Olej z pestek brzoskwini należy do kategorii wyjątkowo chwalonych olejów kosmetycznych pozyskiwanych z odpadków – pestek owocowych. Wykorzystywany jako środek do pielęgnacji skóry, jest również cennym olejem bazowym stosowanym w masażu i aromaterapii. Kto zatem skorzysta w największym stopniu z dobrodziejstw oleju z pestek brzoskwini?

- Jak powstaje olej z pestek brzoskwini?
- Skład oleju z pestek brzoskwini
- Właściwości oleju z pestek brzoskwini
- Olej z pestek brzoskwini w pielęgnacji skóry
- Jak wykorzystać olej z pestek brzoskwini?
Jak powstaje olej z pestek brzoskwini?
Tylko w krajach europejskich rocznie produkuje się nawet 3.8 miliona ton (FAOSTAT, 2013) brzoskwiń i nektaryn. Soczyste owoce pozyskiwane z drzewek należących do rodziny różowatych wykorzystywane są do przyrządzania dżemów, konserw, soków, nektarów i innych napojów. Jako ciekawostkę warto dodać, że liście Prunus persifica stosowane są do leczenia podrażnień układu pokarmowego oraz zaparć. Same pestki natomiast są odpadem przeznaczanym najczęściej na paszę dla zwierząt lub wykorzystywanym jako paliwo. Alternatywą, coraz ciekawszą pod względem zysków i korzyści, jest produkcja oleju, która w pierwszym rzędzie wymaga porządnego wysuszenia surowca – w warunkach komercyjnych pestki umieszcza się w piecach w temperaturze ok. 60 stopni C. Po całkowitym wyschnięciu mielone są one na proszek, z którego uzyskuje się olej drogą ekstrakcji chemicznej, stosując do tego celu różnego rodzaju rozpuszczalniki, m.in. benzynę ekstrakcyjną, eter etylowy, chloroform czy heksan. Ten ostatni daje zdecydowanie najlepszą jakość pod kątem takich parametrów jak zawartość kwasów, nadtlenków, jodu czy wskaźnika saponifikacji.
Bardziej tradycyjna i zdrowsza dla środowiska naturalnego, choć mniej wydajna metoda produkcji obejmuje mechaniczne tłoczenie oleju bez wykorzystania wysokiej temperatury i chemicznych związków służących nie tyko ekstrakcji, ale i rafinacji olejów. W efekcie otrzymujemy olej droższy, ale bardziej ekologiczny i bogatszy w cenne substancje odżywcze,
Gotowy produkt powinien być przechowywany w ciemnej butelce, w suchym miejscu, nie dłużej jednak niż 12-14 miesięcy od daty otwarcia.
Ciekawostka:
Z opadów powstałych przy wytłaczaniu oleju z pestek brzoskwini produkuje się czasem mąkę!
Skład oleju z pestek brzoskwini
Sama pestka z brzoskwini owiana jest dość mroczną renomą jako trucizna. Faktycznie w każdej znajduje się niewielka ilość cyjanowodoru, który przy większym spożyciu może powodować u człowieka bóle głowy, zaburzenia widzenia, palpitacje, a nawet śmierć wskutek niewydolności oddechowej. W głównej mierze pestka zawiera jednak tłuszcze (ponad 50%) oraz białko.
Po ekstrakcji, w oleju z pestek brzoskwini znajduje się przede wszystkim ogromna ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (nawet ponad 76%), wśród których dominujący jest kwas oleinowy (omega-3). Drugim pod względem ilości składnikiem jest kwas linolowy, zaliczany do wielonienasyconych (omega-6), zaś pozostałą część frakcji tłuszczowej tworzą kwasy tłuszczowe nasycone, palmitynowy i stearynowy. Poza tym w oleju znajdują się witaminy A i E oraz cenne przeciwutleniające związki fenolowe takie jak kwas hydrocynamonowy, kwas kawowy czy galusan epigallokatechiny.

Właściwości oleju z pestek brzoskwini
Olej z pestek Prunus persica ma barwę blado żółtą, transparentną konsystencję oraz bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny aromat. W porównaniu z innymi olejami roślinnymi jest bardzo lekki, pozbawiony lepkości, ale zapewnia dobry ślizg podczas masażu.
Olej z pestek brzoskwini w pielęgnacji skóry
Sprzedawany współcześnie olej z pestek brzoskwini najczęściej przeznaczony jest do użytku zewnętrznego – jako naturalny kosmetyk do skóry. Nałożony na skórę szybko się absorbuje, nie pozostawiając po sobie tłustego filmu. Polecany jest przy tym do wszystkich rodzajów cery – od suchej i wrażliwej po dojrzałą.
Kwintesencja kosmetycznego działania oleju z pestek brzoskwini skupia się na ochronie, nawilżaniu i ujędrnianiu skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają zdolność do głębokiego wnikania w tkankę, niosąc ze sobą wilgoć i zamykając ją w skórze. Dzięki temu działają jak naturalna bariera chroniąca przed wpływem niekorzystnych warunków zewnętrznych. Jednocześnie olej zmiękcza samą skórę, dodaje jej jędrności, co przekłada się na optyczne odmłodzenie. Zmarszczki są mniej widoczne, tak samo jak przebarwienia pigmentacyjne czy zwiotczenia. Zmniejszać się może również poziom zaczerwienienia wynikającego z różnych przyczyn. W połączeniu ze składnikami przeciwtrądzikowymi, takimi jak wyciąg z szałwii i drzewa herbacianego, nadaje się również do pielęgnacji skóry problematycznej, łagodząc stany zapalne, ale bez zatykania porów.

Jak wykorzystać olej z pestek brzoskwini?
Kto marzy o wykorzystaniu potencjału oleju z pestek brzoskwini, powinien zaopatrzyć się w czysty 100% olej, idealnie tłoczony na zimno. Taki produkt można wykorzystać przede wszystkim do:
- masażu ciała z wykorzystanie olejków aromatycznych w proporcji 5 kropli na 10 ml oleju z pestek brzoskwini;
- odmładzającego masażu twarzy przy każdym typie cery;
- maseczek na twarz w połączeniu z 2 kroplami olejku aromatycznego lub jogurtem/żółtkiem/płatkami owsianymi, itp.
- wyrobu domowych kosmetyków do twarzy, ciała i włosów – przede wszystkim jako baza lipidowa;
- ochrony wrażliwych miejsc, np. ust, policzków, uszu.
Bibliografia
1. Hao Wu i in.; “Essential oil extracted from peach (Prunus persica) kernel and its physicochemical and antioxidant properties”; data dostępu: 2021-07-23
2. D. Chamli i in.; “Chemical characterization and thermal properties of kernel oils from Tunisian peach and nectarine varieties of Prunus persica”; data dostępu: 2021-07-23
3. Erwei Hao i in.; “Peach Kernel Oil Downregulates Expression of Tissue Factor and Reduces Atherosclerosis in ApoE knockout Mice”; data dostępu: 2021-07-23
4. Karadimou C.C. i in.; “PEACH KERNEL: A POTENTIAL SOURCE FOR COSMECEUTICALS”; data dostępu: 2021-07-23
5. M.M. Özcan i in.; “A research on evaluation of some fruit kernels and/or seeds as a raw material of vegetable oil industry”; data dostępu: 2021-07-23