Olej laurowy - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej laurowy?

Zwycięstwo to słowo, które idzie w parze z liśćmi laurowymi, będącymi symbolem nagrody za budzące podziw osiągnięcia. Laurus nobilis wiąże się jednocześnie z nieco bardziej przyziemnymi sprawami, takimi jak… kuchnia czy kosmetyka. Najcenniejszym źródłem zawartych w wawrzynie szlachetnym substancji o działaniu prozdrowotnym jest jednak pozyskiwany z jego świeżych owoców olej. Olej laurowy stanowi silnie działający preparat wspomagający leczenie trądziku, hamujący wypadanie włosów i redukujący stany zapalne. Jest to, niewątpliwie, surowiec wart wypróbowania!



pixabay.compixabay.com
  1. Zielona substancja o gorzkim smaku i ziołowym zapachu
  2. Składnik mydła z Aleppo
  3. Olej laurowy - dezynfekuje, oczyszcza, ściąga i łagodzi
  4. Kosmetyk dla wymagających
  5. Olej laurowy - pogromca zmian skórnych
  6. Preparat hamujący wypadanie włosów
  7. Naturalny lek na obolałe stawy
  8. Komu pomoże olej laurowy?


Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis) jest wiecznie zielonym krzewem lub niewielkim drzewem, które wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Dzisiaj uprawia się go przede wszystkim w Turcji, Grecji i we Włoszech. Roślina ta ma skórzaste liście o eliptycznym kształcie. Jej owoce z kolei są jajowate, a ich kolor jest ciemnobrunatny.

Zielona substancja o gorzkim smaku i ziołowym zapachu

Olej laurowy otrzymuje się z dojrzałych owoców wawrzynu. Składają się one niemal w 40% z kwasów tłuszczowych i w ok. 1% z olejków eterycznych. Olej laurowy ma barwę soczystej zieleni i intensywnie ziołowy, korzenny aromat przywodzący na myśl zapach… rosołu. Z czasem jednak woń olejku laurowego przestaje drażnić i zaczynamy się do niej przyzwyczajać. Za charakterystyczny kolor surowca odpowiada zawarty w nim chlorofil. Substancja ta w temperaturze pokojowej ma postać stałą albo półpłynną. Proces jej topnienia zaczyna się powyżej 30 stopni C. Konsystencja olejku laurowego jest lekka – wchłania się w skórę powoli i nie pozostawia tłustej warstwy. Mimo że produkt ten nadaje się do jedzenia, jego intensywny, gorzki posmak sprawia, że nie stosuje się go do celów spożywczych. Do wytwarzania oleju przeznaczonego do użytku kosmetycznego i leczniczego nie używa się metody polegającej na tłoczeniu na zimno. Tego rodzaju pozyskiwanie oleju powoduje bowiem uwalnianie się z owoców toksycznych związków, które, w kontakcie z wodą, przekształcają się w cyjanowodór. Całkowicie bezpieczny i pozbawiony trujących substancji olej laurowy jest otrzymywany za pomocą ekstrakcji owocowej masy gorącą wodą albo rozpuszczalnikiem.

Składnik mydła z Aleppo

Lecznicze działanie surowców pochodzących z drzewa laurowego jest znane na świecie już od starożytności. Poza tym, że jego liście symbolizowały zwycięstwo, przypisywano im magiczne właściwości. W antycznej Grecji używano ich m.in. do wróżb Wyroczni Delfickiej. Do dziś wawrzyn szlachetny występuje najpowszechniej w basenie Morza Śródziemnego.

Można go spotkać także na Bliskim Wschodzie, gdzie jego właściwości prozdrowotne są znane od dawna. To z tego regionu właśnie pochodzi, bijące obecnie rekordy popularności, mydło z Aleppo, które produkuje się m.in. z oleju laurowego. W Europie dostępne jest zarówno luksusowe syryjskie mydło stosowane do pielęgnacji cery problematycznej, jak i olej laurowy, który możemy znaleźć w składzie wielu naturalnych kosmetyków i preparatów leczniczych.
Mydło z Aleppo, pixabay.com

Olej laurowy - dezynfekuje, oczyszcza, ściąga i łagodzi

Olej laurowy ma niezwykle odżywczy skład, który charakteryzuje się bogatą zawartością biologicznie czynnych związków, takich jak przeciwutleniacze, olejki eteryczne, a także substancje o działaniu przeciwzapalnym i antyseptycznym. Znajdują się w nim m.in. glicerydy kwasu laurynowego, palmitynowego, olejowego i linolowego oraz olejki eteryczne. Unikalny skład oleju laurowego stanowi o jego cennych właściwościach. Preparat ten działa dezynfekująco, oczyszczająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo, a także ściągająco, łagodząco i rozkurczowo. Jest to także naturalny środek odstraszający komary.

Kosmetyk dla wymagających

Surowiec ten ma niezwykle szerokie zastosowanie kosmetyczne – używa się go do leczenia problemów skórnych, takich jak łuszczyca, wypryski, trądzik czy zakażenia grzybicze. Jest on także znanym środkiem hamującym wypadanie włosów, wzmacniającym cebulki włosowe oraz powstrzymującym łupież i wszawicę.

Olej laurowy - pogromca zmian skórnych

Dzięki temu, że olej laurowy ma właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i oczyszczające, nakładany punktowo na wypryski, zmniejsza stan zapalny i powoduje, że krostki szybciej się goją. Preparat ten sprawdza się świetnie w leczeniu trądziku młodzieńczego, za sprawą swojego antyseptycznego działania.

Zawarty w oleju chlorofil ponadto wspomaga zabliźnianie się ran i łagodzi objawy łuszczycy. Co ważne, produkt ten, mimo intensywnie zielonej barwy, nie koloryzuje skóry i nie pozostawia tłustej warstwy.
Oto prosty przepis na laurową maseczkę przeciw wypryskom:

Składniki:

Przygotowanie:
Glinkę mieszamy z odrobiną przegotowanej wody. Kiedy otrzymamy konsystencję gęstej pasty, dodajemy odmierzoną porcję olejku laurowego i 10 kropli olejku z drzewa herbacianego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, po czym nakładamy preparat na oczyszczoną skórę twarzy, omijając wrażliwe okolice oczu i ust. Tego rodzaju zabieg należy przeprowadzać nie częściej niż raz w tygodniu. Maseczka silnie oczyszcza pory i działa antyseptycznie. Przy regularnym jej stosowaniu, cera staje się gładka, matowa, a niedoskonałości pojawiają się rzadziej.
pixabay.com

Preparat hamujący wypadanie włosów

Za sprawą swoich łagodzących i wzmacniających właściwości, olej z wawrzynu szlachetnego pielęgnuje skórę głowy i cebulki włosowe na tyle dobrze, że znacznie ogranicza wypadanie włosów, a także zapobiega łupieżowi. Regularnie stosowany ogranicza również przetłuszczanie się skóry głowy. Co więcej, jest to idealny surowiec wzbogacający letnią pielęgnację kosmyków, ze względu na swoje odświeżające, lekko chłodzące działanie. Preparat ten możemy aplikować na skórę solo albo w wersji mieszanej z innymi olejami, np. z kokosowym albo z czarnuszki. Łączenie olejów jest szczególnie wskazane w przypadku wrażliwej skóry, ponieważ czysty olejek laurowy może wywoływać u niektórych osób niewielkie podrażnienia.

Naturalny lek na obolałe stawy

Dzięki swojemu ściągającemu, łagodzącemu i rozkurczowemu działaniu, olej laurowy jest skutecznym naturalnym preparatem do stosowania zewnętrznego na obolałe stawy. Aplikowany podobnie, jak maść, zmniejsza obrzęk i niweluje dolegliwości bólowe.

Preparat ten usuwa ponadto nieprzyjemne napięcie mięśni i rozszerza drobne naczynia krwionośne. Sprawdza się także w przypadku nadwerężonych ścięgien. Jest to doskonała alternatywa dla aptecznych preparatów z długim i skomplikowanym składem, które często wywołują podrażnienia w przypadku wrażliwej skóry.

Komu pomoże olej laurowy?

Jak widać, olej z wawrzynu szlachetnego ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Sprawdza się także jako preparat leczniczy w przypadku obolałych stawów i mięśni. Produkt ten jest ponadto dosyć trwały, dzięki czemu zachowuje świeżość na długo, jeśli przechowujemy go w ciemnym i suchym miejscu. Z działania oleju laurowego szczególnie zadowolone będą osoby z cerą trądzikową, borykające się z wypadaniem włosów, łojotokiem albo skarżące się na nawracające bóle stawowe. Mimo specyficznego aromatu, preparat ten warto mieć w domowej apteczce. Osoby szczególnie wrażliwe na bodźce zapachowe mogą mieszać olej z innymi naturalnymi olejkami. Efekty, jakie można uzyskać, włączając ten surowiec do pielęgnacji skóry i włosów będą naprawdę widoczne!
Alicja Chrząszcz

Bibliografia

1. Caputo, Lucia & Nazzaro, Filomena & Souza, Lucéia & Aliberti, Luigi & De Martino, Laura & Fratianni, Florinda & Coppola, Raffaele & De Feo, Vincenzo. (2017); “Laurus nobilis: Composition of Essential Oil and Its Biological Activities”; Molecules. 22. 930. 10.3390/molecules22060930. ;
2. Nicola Alessi, Camilla Wellstein, Francesco Spada, Stefan Zerbe; “In Vitro and in Vivo Effects of Laurus nobilis L. Leaf Extracts”; Molecules 2010, 15, 3378-3390; doi:10.3390/molecules15053378;
4. Serap Sahin Basak, Ferda Candan; “Effect of Laurus nobilis L. Essential Oil and its Main Components on α-glucosidase and Reactive Oxygen Species Scavenging Activity”; Iran J Pharm Res. 2013 Spring; 12(2): 367–379. ;

Ocena (4.1) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy