Masło shea ‒ właściwości, działanie i zastosowanie masła shea

Masło shea - właściwości, zastosowanie Masło shea. By Hopkinsuniv [CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons

Masło shea jest jednym z najpopularniejszych maseł kosmetycznych. Na bazie masła shea powstają odżywcze balsamy i kremy do ciała, regenerujące odżywki do włosów, pomadki do ust oraz wszelkie kosmetyki, które służą skórze wrażliwej, suchej i zniszczonej. Właściwości masła shea pozwalają na odbudowę struktury włosów oraz naskórka. W czym jeszcze pomoże nam ten cudowny, roślinny olej pochodzący wprost z serca Afryki?


Masło shea, zwane również masłem karite (co oznacza „drzewo życia”) lub Galam, to olej wydobywany z orzechów masłosza – wysokiego drzewa charakterystycznego dla obszarów Afryki Centralnej i Zachodniej. Masłosz Parka (nazwany tak na cześć szkockiego podróżnika Mungo Parka) żyje kilkaset lat, ale dopiero po około 20-40 latach wydaje pierwsze owoce – wówczas rozpoczyna się zbiór orzechów na masło shea, jedne z najbardziej uniwersalnych i powszechnych w kosmetyce i wielu innych gałęziach przemysłu.

Olej z masłosza: złoto afrykańskich kobiet

Nasiona oleiste masłosza zamknięte są w zielonych owocach przypominających kształtem i wielkością nasze śliwki. Ich zbiory trwają od lipca do grudnia, a pierwszy zbiór w danym roku poprzedza tradycyjny, afrykański rytuał zwany Begu. Begu obrazuje, jak wielkie znaczenie ma dla Afrykańczyków drzewo masłosza, uważane w tamtejszych społecznościach za święte ze względu na swoją długowieczność i pokaźne rozmiary.

Podczas obrzędu zabija się koguta i składany jest hołd bogom. Następnie spożywa się potrawę z fasoli i tłuszczu pierwszych owoców zebranych w danym sezonie. Zgodnie z tamtejszą obrzędowością, zrywać owoce z drzewa masłosza mogą jedynie kobiety. Mężczyźni nie pomagają im w pracy, za wyjątkiem młodych chłopców, którzy nie weszli jeszcze w etap dojrzałości. Zatem prawdziwe, najwyższej jakości masło shea, wydobywane jest z owoców wyłącznie kobiecymi dłońmi. Kobiety drążą lub miażdżą orzechy ręcznie za pomocą kamienia lub drewnianego tłuczka. Pozyskany w ten sposób tłuszcz mieszają z ciepłą wodą, a potem ubijają go, by do masy dopuścić powietrze. Następnie ponownie dodają ciepłej wody, tłuszcz rozrzedza się i ponownie zostaje ubity. Otrzymana masa poddawana jest suszeniu, gotowaniu i filtracji, po czym pozostawia się ją na słońcu. Odpowiednie suszenie i przechowywanie zapewnia masłu shea zdatność do użycia przez długie lata.

Powyższy opis dotyczy otrzymywania masła shea metodą tradycyjną. Ręczna produkcja masła karite to dla wielu afrykańskich rodzin podstawowe źródło dochodu. Oczywiście obecnie stosuje się również zmechanizowane, nowoczesne metody ekstrakcji, jednak przetworzony w ten sposób tłuszcz może wiele na tym stracić – obniża się m.in. zawartość witaminy E, a co za tym idzie odżywczość i właściwości antyoksydacyjne masła.


Nasiona masłosza. By Marco Schmidt [CC BY-SA 2.5 ], from Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy