Olej marula – właściwości i działanie. Jak stosować olej marula?

Olej marula bywa porównywany do oleju arganowego, ze względu na zbliżone spektrum właściwości oraz pochodzenie. W ciągu ostatniego roku stał się prawdziwym hitem wśród zwolenników produktów eko. Czym się charakteryzuje i co go łączy z afrykańskimi słoniami? Przedstawiamy olej marula.



Olej pozyskuje się z nasion drzew marula. Źródło: shutterstockOlej pozyskuje się z nasion drzew marula. Źródło: shutterstock
  1. Drzewo marula – wyjątkowy symbol afrykańskiej kultury
  2. Nasiona marula i wyciskany z nich olej
  3. Olej marula - działanie pielęgnacyjno-lecznicze

Drzewo marula – wyjątkowy symbol afrykańskiej kultury

Olej marula to kolejny ekologiczny kosmetyk, którym interesujemy się głównie ze względu na jego działanie pielęgnacyjne. Chwalą go sobie posiadaczki cery wrażliwej i skłonnej do wyprysków oraz podrażnień. Jako produkt upiększający został uznany za podobny fenomen, co olej arganowy czy kokosowy. Absolutnie wyjątkowy jest jednak przede wszystkim z uwagi na otoczkę kulturową, która wiąże się z jego pozyskiwaniem.

Skąd więc pochodzi ten cudowny surowiec? Jego rodzimą ziemią jest Afryka Południowa. Tam, w granicach olbrzymiego trójkąta, którego wierzchołki wyznaczają Cape Verde, Półwysep Somalijski i Przylądek Dobrej Nadziei, Afrykanie sadzą drzewa marula. Są to liściaste wielkoludy, które doskonale radzą sobie na surowych pustynnych glebach, dając cieniste schronienie ludziom i zwierzynie. Rangę drzewa marula wyznaczają surowce, które pozyskują z niego Afrykanie – kora, miododajne kwiaty oraz przepyszne owoce. Te ostatnie stanowią jeden z podstawowych składników ich jadłospisu, a ponieważ są trwałe i odżywcze, ratują ludność od niedożywienia w czasie nieurodzaju. Afrykanie nie zrywają owoców maruli samodzielnie, ale czekają aż te opadną na ziemię.

Stamtąd zbierają je po kilku dniach, gdy już dojrzeją. Niektóre sztuki pożytkuje się jednak wcześniej, przyrządzając z nich odświeżające drinki. Reszta przeznaczona jest do wyrobu soków, win, likierów, słodkich puree, galaretek i dżemów. Owoce marula mają słodki, soczysty smak, przypominający mieszankę smakową jabłka, ananasa i mango. Mogą być jedzone na surowo. Wielkością przypominają znaną nam dobrze śliwkę, mają żółtą skórkę i biały miąższ. W niektórych regionach powstaje z nich specjalne, orzeźwiające piwo o nazwie „mukundi”. W okresie zbiorów jest ono tak popularne, że wypiera inne napoje alkoholowe.

Drzewo marula ma istotne znaczenie kulturowe i ekonomiczne. Gdyby przyjrzeć się punktom, w których rośnie, dałaby się z nich wyczytać drogi pokonywane przez kolejne ludy koczownicze. Nasiona marula zostawia się bowiem za sobą, a poza tym każdy gospodarz i farmer chce mieć na swojej ziemi tego giganta (20 metrów wysokości). Za powszechność drzew marula są wdzięczne także zwierzęta, między innymi słonie, które chętnie wyjadają rosnące na nich owoce (Anglosasi nazywają czasem te drzewa „elephant tree”). Przyniesienie w podarku owocu marula jest interpretowane przez Afrykańczyków jako gest przyjaźni i ma oznaczać, że przybysz przychodzi w dobrej wierze. Owoce marula obfitują w substancje odżywcze. Znane są głównie z tego, że zawartością witaminy C kilkukrotnie przewyższają pomarańcze, grejpfruty i inne cytrusy. Stanowią także bogactwo węglowodanów i soli mineralnych.
Drzewo marula. Źródło: shutterstock

Nasiona marula i wyciskany z nich olej

Owoc marula jest podzielony zwykle na dwa segmenty, z których każdy mieści w sobie pestkę. Wyglądem, smakiem i aromatem pestki przypominają orzechy makadamia. Są też równie niedostępne jak one. Aby wydobyć je z łupiny, potrzeba włożyć w to wiele wysiłku. Nasiona marula wykorzystuje się w kulinariach, na przykład jako dodatek do potraw mięsnych.
Wyciskany z nich olej to bogactwo dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Jest odporny na utlenianie i zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Można więc używać go do smażenia i dodawać do sałatek. Jednak ze względu na jego wysoką cenę, nie używa się go w kuchni na co dzień. Ani w afrykańskiej, ani tym bardziej w naszej. Cena za 50 ml oleju marula waha się między 40 a 60 zł. Apteki i sklepy internetowe sprzedają go jako olej kosmetyczny, o szczególnej sile pielęgnacyjnej. Czy warto płacić za niego tak wysoką cenę, podczas gdy właściwościami przypomina olej arganowy lub oliwę z oliwek?


Skład tłuszczowy oleju marula

Nienasycone kwasy tłuszczowe:
  • Oleinowy (70-80%, jednonienasycony)
  • Linolowy (4-9%, wielonienasycony)
  • Linolenowy (mniej niż 1%, wielonienasycony)
  • Palmitooleinowy (mniej niż 0,2%, jednonienasycony)

Nasycone kwasy tłuszczowe:
  • Palmitynowy (9-13%)
  • Stearynowy (4-8%)
  • Arachidonowy (1%)
  • Mirystynowy (mniej niż 0,2%)

Olej marula przeznaczony jest do każdego rodzaju cery. Źródło: shutterstock

Olej marula - działanie pielęgnacyjno-lecznicze

Nie ma wątpliwości, że olej marula posiada cenne walory kosmetyczne. Przeznaczony jest do każdego rodzaju cery. Szczególnie pomocny okaże się w przypadku skóry przesuszonej, dojrzałej, wrażliwej, z tendencją do przebarwień i wyprysków. Kompozycja kwasów tłuszczowych, jaką charakteryzuje się ów olej wspomaga skórę w walce z fotostarzeniem się, ochrania ją przed trudnymi warunkami zewnętrznymi, wyraźnie odmładza, ujędrnia i bardzo intensywnie nawilża.

Olej marula posiada działanie antybakteryjne, nadaje się do oczyszczania cery, a nawet jako warstwa utrwalająca pod makijaż. Jest lżejszy od oleju arganowego (te dwa surowce często są ze sobą porównywane) i nieco lepiej się wchłania. W przypadku stosowania w formie maski na włosy, sprawi że kosmyki będą znacznie lepiej nawilżone i odżywione. Można nim potraktować końcówki, zwłaszcza te suche, rozdwojone. Olej nie obciąża włosów, ponieważ nie pozostawia na nich tłustego filmu. Nadaje się więc nawet do włosów cienkich i delikatnych.

Wysoka cena oleju marula wynika z opisanych już warunków jego pozyskiwania. Drzew marula nie uprawia się na gigantyczną skalę. Są to drzewa otoczone wśród Afrykańczyków specjalnym rodzajem atencji. Wyciskanie oleju z twardych orzechów jest powolnym procesem. W tym przypadku cena nie powinna nas dziwić. Zainwestujmy w olej marula, jeśli szukamy swojego idealnego oleju do pielęgnacji. Wiele użytkowniczek twierdzi, że to właśnie on pomógł im rozprawić się z takimi problemami, jak wypryski czy nadwrażliwość cery.

Olej marula w pielęgnacji cery

Kupując olej z nasion drzew marula, dowiemy się pewnie, że jest on przeznaczony do każdego rodzaju skóry. Powinniśmy jednak z dystansem podchodzić do tego typu zapewnień, gdy dotyczą one olejów. Olej marula może nam bowiem nie służyć, jeśli posiadamy cerę tłustą lub mieszaną. To dlatego, że jest olejem nieschnącym i prawdopodobnie pogłębi problemy związane z nadmiernym wydzielaniem sebum. Z tego samego powodu z pielęgnacji cery tłustej i mieszanej, wyłączamy oliwę z oliwek. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się tutaj oleje schnące (np. lniany, jojoba, z czarnuszki), w których ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przeważa nad jednonienasyconymi.

Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)

Bibliografia

  1. “Lost Crops of Africa, Volume III: Fruits; Development, Security and Cooperation Policy and Global Affairs”; The National Academies Press, Washington USA, 2008.;
  2. F.D. Gunstone, J.L. Harwood, A.J. Dijkstra; “The Lipid Handbook”, 3rd Edition”; CRC Press, USA 2007;
  3. Abdalbasit Mariod, Siddig Abdelwahab ; “Sclerocarya birrea (Marula), An African Tree of Nutritional and Medicinal Uses: A Review”; data dostępu: 2019-06-14
  4. John A O Ojewole i in.; “Sclerocarya birrea (A. Rich) Hochst. ['Marula] (Anacardiaceae): A Review of its Phytochemistry, Pharmacology and Toxicology and its Ethnomedicinal Uses”; data dostępu: 2019-06-14
  5. Komane B i in.; “Safety and efficacy of Sclerocarya birrea (A.Rich.) Hochst (Marula) oil: A clinical perspective”; data dostępu: 2019-06-14
  6. Tinotenda Shoko i in.; “Anti-aging potential of extracts from Sclerocarya birrea (A. Rich.) Hochst and its chemical profiling by UPLC-Q-TOF-MS”; data dostępu: 2019-06-14
  7. Gerhard Whitworth; “What You Need To Know About Marula Oil”; data dostępu: 2019-06-14
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy