Olej z dzikiej róży - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z dzikiej róży?

Dzika róża oprócz zdrowych owoców i pachnących kwiatów oferuje nam także swoje nasiona. Choć jest to surowiec niejadalny, doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery. Zyskał miano eliksiru młodości, ponieważ wygładza zmarszczki i polepsza napięcie skóry.



Olej z dzikiej rózy - właściwości, zastosowanieDzika róża, fot. pixabay.com
  1. Róża w kosmetyce
  2. Właściwości pielęgnacyjne oleju z dzikiej róży
  3. Kwasy tłuszczowe pomogą odbudować skórę
  4. Dla skóry tłustej, mieszanej i z przebarwieniami
  5. Olej z dzikiej róży – barwa i zapach
  6. Niedoskonałości, których pozbędziemy się dzięki olejkowi z dzikiej róży
  7. Redukuje zmarszczki i ujędrnia skórę


Róża w kosmetyce

Produkty różane mają w kosmetyce wielu wiernych fanów. Różnorakie ekstrakty z róży upodobali sobie w szczególności wrażliwcy. Ich delikatna skóra pławi się w kojącym działaniu różanych płatków i hydrolatów, a różane olejki eteryczne to perfumy same w sobie – naturalne i nietoksyczne. Jeśli poznaliśmy już właściwości kosmetyczne róży damasceńskiej czy japońskiej, pora przyjrzeć się dzikiej róży, znanej nam głównie z babcinych nalewek i cierpkich herbatek na przeziębienie.

Dzika róża to bujny, rozłożysty krzew rosnący – a jakżeby inaczej – na dziko, w miejscach doskonale nam znanych i dostępnych – w parkach, na skwerkach i w innych strefach zieleni. Od pozostałych gatunków róż różni się tym, że ma nieco bardziej wydłużone, kadłubkowe owoce i wydaje mniej płatków. Pachnie i wygląda pięknie, ale karierę zrobiła nie w ogródku, a w ziołolecznictwie i farmacji. To dlatego, że jest bezkonkurencyjnym źródłem witaminy C, a ponadto obfituje w garbniki, flawonoidy i olejki eteryczne.

Dzika róża jest surowcem jadalnym, idealnym do produkcji przetworów. Co ważne, do jedzenia nie nadają się zawarte w owocach nasionka, gdyż mogą one podrażniać przewód pokarmowy. Miejsce dla nich znalazło się w kosmetyce. Tłoczony z nasion tej rośliny gęsty, wyrazisty olejek nie ma sobie równych w pielęgnacji skóry wrażliwej, dojrzałej i problematycznej.
Owoce dzikiej róży, pixabay.com

Właściwości pielęgnacyjne oleju z dzikiej róży

Olej produkowany z nasionek dzikiej róży zyskał miano eliksiru młodości. To nie pierwszy i na pewno nie ostatni produkt nazwany w ten sposób, jednak w jego przypadku nie są to czcze słowa marketingowców

Witamina C zawarta w oleju z dzikiej róży ma łagodniejszą formę niż witamina C występująca w większości kosmetyków – po pierwsze nie drażni skóry, po drugie nie wchodzi w interakcje z żelazem, dzięki czemu nie powoduje przebarwień powłok skórnych. Występuje za to w wysokim stężeniu. Dzika róża wraz z rokitnikiem, głogiem czy żurawiną to rośliny, w których zawartość witaminy C jest naprawdę imponująca. Zdecydowanie wyprzedzają w tym względzie cytrusy, które od tak dawna uznawane są za witaminowych rekordzistów. Jakie znaczenie ma to w pielęgnacji skóry? Kwas askorbinowy jest silnym antyoksydantem, a więc wypiera z komórek wolne rodniki, przez co spowalnia proces starzenia się. Witamina C chroni przed nimi przede wszystkim komórki kolagenu, dzięki czemu skóra ma szansę na dłużej zachować jędrność i korzystną strukturę. Właściwości te wzbogaca zawartość witamin A (w postaci karotenoidów), E oraz K. Olej z nasion dzikiej róży zawiera też liczne makro- i mikroelementy.

Kwasy tłuszczowe pomogą odbudować skórę

Prawie 50% tłuszczowej zawartości oleju z dzikiej róży stanowi kwas linolowy, a ponad 30% to kwas linolenowy. Obydwa należą do grupy najcenniejszych nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiednio omega-6 i omega-3. Stosowane na skórę wzmacniają płaszcz hydrolipidowy oraz pomagają odbudować jej strukturę, co jest szczególnie trudne w przypadku rozstępów i blizn pooperacyjnych oraz pooparzeniowych. Tłuszcze zawarte w olejku, wraz z flawonoidami i garbnikami, mają też właściwości przeciwzapalne oraz obkurczające. Wzmacniają tym samym działanie galaktolipidów – substancji aktywnych intensywnie łagodzących stany zapalne, których zawartość pozwala na skuteczną pielęgnację cery z pajączkami i rozszerzonymi naczynkami.
Płatki dzikiej róży, fot. pixabay.com

Dla skóry tłustej, mieszanej i z przebarwieniami

Pomimo tłustej konsystencji, olej z dzikiej róży nada się także do pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej, ponieważ nie jest komedogenny (nie zatyka porów). Zaś karotenoidy decydujące o pomarańczowym zabarwieniu olejku, pomogą wyrównać koloryt skóry i zredukują plamy pigmentacyjne.
    

Olej z dzikiej róży – barwa i zapach

Tłoczony na zimno, nierafinowany olej z dzikiej róży charakteryzuje się bardzo wyrazistym kolorem i zapachem. Barwę ma intensywną, pomarańczowoczerwoną, co jest spowodowane zawartością naturalnych barwników, głównie karotenów. W trakcie jego aplikacji warto uważać – kropla olejku może zostawić żółtawe plamy na materiale. A co po zastosowaniu na skórę? Olej z dzikiej róży początkowo barwi lekko skórę niczym olejek brązujący, ale bardzo szybko się wchłania. Po chwili nie widać już brązowawych smug i nic nie odciska się na ubraniach. Regularne stosowanie gwarantuje nam wręcz poprawę i wyrównanie naturalnego kolorytu skóry. Stąd olejek ten jest tak polecany dla skóry poszarzałej, a także wrażliwej i naczynkowej.

Zapach olejku z dzikiej róży jest równie specyficzny, co jego barwa. Pachnie podobnie do olejku tamanu, ale nieco bardziej owocowo. Jego aromat nie utrzymuje się jednak na skórze, więc odczujemy go jedynie podczas aplikacji.

Niedoskonałości, których pozbędziemy się dzięki olejkowi z dzikiej róży

Olej z pestek dzikiej róży to sprawdzony i naturalny sposób na wyeliminowanie lub redukcję wielu niechcianych mankamentów skóry. Stosowany regularnie ułatwia pozbycie się:
  • rozstępów
  • blizn
  • przebarwień
  • śladów po trądziku
  • suchego, zrogowaciałego naskórka
Owoce dzikiej róży, fot. pixabay.com

Redukuje zmarszczki i ujędrnia skórę

Dzięki właściwościom ultranawilżającym i kojącym, olej z dzikiej róży wygładza zmarszczki oraz redukuje inne zmiany związane z procesem starzenia się skóry. Z tego względu nadaje się w szczególności do pielęgnacji cery dojrzałej – pozbawionej elastyczności oraz odpowiedniego nawodnienia. Cera dojrzała to bardzo często cera sucha, wiotka i cienka.

Z czasem coraz gorzej wiąże wodę, przez co traci prawidłowe napięcie i jędrność. Jest też bardziej podatna na uszkodzenia naskórka. Pamiętajmy, że cera dojrzała to nie tyle typ skóry, co jej stan. Nasza cera może nabrać cech skóry dojrzałej znacznie wcześnie niż się spodziewamy. Dlatego właśnie zabiegi przeciwstarzeniowe podjęte z myślą o skórze sprawdzą się już po 25 roku życia, gdy jej kondycja stopniowo zaczyna spadać.

Olej z dzikiej róży działa na młodą skórę kondycjonująco i kojąco. Wzmacnia barierę ochronną cery wrażliwej oraz pomaga łagodzić podrażnienia. Przyśpiesza gojenie blizn potrądzikowych i łagodzi stan zapalny towarzyszący trądzikowi czy pojedynczym wypryskom.

Olej z dzikiej róży to surowiec powstający przez tłoczenie na zimno drobnych nasion tej rośliny. Cechuje się bogatą zawartością witaminy C oraz bioaktywnych substancji przeciwzapalnych. Jest stosowany w kosmetyce jako składnik kondycjonujący i wzmacniający skórę. Stosowany regularnie pomaga zachować młody wygląd cery, wspomaga strukturę skóry – jej napięcie i elastyczność. Ponadto wygasza stany zapalne skóry wrażliwej, problematycznej i trądzikowej.
Elżbieta Gwóźdź
Ocena (4.4) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy