Olej z dzikiej róży - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z dzikiej róży?

Olej z dzikiej rózy - właściwości, zastosowanie Dzika róża, fot. pixabay.com
 Dzika róża oprócz zdrowych owoców i pachnących kwiatów oferuje nam także swoje nasiona. Choć jest to surowiec niejadalny, doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery. Zyskał miano eliksiru młodości, ponieważ wygładza zmarszczki i polepsza napięcie skóry.


Róża w kosmetyce

Produkty różane mają w kosmetyce wielu wiernych fanów. Różnorakie ekstrakty z róży upodobali sobie w szczególności wrażliwcy. Ich delikatna skóra pławi się w kojącym działaniu różanych płatków i hydrolatów, a różane olejki eteryczne to perfumy same w sobie – naturalne i nietoksyczne. Jeśli poznaliśmy już właściwości kosmetyczne róży damasceńskiej czy japońskiej, pora przyjrzeć się dzikiej róży, znanej nam głównie z babcinych nalewek i cierpkich herbatek na przeziębienie.

Dzika róża to bujny, rozłożysty krzew rosnący – a jakżeby inaczej – na dziko, w miejscach doskonale nam znanych i dostępnych – w parkach, na skwerkach i w innych strefach zieleni. Od pozostałych gatunków róż różni się tym, że ma nieco bardziej wydłużone, kadłubkowe owoce i wydaje mniej płatków. Pachnie i wygląda pięknie, ale karierę zrobiła nie w ogródku, a w ziołolecznictwie i farmacji. To dlatego, że jest bezkonkurencyjnym źródłem witaminy C, a ponadto obfituje w garbniki, flawonoidy i olejki eteryczne.

Dzika róża jest surowcem jadalnym, idealnym do produkcji przetworów. Co ważne, do jedzenia nie nadają się zawarte w owocach nasionka, gdyż mogą one podrażniać przewód pokarmowy. Miejsce dla nich znalazło się w kosmetyce. Tłoczony z nasion tej rośliny gęsty, wyrazisty olejek nie ma sobie równych w pielęgnacji skóry wrażliwej, dojrzałej i problematycznej.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy