Olej z pestek brzoskwini – właściwości i działanie. Jak stosować olej z pestek brzoskwini?

Olej z pestek brzoskwini należy do kategorii wyjątkowo chwalonych olejów kosmetycznych pozyskiwanych z odpadków – pestek owocowych. Wykorzystywany jako środek do pielęgnacji skóry, jest również cennym olejem bazowym stosowanym w masażu i aromaterapii. Kto zatem skorzysta w największym stopniu z dobrodziejstw oleju z pestek brzoskwini?



Olej z pestek brzoskwini. Źródło: shutterstockOlej z pestek brzoskwini. Źródło: shutterstock

  1. Jak powstaje olej z pestek brzoskwini?
  2. Skład oleju z pestek brzoskwini
  3. Właściwości oleju z pestek brzoskwini
  4. Olej z pestek brzoskwini w pielęgnacji skóry
  5. Jak wykorzystać olej z pestek brzoskwini?
W przeciwieństwie do klasycznych olejów roślinnych pozyskiwanych z masowych plantacji palm soi, rzepaku, słonecznika czy kukurydzy i służących przede wszystkim celom spożywczym, oleje z pestek roślinnych znalazły w ostatnich czasach niszowe zastosowanie w kosmetologii oraz produkcji żywności funkcjonalnej. Olej z pestek brzoskwini zasługuje pod tym względem na specjalną uwagę ponieważ brzoskwinie i ich gładkoskóra odmiana nektarynki są drugim najważniejszym po jabłkach płodem owocowym w Unii Europejskiej!

Jak powstaje olej z pestek brzoskwini?

Tylko w krajach europejskich rocznie produkuje się nawet 3.8 miliona ton (FAOSTAT, 2013) brzoskwiń i nektaryn. Soczyste owoce pozyskiwane z drzewek należących do rodziny różowatych wykorzystywane są do przyrządzania dżemów, konserw, soków, nektarów i innych napojów. Jako ciekawostkę warto dodać, że liście Prunus persifica stosowane są do leczenia podrażnień układu pokarmowego oraz zaparć. Same pestki natomiast są odpadem przeznaczanym najczęściej na paszę dla zwierząt lub wykorzystywanym jako paliwo. Alternatywą, coraz ciekawszą pod względem zysków i korzyści, jest produkcja oleju, która w pierwszym rzędzie wymaga porządnego wysuszenia surowca – w warunkach komercyjnych pestki umieszcza się w piecach w temperaturze ok. 60 stopni C. Po całkowitym wyschnięciu mielone są one na proszek, z którego uzyskuje się olej drogą ekstrakcji chemicznej, stosując do tego celu różnego rodzaju rozpuszczalniki, m.in. benzynę ekstrakcyjną, eter etylowy, chloroform czy heksan. Ten ostatni daje zdecydowanie najlepszą jakość pod kątem takich parametrów jak zawartość kwasów, nadtlenków, jodu czy wskaźnika saponifikacji.

Bardziej tradycyjna i zdrowsza dla środowiska naturalnego, choć mniej wydajna metoda produkcji obejmuje mechaniczne tłoczenie oleju bez wykorzystania wysokiej temperatury i chemicznych związków służących nie tyko ekstrakcji, ale i rafinacji olejów. W efekcie otrzymujemy olej droższy, ale bardziej ekologiczny i bogatszy w cenne substancje odżywcze,

Gotowy produkt powinien być przechowywany w ciemnej butelce, w suchym miejscu, nie dłużej jednak niż 12-14 miesięcy od daty otwarcia.

Ciekawostka:
Z opadów powstałych przy wytłaczaniu oleju z pestek brzoskwini produkuje się czasem mąkę!

Skład oleju z pestek brzoskwini

Sama pestka z brzoskwini owiana jest dość mroczną renomą jako trucizna. Faktycznie w każdej znajduje się niewielka ilość cyjanowodoru, który przy większym spożyciu może powodować u człowieka bóle głowy, zaburzenia widzenia, palpitacje, a nawet śmierć wskutek niewydolności oddechowej. W głównej mierze pestka zawiera jednak tłuszcze (ponad 50%) oraz białko.

Po ekstrakcji, w oleju z pestek brzoskwini znajduje się przede wszystkim ogromna ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (nawet ponad 76%), wśród których dominujący jest kwas oleinowy (omega-3). Drugim pod względem ilości składnikiem jest kwas linolowy, zaliczany do wielonienasyconych (omega-6), zaś pozostałą część frakcji tłuszczowej tworzą kwasy tłuszczowe nasycone, palmitynowy i stearynowy. Poza tym w oleju znajdują się witaminy A i E oraz cenne przeciwutleniające związki fenolowe takie jak kwas hydrocynamonowy, kwas kawowy czy galusan epigallokatechiny.
Pestki brzoskwini w zbliżeniu. Źródło: shutterstock

Właściwości oleju z pestek brzoskwini

Olej z pestek Prunus persica ma barwę blado żółtą, transparentną konsystencję oraz bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny aromat. W porównaniu z innymi olejami roślinnymi jest bardzo lekki, pozbawiony lepkości, ale zapewnia dobry ślizg podczas masażu.

Na podstawie badań dotyczących chemicznego składu oleju z pestek brzoskwini sugeruje się również, że jest on dla człowieka doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz związków fenolowych o wysokim wskaźniku antyoksydacyjnym. Sugeruje się, że może wręcz znaleźć zastosowanie przy produkcji żywności, zwłaszcza produktów funkcjonalnych. W badaniu przeprowadzonym w 2019 r. przez chińskich naukowców okazało się wręcz, że myszy karmione olejem z pestek brzoskwini mają niższy poziom całkowitego i niekorzystnego cholesterolu oraz trójglicerydów w krwi, zaś wyższy poziom korzystnej frakcji cholesterolu HDL. Tym samy uważa się, że olej może pomagać zapobiegać rozwojowi miażdżycy i chorób krążenia ogólnie. Chcąc jednak wykorzystać olej z pestek brzoskwini w gotowaniu, musimy szukać produktów określonych wyraźnie na opakowanie jako jadalne – oczyszczone są one ze śladów szkodliwego cyjanowodoru.
Tabela przedstawiająca właściwości oleju z pestek brzoskwini; opracowanie własne

Olej z pestek brzoskwini w pielęgnacji skóry

Sprzedawany współcześnie olej z pestek brzoskwini najczęściej przeznaczony jest do użytku zewnętrznego – jako naturalny kosmetyk do skóry. Nałożony na skórę szybko się absorbuje, nie pozostawiając po sobie tłustego filmu. Polecany jest przy tym do wszystkich rodzajów cery – od suchej i wrażliwej po dojrzałą.

Kwintesencja kosmetycznego działania oleju z pestek brzoskwini skupia się na ochronie, nawilżaniu i ujędrnianiu skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają zdolność do głębokiego wnikania w tkankę, niosąc ze sobą wilgoć i zamykając ją w skórze. Dzięki temu działają jak naturalna bariera chroniąca przed wpływem niekorzystnych warunków zewnętrznych. Jednocześnie olej zmiękcza samą skórę, dodaje jej jędrności, co przekłada się na optyczne odmłodzenie. Zmarszczki są mniej widoczne, tak samo jak przebarwienia pigmentacyjne czy zwiotczenia. Zmniejszać się może również poziom zaczerwienienia wynikającego z różnych przyczyn. W połączeniu ze składnikami przeciwtrądzikowymi, takimi jak wyciąg z szałwii i drzewa herbacianego, nadaje się również do pielęgnacji skóry problematycznej, łagodząc stany zapalne, ale bez zatykania porów.
Olej z pestek brzoskwini wykorzystać można jako olej bazowy do masażu aromaterapeutycznego. Źródło: shutterstock

Jak wykorzystać olej z pestek brzoskwini?

Kto marzy o wykorzystaniu potencjału oleju z pestek brzoskwini, powinien zaopatrzyć się w czysty 100% olej, idealnie tłoczony na zimno. Taki produkt można wykorzystać przede wszystkim do:
  • masażu ciała z wykorzystanie olejków aromatycznych w proporcji 5 kropli na 10 ml oleju z pestek brzoskwini;
  • odmładzającego masażu twarzy przy każdym typie cery;
  • maseczek na twarz w połączeniu z 2 kroplami olejku aromatycznego lub jogurtem/żółtkiem/płatkami owsianymi, itp.
  • wyrobu domowych kosmetyków do twarzy, ciała i włosów – przede wszystkim jako baza lipidowa;
  • ochrony wrażliwych miejsc, np. ust, policzków, uszu.
Ogólnie rzecz biorąc, olej z pestek brzoskwini jest doskonałym zamiennikiem dla oleju ze słodkich migdałów i może być stosowany nawet na małych dzieciach oraz osobach z chorobami skóry. Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych olejów roślinnych do pielęgnacji ciała, a zarazem posiada ciekawy potencjał wykorzystanie kulinarnego!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Hao Wu i in.; “Essential oil extracted from peach (Prunus persica) kernel and its physicochemical and antioxidant properties”; data dostępu: 2021-07-23
  2. D. Chamli i in.; “Chemical characterization and thermal properties of kernel oils from Tunisian peach and nectarine varieties of Prunus persica”; data dostępu: 2021-07-23
  3. Erwei Hao i in.; “Peach Kernel Oil Downregulates Expression of Tissue Factor and Reduces Atherosclerosis in ApoE knockout Mice”; data dostępu: 2021-07-23
  4. Karadimou C.C. i in.; “PEACH KERNEL: A POTENTIAL SOURCE FOR COSMECEUTICALS”; data dostępu: 2021-07-23
  5. M.M. Özcan i in.; “A research on evaluation of some fruit kernels and/or seeds as a raw material of vegetable oil industry”; data dostępu: 2021-07-23
Ocena (3.7) Oceń: