Masło z mango – właściwości, działanie i zastosowanie masła z mango

Masło z mango wbrew pozorom nie jest słodką, żółtą masą o tropikalnych aromacie, ale produktem przypominającym raczej smalec. Pozyskany z pestek słodkich owoców tłuszcz posiada szerokie zastosowanie przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym, rywalizując z tak popularnym produktami jak masło kakaowe czy masło shea. Masło z mango wyróżnia się jednak w tej konkurencji zdecydowanie najprzyjaźniejszą konsystencją!



Masło z mango, fot. shutterstockMasło z mango, fot. shutterstock
  1. Jak powstaje masło z mango?
  2. Fizyczne i chemiczne właściwości masła z mango
  3. Masło z mango zwalcza patogeny!
  4. Zastosowanie masła z mango
  5. Masło z mango w kuchni
  6. Masło z mango – wskazówki praktyczne
Mango należą do najważniejszych pod względem gospodarczym owoców na świecie - uprawiane w ponad stu krajach światach zajmują piątą pozycję w rankingu skali produkcji. Podczas jednak, gdy 80% wagi owocu stanowi pyszny, bogaty w wartości odżywcze i bardzo słodki miąższ, na pozostałe 20% składa się znaczących rozmiarów pestka, która w procesie przetwórstwa staje się po prostu odpadem.

Jak powstaje masło z mango?

Mangifera indica to drzewa typowe dla klimatu zwrotnikowego, które dorastają nawet do 30-40 metrów wysokości. Imponująco rozłożyste, rodzą przeważnie raz do roku duże owoce sięgające w zależności od odmiany od 150 g do 2 kg – na świecie uprawia się ok. 500 różnych odmian. Pestki w owocach są pojedyncze, spłaszczone i długie, od 4 do 7 cm.

Mango eksportowane są oczywiście na cały świat jako świeże owoce, ale spora część z nich przetwarzana jest na puree, soki i inne spożywcze półprodukty. Pozyskane w tym procesie pestki są starannie myte, a następnie suszone na słońcu, tak, aby poziom wilgoci spadł do 12-15%. Następnie pestki opieka się w temperaturze ok. 50 stopni C przez 12 godzin w specjalnym bębnowym piecu, dzięki czemu łatwiej jest pozbyć się twardej skorupy. Po mechanicznym rozłupaniu jądro pestki kruszone jest w specjalnym młynie i formuje się z niego brykiety, które dalej poddawane są działaniu prasy hydraulicznej lub chemicznych rozpuszczalników. Tym sposobem pozyskuje się czysty tłuszcz.

Fizyczne i chemiczne właściwości masła z mango

Masło z mango ma białą, czasem blado żółtą barwę i półstałą konsystencję. Oznacza to, że w temperaturze pokojowej ma postać umiarkowanie miękkiego masła, ale przy styku ze skórą zmienia się w oleistą ciecz – oficjalna temperatura topnienia wynosi 30 stopni C. Substancja ma neutralny, praktycznie niewyczuwalny zapach, lekko kwaśny odczyn (pH 5.9) i dobrze miesza się z innymi olejami. Niestety, dość wysoka zawartość nadtlenków sprawia, że masło z mango jest mniej trwałe niż masło kakaowe czy shea i w zależności od sposobu pozyskania może być wykorzystane w przeciągu 4-6 miesięcy (dla porównania masło shea ma trwałość 12 miesięcy, a masło kakaowe nawet do 5 lat!).

Naukowców fascynuje jednak przede wszystkim godny podziw profil tłuszczowy oleju z pestek mango, którego ok. 45% stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, a 55% kwasy tłuszczowe nienasycone. Ogólnie najwyższy udział w tej strukturze ma nienasycony kwas oleinowy (omega 9), a następnie kwas stearynowy, palmitynowy, a w mniejszej ilości również kwas linolowy.

Na szczególną uwagę zasługuje również wysoki poziom związków fenolowych w maśle z mango. Są to antyoksydanty o istotnym potencjale absorbowania i neutralizacji wolnych rodników oraz rozkładania nadtlenków. Pod tym względem pestki z mango zdecydowanie wyprzedzają pestki innych owoców cenionych za właściwości antyutleniające, np. pestek awokado. Wspomniane właściwości sprawiają, że masło z mango stosowane bywa w przemyśle spożywczym jako zamiennik masła kakaowego, a jego walory odżywcze są obecnie szeroko badane pod kątem produkcji funkcjonalnej, wysoko wartościowej żywności. Już dziś masło z mango jest składnikiem czekolad, ciastek, komercyjnych wypieków czy margaryn.
Masło pozyskuje się z pestki mango, fot. shutterstock

Masło z mango zwalcza patogeny!

Co ciekawe, masło z mango mimo swojej tłuszczowej konsystencji jest, podobnie jak olej kokosowy, substancją szczególnie atrakcyjną pod kątem walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Badania wskazują, że w danym środowisku zmniejsza ono ogólną liczbę bakterii, a w szczególności hamuje rozrost populacji pałeczki okrężnicy (E.coli), odpowiedzialnej za poważne infekcje układu pokarmowego oraz moczowego, a także za zakażenia ran. Dodane do pasteryzowanego mleka znacząco zwiększa okres jego przydatności do spożycia, będąc obiecującym naturalnym konserwantem do żywności.
Ponadto ekstrakt z pestki mango okazuje się zwalczać gronkowca złocistego (S. aureus) oraz bakterie laseczki siennej (B. subtilis) oraz grzybów chorobotwórczych.
Diagram przedstawiający wartościowe składniki masła z mango; opracowanie własne na podst. http://www.ifrj.upm.edu.my/20%20(03)%202013/15%20IFRJ%2020%20(03)%202013%20Kittiphoom%20(355).pdf

Zastosowanie masła z mango

Olejowy profil masła z mango w połączeniu z jego antyoksydacyjnymi i przeciwdrobnoustrojowymi właściwościami sprawia, że jest to niezwykle cenny surowiec z punktu widzenia pielęgnacji skóry. Zaaplikowany na ludzki naskórek wykazuje przede wszystkim charakter emolientu, co oznacza, że zmiękcza tkankę i tworzy na jej powierzchni filtr utrudniający wilgoci wydostanie się na zewnątrz.

Dermatolodzy polecają więc masło z mango na problemy z nadmierną suchością oraz ogólną degenerację skóry wywołaną upływem czasu i czynnikami środowiskowymi. Masło posiada przy tym charakter niekomedogenny, co oznacza, że nie blokuje porów i może być stosowany nawet przez osoby z tłustą, trądzikową cerą.

W szczególności masło z mango stosuje się jako:
  • naturalny emolient do suchej skóry twarzy i ciała;
  • środek zaradczy na poparzenia słoneczne i odmroziny wspierający regenerację naskórka;
  • preparat do pielęgnacji skóry z egzemą i łuszczycą – zapobiegający łuszczeniu się i namnażaniu bakterii i grzybów na podrażnionym naskórku;
  • łagodny kosmetyk przeciwzmarszczkowy zapobiegający powstawaniu pierwszych bruzd i uelastyczniający skórę;
  • olej do pielęgnacji cery trądzikowej o działaniu nawilżającym i redukującym ogniska zapalne – najlepiej jest aplikować go na noc;
  • antidotum na swędzące ugryzienia insektów, dzięki umiarkowanemu działaniu chłodzącemu i właściwościom przeciwzapalnym;
  • reduktor blizn, idealnie w połączeniu z masłem shea i/lub kakaowym jako maść do codziennego masażu;
  • odżywkę do włosów, szybko się wchłaniającą i uzupełniającą cenne lipidy.
Masło z mango jest przede wszystkim wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny do produkcji złożonych kosmetyków, np. maseł i balsamów do ciała, szamponów, kremów do twarzy i rąk, maseczek czy odżywek. Można je też nabyć jako samodzielny produkt i stosować bezpośrednio na skórę lub łączyć z innym naturalnymi składnikami w domowych przepisach na ekologiczne kosmetyki.
Z masła mango można przygotować naturalne domowe masło do ciała bez konserwantów; fot. shutterstock

Masło z mango w kuchni

Domowe masło do ciała na bazie mango

Składniki:

Przygotowanie:
Oba masła topimy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy olej rzepakowy, studzimy i wkładamy na 5-10 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu ubijamy mikserem elektrycznym, dodając marantę, a na koniec również olejki aromatyczne. Masło powinno mieć puszystą, gładką konsystencję.


Kompres na poparzenia słoneczne

Składniki:
  • 2 łyżki masła z mango
  • 2 łyżeczki żelu Aloe Vera
  • 3 krople olejku rokitnikowego
  • 3 krople olejku miętowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy i czystymi dłońmi aplikujemy na oparzoną słońcem skórę 2-3 razy dziennie.

Masło z mango – wskazówki praktyczne

Masło z mango jest uniwersalne i dobrze tolerowane nawet przez dzieci. W rzadkich wypadkach może powodować podrażnienia związane przede wszystkim z alergią na sam owoc mango, a także ogólną nadwrażliwością. Badania naukowe dowodzą wręcz, że nawet wewnętrzne zastosowanie – jako dodatek do żywności – nie wywołuje żadnych skutków toksycznych.

Aby, jak najdłużej cieszyć się optymalną jakością masła, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemności i nie wystawiać na działanie wysoki temperatur. Zdaniem wielu użytkowników wariantem przyjaźniejszym do codziennego stosowania jest ubijane masło z mango, które ma lżejszą konsystencję i ułatwia zarówno aplikację na skórę, jak i mieszanie z innymi składnikami. W każdej postaci jest to jednak pozbawiony konserwantów i innej niebezpiecznej dla zdrowia chemii, naturalny kosmetyk, który radzi sobie doskonale z większością codziennych problemów skórnych!
Agata Pavlinec

Bibliografia

  1. KAUSHLESH K YADAV i in.; “Optimization and extraction of oil from mango seed kernel (Mangifera indica)”; data dostępu: 2020-02-24
  2. Kittiphoom S, Sutasinee S; “Mango seed kernel oil and its physicochemical properties”; data dostępu: 2020-02-24
  3. Muhammad Nadeem i in.; “Promising features of mango (Mangifera indica L.) kernel oil: a review”; data dostępu: 2020-02-24
  4. Fajriyati Mas'ud i in. ; “Optimization of mango seed kernel oil extraction using response surface methodology”; data dostępu: 2020-02-24
  5. Kittiphoom S.; “Utilization of Mango seed”; data dostępu: 2020-02-24
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy