Olej z miodli indyjskiej – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z miodli indyjskiej?

Pozyskiwany z owoców miodli indyjskiej olej stanowi jeden z klasyków hinduskiej pielęgnacji. Roślina ta jest uznawana w Ajurwedzie za zioło zdolne do leczenia wszelkich chorób. O ile cudowne właściwości Neem nie znalazły jeszcze naukowego potwierdzenia, o tyle prawdą jest, że to azjatyckie drzewo od korzeni aż po końce gałęzi stanowi popularny surowiec leczniczy. Pozyskiwany z jego owoców olej to niezbędnik w naturalnej pielęgnacji cery dojrzałej, skłonnej do trądziku, a także delikatnych, wysokoporowatych włosów. Potrafi on nawet złagodzić objawy atopowego zapalenia skóry. To jednak jeszcze nie wszystkie jego właściwości. Czym jeszcze może nas zaskoczyć ten Święty Graal wśród olejków?



pixabay.compixabay.com
  1. Roślina będąca obiektem hinduskiego kultu
  2. Oleisty skarb miodli indyjskiej
  3. Oto najważniejsze składniki zawarte w oleju z miodli indyjskiej
  4. Olej z miodli indyjskiej - ukojenie dla atopików
  5. Olej z miodli indyjskiej do walki z trądzikiem
  6. Olej z miodli indyjskiej - hinduski sekret młodego wyglądu
  7. Olej z miodli indyjskiej - bezpieczny preparat przeciwgrzybiczy
  8. Olej z miodli indyjskiej - sposób na efektywne olejowanie włosów
  9. Olej z miodli indyjskiej zadba o urodę, a także odstraszy komary i kleszcze
Neem (Azadirachta indica), czyli miodla lub melia indyjska jest drzewem pochodzącym z Indii. Obecnie występuje w klimacie podzwrotnikowym i tropikalnym (w Azji, Australii i Południowej Kalifornii). Na półwyspie indyjskim rośnie dzisiaj aż 18 milionów tych roślin. W okresie od stycznia do maja na ich gałęziach pojawiają się białe miododajne kwiatki, a następnie – owoce, które wyglądem przypominają młode orzechy włoskie. Każda miodla indyjska co roku produkuje niemal 50 kg owoców! Surowiec leczniczy odpornego na suszę drzewa miodli indyjskiej stanowią wszystkie jego części (zarówno owoce, jak i nasiona, liście, korzenie czy kora).

Roślina będąca obiektem hinduskiego kultu

Miodla indyjska od wieków jest wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Zgodnie z tradycją, jej kwiaty spożywa się w czasie religijnych ceremonii, a liście są podarunkiem dla bogini Jellamma Dewi od przybywających do jej sanktuarium pielgrzymów. Kult tej rośliny ma zapewnić ludziom potomstwo, szczęście i dobrobyt. Co ciekawe, w sanskrycie, miodla indyjska jest określane mianem Sarwa Roga Nirvarini, co oznacza „jedyne zioło zdolne do leczenia wszystkich chorób i dolegliwości”.  O ile, z naukowego punktu widzenia, ciężko uznać je za panaceum, o tyle każda jego część zawiera w swoim składzie azadirachtynę, czyli substancję o działaniu antyseptycznym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym i przeciwpasożytniczym. Znajdziemy w niej także terpenoidy, azadirachtiny i różne związki siarki. Co za tym idzie, miodla indyjska słynie z właściwości wzmacniających odporność i przyspieszających proces rekonwalescencji. Znajduje ona również szerokie zastosowanie w kosmetyce i w gospodarstwie domowym.
Miodlia indyjska. J.M.Garg [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
pixabay.com

Oleisty skarb miodli indyjskiej

W Indiach stosuje się często sproszkowane liście miodli indyjskiej, które stanowią składnik wielu naturalnych suplementów diety o działaniu przeciwświądowym, przeciwzapalnym, przeciwgorączkowym, poprawiającym wzrok, odtruwającym i antybakteryjnym.  Ziele tej rośliny w takiej postaci może pełnić także rolę suchego szamponu, maseczki albo składnika emulsji do ciała.
Najsłynniejszym preparatem produkowanym z drzewa miodli indyjskiej jest  jednak tłoczony z jego nasion gęsty olej o intensywnym zapachu. Z reguły ma on barwę żółtą lub brązową, w zależności od sposobu obróbki. Jego smak jest wyrazisty i gorzki, za sprawą wysokiej zawartości triglicerydów i związków triterpenoidowych. Obecny w nim kwas oleinowy i lionolenowy sprawia, że olej z miodli indyjskiej jest popularnym naturalnym kosmetykiem przeznaczonym do pielęgnacji skóry i włosów.

Oto najważniejsze składniki zawarte w oleju z miodli indyjskiej

Olej z miodli indyjskiej zawiera ponadto mnóstwo przeciwutleniaczy, takich jak witamina E czy karotenoidy, które skutecznie spowalniają procesy starzenia i chronią nasze komórki przed atakiem wolnych rodników. Ze względu na swój unikalny skład, preparat ten powszechnie stosuje się w wielu kosmetykach do pielęgnacji ciała i włosów. Znajdziemy go w wielu maseczkach, szamponach, mydłach i piankach do mycia twarzy.

Olej z miodli indyjskiej - ukojenie dla atopików

Olej z miodli indyjskiej, dzięki swoim cennym właściwościom, potrafi ujarzmić objawy atopowego zapalenia skóry. Ta przewlekła choroba o podłożu genetycznym wiąże się z zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego. Indyjski olej skutecznie łagodzi tworzące się na ciele zmiany, dzięki znacznej zawartości witaminy E, a także kwasów tłuszczowych, które przywracają skórze barierę ochronną i zapobiegają przesuszeniom naskórka. Włączenie oleju z miodli indyjskiej do codziennej pielęgnacji z pewnością sprawdzi się u wielu atopików – w miarę stosowania naturalnych preparatów, uporczywe obrzęki i zaczerwienienie na ciele zaczną stopniowo ustępować.
By Jimmy tikhak (Own work) via Wikimedia Commons

Olej z miodli indyjskiej do walki z trądzikiem

Olej z miodli indyjskiej jest preparatem, który pomaga pozbyć się również trądziku. Włączony do codziennej pielęgnacji cery usuwa nadmiar sebum, absorbuje zanieczyszczenia i bakterie, a także zapobiega powstawaniu nowych zmian skórnych.
Punktowe stosowanie tego kosmetyku redukuje ponadto stan zapalny, koi ból i przyspiesza regenerację skóry. Zawarte w miodli indyjskiej kwasy tłuszczowe tworzą na skórze płaszcz ochronny, który sprawia, że szkodliwe czynniki zewnętrzne nie mają do niej dostępu, a przebarwienia i blizny szybciej się goją. Produkt ten może być używany m.in. w formie maseczki, która wygładzi cerę i oczyści pory. Co ważne, olej z miodli indyjskiej nie jest komadogenny, dzięki czemu mogą używać go nawet osoby o cerze podatnej na tzw. „zapychanie”.

Olej z miodli indyjskiej - hinduski sekret młodego wyglądu

Olej z nasion Azadirachta Indica, dzięki znacznej ilości antyoksydantów w składzie, chroni nasze komórki przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Zawarte w nim witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do spowolnienia procesu starzenia się skóry i poprawiają jej strukturę, dodając elastyczności. Stosowanie preparatów z miodli indyjskiej wpiera ponadto równowagę wodno-lipidową – szczególnie zadowolone z niego będą właścicielki cery dojrzałej.

Olej z miodli indyjskiej - bezpieczny preparat przeciwgrzybiczy

Indyjski olej z miodli indyjskiej nie ma sobie równych także w walce ze schorzeniami o podłożu grzybiczym. W przypadku grzybicy skóry, paznokci czy stóp należy zaaplikować zewnętrznie ten preparat na zmiany chorobowe. Jako że olej z miodli niszczy kilkanaście różnych kultur grzybów, a zarazem jest bezpieczny dla pożytecznych bakterii, przy regularnym stosowaniu, skutecznie zwalcza mikozę.
By Qniemiec (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Olej z miodli indyjskiej - sposób na efektywne olejowanie włosów

Pozyskiwany z drzewa miodli indyjskiej olej jest popularnym preparatem do pielęgnacji włosów. Włączenie tej substancji do codziennego rytuału pielęgnacyjnego intensywnie odżywia skórę głowy, reguluje wydzielanie sebum i zapobiega łupieżowi.
Preparat ten doskonale nadaje się do olejowania włosów – wystarczy nałożyć go na całą ich długość – od nasady aż po same końce – a następnie umyć głowę szamponem i dokładnie spłukać wodą resztki kosmetyku. Przy regularnym stosowaniu indyjskiego kosmetyku włosy są gładkie, lśniące i przestają się puszyć.

Olej z miodli indyjskiej zadba o urodę, a także odstraszy komary i kleszcze

Jak widać, miodla indyjska jest rośliną o szerokim zastosowaniu kosmetycznym. Nie dość, że poprawia wygląd skóry i włosów, to jeszcze chroni nas przed takimi schorzeniami, jak grzybica. Pomaga też w walce z atopowym zapaleniem skóry i trądzikiem. Co ciekawe, preparat ten przynosi również efekty w pielęgnacji zwierząt domowych, dzięki właściwościom odstraszającym kleszcze i pchły. W sezonie letnim sprawdzi się także jako naturalny, nieszkodliwy dla ludzi, środek przeciw komarom. Wystarczy dodać do naczynia z wodą kilka kropli tego intensywnie wonnego oleju, aby zapobiec inwazji moskitów. Olej z miodli indyjskiej z pewnością znajdzie w domu wiele zastosowań – nie bez powodu jest od wieków czczony przez mieszkańców Indii.
Alicja Chrząszcz

Bibliografia

  1. “www.gigers.com/matthias/engmala/neemtree.htm”; data dostępu: 2017-04-06
  2. “http://www.neem-products.com”; data dostępu: 2017-04-06
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy