Olej arganowy - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej arganowy?

 Płynne złoto Maroka, eliksir młodości – lub po prostu olej arganowy. Zastosowanie oleju arganowego jest wszechstronne. Cenne właściwości oleju arganowego wykorzystywane są w kosmetologii, dermatologii oraz w gastronomii. Co takiego wartościowego jest w oleju arganowym? Jak stosować olej arganowy? Dlaczego olej arganowy spotyka się z tak dużym zainteresowaniem firm kosmetycznych?



Owoce arganii, fot. dreamstimeOwoce arganii, fot. dreamstime
  1. Żelazne drzewa arganowe
  2. Jak powstaje olej arganowy?
  3. Olej arganowy - marokańskie złoto
  4. Olej arganowy dla zdrowia i urody
  5. Olej arganowy - bogactwo witaminy E
  6. Olej arganowy w kosmetyce
  7. Jak stosować olej arganowy?
Regeneruje skórę, spłyca zmarszczki, neutralizuje wolne rodniki, poprawia kondycję włosów i paznokci, usprawnia krążenie, pomaga w walce z łuszczyca i egzemą, wyrównuje poziom cholesterolu we krwi – m. in. takie właściwości przypisuje się olejowi arganowemu. Nic dziwnego, że ten marokański specyfik podbija świat. Czym tak naprawdę jest olej arganowy i skąd się bierze?

Drzewo arganowe (Argania Spinosa) nazywane także Arganią żelazną lub żelaznym drzewem, to roślina, która występuje w jednym miejscu na świecie – w południowo zachodniej części Maroka.

Żelazne drzewa arganowe

W Maroku drzewa arganowe można spotkać w rejonie Souss, który od 1998 roku posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie”, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.

Argania to drzewo cierniowe, które żyje średnio 150-200 lat. Drzewa arganowe porastają górzyste tereny Maroka. Są wyjątkowo odporne na ekstremalne warunki klimatyczne i przyrodnicze – tolerują temperatury w zakresie 0-50 st. C, nie są wymagające jeżeli chodzi o jakość gleby, a dzięki długim i mocnym korzeniom są w stanie przetrwać okresy wysokich temperatur i susze. Pień drzewa arganowego jest gruby, sękaty i poskręcany, co pozwala kozom wspinać się po arganii w poszukiwaniu owoców, które są przysmakiem tych zwierząt.

Kozy wiedzą co dobre. Owoce arganii z wyglądu przypominają oliwki, ale są od nich większe. To właśnie w ich mięsistym miąższu kryje się pestka (orzech), z której otrzymuje się olej arganowy.

Jak powstaje olej arganowy?

Proces otrzymywania oleju arganowego jest ciężki i pracochłonny. By otrzymać 1 litr tego specyfiku trzeba rozgnieść ok. 50 kg owoców arganii. A nie jest to łatwe, bo skorupka tych owoców jest 16 razy twardsza niż skorupka orzecha laskowego. Co więcej nadal w wielu miejscach odbywa się to metodą ręczną. Nie dziwi zatem wysoka cena tego specyfiku.

Uzyskanie jednego litra oleju trwa ok. 10 godzin. (…) Oddzieloną owocnię przeznacza się na paszę, a twarde orzechy miażdży się przy użyciu dwóch kamieni. Jądra nasienne, po łagodnym przypiekaniu w celu uzyskania charakterystycznego orzechowego smaku i zapachu, są mielone, a po zmieszaniu z letnią wodą brunatna masa jest ręcznie ugniatana na kamiennych żarnach. Wyciskana emulsja jest zlewana, a następnie filtrowana, w celu konserwacji dodawana jest sól.
Olejek arganowy, fot. shutterstock

Olej arganowy - marokańskie złoto

Olej arganowy w Polsce znany jest zaledwie od kilku lat. W Maroku zaś, skąd pochodzi, wykorzystywany jest od wieków. Olej arganowym nazwany przez mieszkańców marokańskie złoto lub migdał Berberów, ma złoto-pomarańczowy kolor i lekko orzechowy smak. Przez długi czas produkowany był wyłącznie dla własnych potrzeb − Marokańczycy leczyli olejem choroby skóry, spożywali go, by zachować młodość, przedłużyć życie i cieszyć się ogólnie dobrym zdrowiem. Z czasem zainteresowanie olejem zaczęło rosnąć i dzięki cennym wartościom odżywczym i antyoksydacyjnym znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym na całym świecie.
W Maroku produkowane są dwa rodzaje oleju arganowego. Pierwszy z nich tłoczy się na zimno z nieprażonych nasion. Taki olej przeznaczony jest do bezpośredniego stosowania na skórę i włosy i paznokcie. Drugi rodzaj oleju tłoczony jest z nasion prażonych i wykorzystywany jest w kuchni, jako dodatek do sałatek, mięsa, grillowanych warzyw. Można go też spożywać samodzielnie, jako wartościowe uzupełnienie diety. Jednak łyżeczka oleju przyjmowana 3 razy dziennie pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, wzmocnić odporność i uchroni przed chorobami układu krążenia i układu nerwowego.

Olej arganowy dla zdrowia i urody

Już badania z końca lat 90. Wykazały, że regularne spożywanie tego specyfiku korzystnie działa w schorzeniach sercowo-naczyniowych, obniża ciśnienie, zwalcza stany zapalne, chroni przed nowotworami. Oprócz tego zabija również grzyby, a także ma właściwości dezynfekujące.

Olej arganowy, podobnie jak oliwa z oliwek, zawiera przewagę mononienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowy). Z czego 80 proc. tych kwasów stanowi kwas oleinowy (C18:1) i linolowy (C18:2) oraz niewielkie ilości kwasu linolenowego, a także wolne kwasy tłuszczowe. Jeden proc. oleju arganowego stanowią ksantofile, tokoferole, sterole, skwalen, alkohole triterpenowe i związki polifenolowe. Mimo iż ich udział w składzie jest niewielki, to mają one niebagatelny wpływ na wartości lecznicze i kosmetyczne „złota Maroka”.

Olej arganowy - bogactwo witaminy E

Olej arganowy ma w składzie dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek − witaminy, która chroni komórki przez wolnymi utleniaczami, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz układ immunologiczny. Skwalen, którego zawartość w oleju arganowym jest równie wysoka, jak w oliwie z oliwek, zapobiega nowotworom skóry i zwiększa usuwanie ksenobiotyków. Ksantofile chronią skórę przez promieniowaniem słonecznym. Sterole wykazują aktywność przeciwnowotworową.

Czy olej arganowy może spowolnić procesy starzenia? Zdecydowanie tak. Naukowcy zauważyli, iż olej arganowy pielęgnuje, odżywia i regeneruje skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek i przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi.
Mimo oleistej konsystencji olej arganowy bardzo dobrze się wchłania, wygładzając i uelastyczniając skórę. Regularne stosowanie oleju arganowego pomaga w leczeniu skóry suchej, popękanej. Można go też stosować przy cerze trądzikowej – jak pokazują badania z 2007 roku olej arganowy reguluje prace gruczołów łojowych. Ma też działanie łagodzące w przypadku powierzchownych poparzeń, a masaże z udziałem oleju arganowego pomagają w dolegliwościach reumatycznych.
Drzewo arganowe (Argania Spinosa) nazywane także Arganią żelazną lub żelaznym drzewem, to roślina, która występuje w jednym miejscu na świecie – w południowo zachodniej części Maroka. Fot. shutterstock

Olej arganowy w kosmetyce

− Olej arganowy odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry i dostarcza składników odżywczych. Olej arganowy stymuluje procesy oddychania wewnątrzkomórkowego i wzmacnia strukturę tkanki łącznej. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych olej arganowy pobudza komórki do odbudowy, wygładzając i nadając jędrność skórze. Działa też antyoksydacyjnie – neutralizuje wolne rodniki, chroni przed pojawieniem się zmarszczek, jak również koryguje już powstałe. Aktywność przeciwbakteryjna i przeciwgrzybicza pomaga leczyć choroby skóry, takie jak trądzik, łuszczycę, atopowe zapalenie skóry. Ma też naturalny filtr, który stanowi doskonałą ochronę przeciw szkodliwemu działaniu promieni ultrafioletowych. – wymienia Ewa Mazurkiewicz, mgr farmacji z firmy Maroko Sklep. Zastosowanie w kosmetyce jest prawdopodobnie związane z dużą zawartością antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki. Nic zatem dziwnego, że olej arganowy można spotkać w wielu kremach, balsamach, szamponach i mydłach.

Jak stosować olej arganowy?

Olej arganowy kosmetyczny można stosować bezpośrednio na skórę, w postaci nierozcieńczonej. Najlepiej kilka kropli oleju rozetrzeć w dłoniach, a następnie delikatnie wmasować w wilgotną skórę.

Olej arganowy można stosować także na włosy. Wcierany w skórę głowy pomaga zwalczać łupież, suchość skóry oraz powstrzymuje wypadanie włosów. Nakładany na końcówki, zapobiega rozdwajaniu włosów. Można też wykorzystać olej jako maskę do włosów. Wtedy należy nanieść większą ilość oleju na włosy, zawinąć w ciepły ręcznik i po 30 minutach spłukać i umyć delikatnym szamponem. Taką kurację stosujemy raz w tygodniu.

Olej arganowy odżywia także słabe i łamliwe paznokcie. Raz dziennie wcieramy olejek w paznokcie i pozostawiamy na ok 30 min. Regularne stosowanie oleju arganowego na paznokcie sprawi, że będą one mocniejsze i bardziej lśniące.

Olejek arganowy można także stosować w kuracjach antycellulitowych. Po ciepłej kąpieli należy wmasować olej w rozgrzane ciało, a następnie owinąć je folią i rozgrzanym ręcznikiem i pozostawić na skórze na około 15 minut. Regularne okłady z wykorzystaniem oleju przyspieszą krążenie płynów ustrojowych, a tym samym usuwanie toksyn z organizmu i przyczynią się do ujędrnienia skóry i zmniejszenia cellulitu.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. The Worldwide Fruit; “Argania spinosa”; data dostępu: 2019-06-19
  2. University of Arizona ; “Argania spinosa”; data dostępu: 2019-06-19
  3. Kenza Qiraouani Boucetta i in.; “The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity”; data dostępu: 2019-06-19
  4. Gérard Lizard i in.; “Benefits of Argan Oil on Human Health—May 4–6 2017, Errachidia, Morocco”; data dostępu: 2019-06-19
  5. Pamella Mello Faria i in.; “Hair Protective Effect of Argan Oil (Argania spinosa Kernel Oil) and Cupuassu Butter (Theobroma grandiflorum Seed Butter) Post Treatment with Hair Dye”; data dostępu: 2019-06-19
  6. Leslie S. Baumann MD ; “Update on argan oil”; data dostępu: 2019-06-19
Moim zdaniem
Używałeś/używałaś kiedyś oleju arganowego?
Ocena (4.2) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy