry wrażliwej i atopowej. Chronią ją m.in. przed działaniem zanieczyszczeń obecnych w powietrzu, jak i działaniem słońca. Murumuru i cupuacu można stosować razem z balsamami na opalanie, aby wzmocnić ich działanie, a jednocześnie odżywić skórę naturalnymi składnikami.
Murumuru działa na włosy jak silikon - wygładza je i tworzy na nich ochronną warstwę, fot. shutterstock

Masło cupuacu

Pochodzenie: południowa i południowo-wschodnia Amazonia, kakaowiec cupuacu
Zawiera: witaminę E, witaminy A i C, kwasy tłuszczowe omega-9 i omega-6, sterole roślinne
Właściwości: łagodzące, nawilżające, odbudowujące, ułatwiające gojenie



Masło murumuru i cupuacu  to zimnotłoczone, nierafinowane masła roślinne tłoczone z owoców drzew rosnących w amazońskich lasach. Oba mają zbitą konsystencję, kremowy kolor, a także delikatny zapach. Cechują się bardzo dobrym składem tłuszczowym i bogactwem witamin, karotenów i fitosteroli. W Polsce znane są głównie jako składniki kosmetyków nawilżających i odżywczych. Mają wysokie walory regenerujące, pomagają w gojeniu naskórka i są odpowiednie dla skóry atopowej i zanieczyszczonej.

Naturalnie i ekologicznie

Amazońskie lasy są nieustannie i drastycznie eksploatowane. Aby pozyskać surowce z tamtejszych roślin i drzew, niszczy się całe połacie zieleni. Drzewa są wycinane na zatrważającą skalę, przez co cierpi nie tylko fauna i flora Amazonii, ale też ludność naszej planety, sukcesywnie pozbawiana najlepszego i największego źródła tlenu. A jednak kupując masło murumuru lub cupuacu nie przyczyniamy się do tego smutnego procesu. Masło murumuru pozyskiwane jest bowiem z drzew dziko rosnących, które pozostają nienaruszone, a przy jego wydobywaniu pracuje lokalna ludność. Drzewo cupuacu z kolei to najczęściej uprawiane w agroleśnictwie drzewo amazońskie. Agroleśnictwo to ekologiczne i ekonomiczne połączenie leśnictwa i agrotechniki, które ma na celu nie tylko powiększenie plonów, ale też ochronę różnorodności biologicznej, pielęgnację roślin czy ograniczenie erozji gleby.

Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

  1. Wikipedia; “Astrocaryum murumuru”; data dostępu: 2019-10-03
  2. WildForNature; “Amazing Murumuru Butter Benefits For Healthy Skin And Hair”; data dostępu: 2019-10-03
  3. Sabrina Licata; “Murumuru Butter Skin and Hair Benefit””; data dostępu: 2019-10-03
  4. Valeria Cole; “Cupuaçu Butter vs. Shea Butter”; data dostępu: 2019-10-03
  5. Cynthia Ann Fleck i in.; “Advanced Skin Care – A Novel Ingredient”; data dostępu: 2019-10-03
  6. A. Zielińska, I. Nowak; “Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce”; „CHEMIK” 2014, 68, 2.;
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy