Olej z pestek moreli ‒ właściwości i działanie. Jak stosować olej z pestek moreli?

Olej z pestek moreli to pomysł na optymalne wykorzystanie darów Matki Natury, z korzyścią dla zdrowia, samopoczucia oraz naszej planety. W medycynie ludowej wnętrze pomarańczowych owoców już od stuleci było środkiem zaradczym na wiele rodzajów infekcji, zaś jego znaczenie wzrosło wraz z rozwojem przemysłu i nowoczesnych metod ekstrakcji. Dziś olej z pestek moreli jest popularny przede wszystkim jako naturalny środek pielęgnacyjny do skóry i włosów. Zobacz jak możesz skorzystać z jego dobrodziejstw!



Olej z pestek moreli w szklanej butelce. Źródło: shutterstockOlej z pestek moreli w szklanej butelce. Źródło: shutterstock
  1. Jak powstaje olej z pestek moreli?
  2. Składniki oleju z pestek moreli
  3. Zdrowotne właściwości oleju z pestek moreli
  4. Olej z pestek moreli dla urody
  5. Jak stosować olej z pestek moreli?
Morela pospolita (Prunus armeniaca) to drzewo uprawiane w wielu rejonach świata ze względu na swoje smaczne i zdrowe owoce. Udomowili je Chińczycy już przed 4 tysiącami lat i to oni też jako pierwsi zaczęli wykorzystywać pestki pomarańczowych płodów do celów leczniczych – według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej suszone pestki mają rozgrzewającą naturę i pomagają przy kaszlu, zapaleniach jelit oraz zaparciach. W Indiach od wieków olejem wytłaczanym z pestek łagodzono bóle i mankamenty urody, zaś w XVII-wiecznej Anglii próbowano leczyć wrzody i guzy nowotworowe! Współczesna nauka dodatkowo poszerzyła zakres zastosowania pozornie nieprzydatnego odpadu.

Jak powstaje olej z pestek moreli?

Największymi na świecie producentami moreli są dziś Turcja, Uzbekistan, Włochy, Iran i Algieria. Owoce przede wszystkim przerabiane są dżemy i koncentraty, ale także suszone morele, które znajdują zastosowanie w dalszych produktach. Ogromna skala przetwórstwa sprawia, że co roku w fabrykach powstają wielkie ilości odpadów w formie pestek, które nauczyliśmy się na szczęście wykorzystywać dalej.

Wewnątrz twardej pestki, którą widzimy po rozpołowieniu owocu, znajduje się pestka właściwa, przypominająca wyglądem migdał. Jest ona stosunkowo miękka, pokryta brązową skórką, ale mimo apetycznej formy orzeszka nie nadaje się do konsumpcji, ponieważ zawiera toksyczna amygdalinę, która po zjedzeniu zmienia się w trujące związki cyjanku.

Z pestek, które w 30-60% składają się z tłuszczów, można natomiast różnymi sposobami wytłaczać olej, który jest już bezpieczny do spożywania. Najwyższą wartość ma przy tym olej tłoczony na zimno za pomocą fizycznych pras, choć większą wydajność zapewniają chemiczne metody ekstrakcji, wykorzystujące rozpuszczalniki takie jak nadkrytyczny dwutlenek węgla czy n-heksan. Te ostatnie wymagają jednak podniesienia temperatury oleju do 70-80 stopni C w celu pozbycia się resztek rozpuszczalników, co może wpływać na końcowy skład i potencjał produktu. Dodajmy, że nawet twarda otoczka pestki, pozostająca po mechanicznym wydobyciu wnętrza, jest dziś odpowiedzialnie wykorzystywana jako bio-opał.

Składniki oleju z pestek moreli

Olej z pestek moreli stał się prawdziwym odkryciem dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego ze względu na swój atrakcyjny skład chemiczny, a zwłaszcza profil tłuszczowy. Głównym jego składnikiem, sięgającym nawet 71% objętości, jest kwas oleinowy, zaliczany do grupy kwasów tłuszczowych omega 9. Zgodnie ze współczesnym stanem wiedzy odznacza się on silnym działaniem przeciwzapalnym, korzystanie wpływając na zdrowie serca oraz poziom cholesterolu we krwi.

W oleju z pestek moreli znajdują się ponadto olej linolowy (ok. 22%), zaliczany do grupy omega 6 oraz dwa nasycone kwasy tłuszczowe: palmitynowy (ok. 5%) oraz stearynowy (ok. 1%). Pod względem bardzo wysokiego udziału kwasów tłuszczów nienasyconych podobny jest on podobny do oleju ze słodkich migdałów, oleju z pestek awokado oraz oliwy z oliwek.

Pogłębione analizy pozwoliły wyodrębnić w oleju z pestek moreli również cenne antyoksydanty, przede wszystkim związki fenolowe (m.in. beta-karoten) o stężeniu porównywalnym z oliwą z oliwek. Redukcyjny potencjał tych przeciwutleniaczy odpowiada witaminie C! Na uwagę zasługuje także zawartość fitosteroli, m.in. kampesterolu i sitosterolu, tokoferoli, czyli prekursorów witaminy E, innych witamin (witamina B1, B2, B3, C) oraz soli mineralnych, min. jodu, potasu, wapnia, magnezu i cynku. Dodajmy jeszcze, że poziom amygdaliny w oleju z pestek moreli jest na tyle niski, że nie przedstawia zagrożenia dla zdrowia nawet przy użyciu wewnętrznym. Mimo to, amygdalinę często usuwa się w ramach przystosowania oleju do konsumpcji.
Olej z pestek moreli stosuje się w bardzo małych ilościach. Źródło: shutterstock

Zdrowotne właściwości oleju z pestek moreli

Olej z pestek moreli jest więc doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Z badań (Singh i in., 2010) wynika jednak również, że posiada znaczące właściwości przeciwbakteryjne, skutecznie zwalczając takie patogeny jak: pałeczka okrężnicy (E. coli), gronkowiec złocisty (S. aureus) czy paciorkowiec ropny (S. pyogene).

Istnieją ciekawe badania prowadzone na szczurach dowodzące korzystnego wpływu oleju z pestek moreli na przebieg wrzodziejącego zapalenia jelit. Taniny w nim obecne wydają się regenerować śluzówkę, chroniąc przed dalszymi nadżerkami i działaniem enzymów trawiennych. Sama amygdalina w niskich dawkach wydaje się mieć nawet bardzo pozytywny wpływ na dolegliwości, obniżając aktywność substancji zapalnych.

Jako składnik pokarmowy olej z pestek moreli wydaje się bardzo obiecującym elementem profilaktyki chorób serca, stanów zapalnych, nowotworów, a także wsparciem dla systemu odpornościowego i wzroku.
Tabela przedstawiająca właściwości oleju z pestek moreli; opracowanie własne

Olej z pestek moreli dla urody

Kwasy tłuszczowe obecne w oleju z pestek moreli mają dziś szerokie zastosowanie w kosmetyce, doskonale spełniając rolę substancji nawilżających, emulgujących oraz naturalnych emolientów. Ponadto zawarte w nich antyoksydanty mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników, które odpowiadają za proces starzenia się skóry i prowadzą do uszkodzeń DNA, mogących skutkować nawet rozwojem raka! Olej ma więc działanie odmładzające, rozjaśniające i ujędrniające – jest skuteczny w zapobieganiu i redukowaniu drobnych zmarszczek, nadaje cerze zdrowego kolorytu i blasku.

Aplikowany na skórę, olej z pestek moreli wzmacnia też naturalny płaszcz ochronny, stworzony głównie z lipidów, który chroni nas przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, ale także zabezpiecza przed utratą wody z tkanki. Bakteriobójcze działanie nie tylko zapobiega infekcjom, ale przyspiesza gojenie się ran i pomaga łagodzić istniejące stany zapalne, choćby łuszczycę, stymulując rozwój nowych komórek skóry. W ograniczony sposób chroni również przed promieniowaniem UV i jego zgubnymi skutkami.

Ogromną zaletą oleju z pestek moreli jest fakt, że doskonale wchłania się on w głąb skóry i nie pozostawia na jej powierzchni tłustej warstwy. Lekki i delikatny, nadaje się również do pielęgnacji włosów, wnikając w ich strukturę i odżywiając je od wewnątrz, nie zaś tylko obklejając. Jest przy tym szczególnie skuteczny jako pomoc w rozczesywaniu splątanych pukli!

Uwaga! Oleju z pestek moreli nie poleca się do pielęgnacji cery trądzikowej i tłustej, ponieważ ma on właściwości komedogenne i może zatykać pory.
Spożywczy olej z pestek moreli może być wykorzystywany do doprawiania lekkich, letnich sałatek. Źródło: shutterstock

Jak stosować olej z pestek moreli?

Tak jak większość olejów roślinnych, olej z pestek moreli może być stosowany jako samodzielny kosmetyk, jak również olej bazowy dla olejków eterycznych i ich mieszanek. Wmasowuje się go w skórę twarzy, łącznie ze strefami pod oczami, a także we włosy, w racjonalnych oczywiście ilościach. Olej z pestek moreli jest też doskonałą odżywką na spierzchnięte usta i suche, popękane łokcie czy pięty. Na noc zastępuje kremy do twarzy i dekoltu, a na dzień upiększające olejki do ciała.

Olej z pestek moreli coraz częściej rozważany jest również w kontekście składnika pokarmowego, a przede wszystkim tzw. żywności funkcjonalnej. Niestety, dla większości z nas jest zbyt drogi, aby jeść go łyżkami, stąd zastosowanie kosmetyczne jest obecnie dominujące. Zwróćmy również uwagę na fakt, że większość dostępnych w drogeriach olejów kosmetycznych przeznaczonych jest ściśle do użytku zewnętrznego, ponieważ nie spełniają one standardów czystości i nietoksyczności wymaganych w przemyśle spożywczym. Olej z pestek moreli przeznaczony do konsumpcji musi być stosownie oznakowany i wówczas można go bezpiecznie dodawać do sałatek i makaronów – w smaku jest zaś lekki, słodkawy z przyjemną orzechową nutą!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Mehmet Hayta i in.; “Apricot Kernel: Physical and Chemical Properties”; data dostępu: 2021-03-05
  2. Małgorzata Stryjecka i in.; “Chemical Composition and Antioxidant Properties of Oils from the Seeds of Five Apricot (Prunus armeniaca L.) Cultivars”; data dostępu: 2021-03-05
  3. R. Singh i in.; “Wild apricot (Prunus armeniaca) kernel oil: A strategic alternative to value added fatty acids”; data dostępu: 2021-03-05
  4. M. Minaiyan i in.; “Anti-inflammatory effect of Prunus armeniaca L. (Apricot) extracts ameliorates TNBS-induced ulcerative colitis in rats”; data dostępu: 2021-03-05
  5. Muhammad Iqbal Bhanger, ... Rahman Qadir; “Cold pressed apricot (Prunus armeniaca L.) kernel oil”; Cold Pressed Oils, Elsevier 2020;
Ocena (3.7) Oceń:
Pasaż zakupowy