Olej z pestek śliwki ‒ właściwości i działanie. Jak stosować olej z pestek śliwki?

Olej z pestek śliwki to ciekawy pomysł na wykorzystanie odpadów z przetwórstwa owocowego, które okazują się być nie mniej wartościowe niż pierwotny surowiec. Produkowany przede wszystkim w Europie, z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony globalnych koncernów, zwłaszcza z sektora kosmetycznego. Olej z pestek śliwki okrzyknięty został bowiem nowym, skuteczniejszym zamiennikiem dla legendarnego oleju arganowego!



Olej z pestek śliwki w ciemnym szklanym naczyniu. Źródło: shutterstockOlej z pestek śliwki w ciemnym szklanym naczyniu. Źródło: shutterstock
  1. Właściwości oleju z pestek śliwki
  2. Skład oleju z pestek śliwki
  3. Czy pestki śliwek nie są trujące?
  4. Kosmetyczne wykorzystanie oleju z pestek śliwki
  5. Jak stosować olej z pestek śliwki
  6. Olej z pestek śliwki jako składnik diety?
  7. Olej z pestek śliwki - czy warto?
Śliwki to owoce, które sprzedawane i konsumowane są na świeżo, ale stanowią również ważny surowiec dla przemysłu spożywczego. Produkuje się z nich głównie dżemy i soki, a także suszone owoce, koncentraty oraz napoje alkoholowe. Odrzucone w tym procesie pestkiodpadem, który jak dotąd stosowany był głównie jako źródło biopaliw, bioaktywnych peptydów oraz węgla aktywnego wykorzystywanego do produkcji np. filtrów. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się jednak olej, który można za pomocą tłoczenia na zimno lub ekstrakcji za pomocą dwutlenku węgla wydobyć z pestek. Tym bardziej, że w ostatnich latach obserwujemy znaczący wzrost zainteresowania niekonwencjonalnymi olejami, m.in. właśnie z pestek różnych owoców, jak choćby arbuza, czereśni czy cytrusów.

Właściwości oleju z pestek śliwki

Olej pozyskuje się przede wszystkim z pestek śliwy wiśniowej (Prunus cerasifera) oraz śliwy domowej (Prunus domestica). W zależności od procesu ekstrakcji końcowy produkt ma barwę jasnożółtą lub nieco ciemniejszą, mglistą oraz bardzo przyjemny, nieco słodki, marcepanowo-orzechowy aromat pozbawiony obcych nut zapachowych. Charakteryzuje się niskim poziomem pH i jakością odpowiadającą standardom przyjętym dla ludzkiej konsumpcji. Stąd też olej znajduje obecnie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, a przede wszystkim kosmetycznym!

Skład oleju z pestek śliwki

Aż 38% masy pestki śliwki stanowią tłuszcze – to więcej niż w przypadku wiśni czy czereśni. Z tego ok. 67% stanowią kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 23% kwasy tłuszczowe wielonienasycone, zaś jedynie 9% kwasy tłuszczowe nasycone. Najwyższy udział w tym profilu tłuszczowym ma przy tym kwas oleinowy (67%), a następnie kwas linolowy (23%) – oba są kluczowymi składnikami ludzkiej diety.

Olej z pestek śliwki jest również bogaty w tokoferole, czyli związki tworzące witaminę E, które wykazują się silnym potencjałem antyoksydacyjnym. Ów przeciwutleniające właściwości wzmocnione są dodatkowo wysokim poziomem związków fenolowych, zwłaszcza kwasu galusowego, który w badaniach wydaje się być skuteczny w prewencji raka! Z przemysłowych eksperymentów wynika również, że olej z pestek śliwki jest wyjątkowo stabilny i nie podlega łatwo oksydacji, co zasadniczo zwiększa możliwości jego wykorzystania w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Czy pestki śliwek nie są trujące?

Dość powszechnie przestrzega się społeczeństwo przed konsumpcją pestek z klasycznych owoców pestkowych, takich jak morele czy brzoskwinie, ze względu na ryzyko zatrucia, nawet śmiertelnego. Faktycznie, znajduje się w nich amygdalina, czyli glikozyd cyjanogenny, który w obecności enzymów zmienia się w toksyczny cyjanowodór. Co ciekawe, amygdalina sama w sobie odznacza się również pozytywnymi właściwościami biologicznymi, działając przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

W oleju z pestek śliwki poziom amygdaliny jest jednak znacznie niższy niż w surowych pestkach -  dla porównania w pestkach wynosi 0,41000 mg/g, podczas gdy w oleju ok. 0,0025 mg/g (dane ze słoweńskiego badania pod przewodnictwem J. Vladić z 2020 r.). Nie stwarza on więc zagrożenia dla zdrowia i może być bez przeszkód konsumowany.
Pestki śliwek są odpadem przy produkcji dżemów, soków i deserów. Źródło: shutterstock

Kosmetyczne wykorzystanie oleju z pestek śliwki

Unikalny skład kwasów tłuszczowych w oleju z pestek śliwki okazuje się być prawdziwym błogosławieństwem dla ludzkiej skóry. Bogaty w witaminę A i E, posiada niezwykłe wręcz zdolności ochrony skóry i włosów przed wolnym rodnikami – niektóre, niepotwierdzone jeszcze naukowo tezy, podtrzymują wręcz, że jest w tym kontekście znacznie skuteczniejszy niż olej arganowy i olej marula.

Jego przeciwzapalne właściwości pozwalają redukować nasilenie takich problemów dermatologicznych jak łuszczyca i egzema. Ponadto silne zdolności regeneracyjne i nawilżające mogą ograniczać opuchliznę pod oczyma, cienie i przebarwienia pigmentacyjne, a także kurze łapki, zwiotczenia oraz drobne zmarszczki. W kontekście starzenia, olej z pestek śliwki wydaje się stymulować syntezę elastyny i kolagenu. Jest też doskonałym panaceum na suchą skórę, a przy regularnym stosowaniu sprawia, że wydaje się ona grubsza i jędrniejsza. Istnieją sugestie, że jako doskonałe źródło polifenoli może także skutecznie chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym, a pośrednio również przed zmianami nowotworowymi.

Co zaś  najważniejsze, olej z pestek śliwki nie posiada żadnych przeciwwskazań i powoduje skutków ubocznych nawet przy wrażliwej skórze.
Diagram przedstawiający zastosowanie oleju z pestek śliwki; opracowanie własne

Jak stosować olej z pestek śliwki

Olej z pestek śliwki może być stosowany przy każdym rodzaju cery, łącznie z trądzikową. Nie zatyka on bowiem porów i posiada lekką konsystencję, a może wręcz regulować produkcję sebum. W codziennej pielęgnacji (nie ma żadnych ograniczeń co do częstości i długości stosowania) wykorzystywany może być na wiele rozmaitych sposobów:
  • Aby mieć gładsze usta, należy najpierw zetrzeć martwą warstwę naskórka za pomocą masażu kryształkami cukry, a następnie zaaplikować na wargi 1-2 krople oleju z pestek śliwki; przyjemny aromat i piękny połysk czynią z niego 100% naturalny i bezpieczny błyszczyk!
  • Po jednej kropli oleju można dodawać do wieczornej dozy kremów do twarzy i ciała, co pozwoli aktywnie zwalczać stres oksydacyjny skóry, sprawiając, że będzie ona świeższa i gładsza – efekt bywa wręcz porównywany z satyną!
  • Połączywszy ½ szklanki oleju z pestek śliwki z ¼ szklanki oleju ze słodkich migdałów oraz 1 szklanką rozpuszczonego masła kakaowego otrzymamy miękkie, odżywcze masło do ciała o wspaniałym aromacie.
  • Na umyte i mokre, wytarte jedynie lekko ręcznikiem włosy nakładamy przed suszeniem małą dozę oleju, pomijając korzonki. Po wysuszeniu można dwie krople rozetrzeć w dłoniach i zaaplikować wyłącznie na końcówki – włosy będą błyszczące i optycznie nawilżone.
  • Przed wyjściem na plażę warto w całe włosy wetrzeć olej z pestek śliwki – ochroni on fryzurę przed niszczącym działaniem promieni UV, a także wiatru i morskiej wody.
  • Wmasowywany codziennie w paznokcie, olej z pestek śliwki skutecznie nawilża płytkę, wzmacnia ją i nabłyszcza.

Olej z pestek śliwki stosować można nie tylko na skórę, ale także włosy i paznokcie. Źródło: shutterstock

Olej z pestek śliwki jako składnik diety?

Chociaż olej z pestek śliwki znalazł zastosowanie przede wszystkim jako przełomowy składnik kosmetyków, jego potencjał w sektorze spożywczym i farmaceutycznym jest również godny uwagi. Podobny w smaku do oleju z gorzkich migdałów zachwalany jest przez cukierników jako doskonała nuta aromatyczna do słodyczy i deserów. Poza tym może być wykorzystywany również do przyrządzania dressingów do sałatek oraz jako finalizujący akcent w daniach na ciepło. Można go śmiało łączyć z innymi roślinnymi olejami, różnymi rodzajami octu oraz przyprawami. Idealnie komponuje się również ze śliwkami, morelami i malinami. Słynny amerykański szef kuchni David Lebovitz proponuje nawet przepis na lody z oleju śliwkowego!

Lody z oleju z pestek śliwki

Składniki:
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 5 żółtek, 6 łyżek oleju z pestek śliwki
  • 30 g suszonych wiśni
  • 2 łyżki dowolnego likieru

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy z solą i cukrem. Śmietankę przelewamy do metalowej miski, którą umieszczamy w większej misie wypełnionej lodem. W innej misie ubijamy żółtka i powoli dolewamy ciepłe mleko wciąż ubijając. Mieszankę przelewamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Powinna mieć temperaturę ok. 71-77 stopni C. Następnie przecieramy całość przez gęste metalowe sito do metalowej miski umieszczonej w lodzie. Mieszamy, aż masa ostygnie i wstawiamy do lodów na 8 godzin. Wiśnie namaczamy w alkoholu na całą noc. Następnego dnia masę z lodówki łączymy z olejem i przekładamy do maszyny do robienia lodów. Gdy będą gotowe, mieszamy je z odsączonymi wiśniami i podajemy natychmiast.

Olej z pestek śliwki - czy warto?

Nie da się ukryć, że olej z pestek śliwki jest bardzo drogi. Stosowanie go do codziennego gotowania dla większości śmiertelników jest więc po prostu nierealne. Jako dodatek do wyjątkowych dań na specjalne okazje, a przede wszystkim jako olej do pielęgnacji skóry jest jednak zdecydowanie wart swojej ceny. W porównaniu z markowymi odmładzającymi kremami do twarzy jest bowiem tańszy i wydajniejszy, a oferuje sprawdzone korzyści upiększające, bez kontrowersyjnych substancji zapachowych, parabenów czy innych konserwantów. Od jego wyjątkowego, a przy tym całkowicie naturalnego, aromatu można się przy tym naprawdę uzależnić!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Sibel Uluata i in. ; “Evaluation of Chemical Characterization, Antioxidant Activity and Oxidative Stability of Some Waste Seed Oil”; data dostępu: 2021-01-21
  2. Jelena Vladić i in.; “Alternative to Conventional Edible Oil Sources: Cold Pressing and Supercritical CO2 Extraction of Plum (Prunus domestica L.) Kernel Seed”; data dostępu: 2021-01-21
  3. Fior Markets ; “Global Plum Kernel Oil Market Growth 2019-2024”; data dostępu: 2021-01-21
  4. Paweł Górnaś i in.; “Plum industrial by-products as a source of oil, essential fatty acids, tocopherols, tocotrienols, carotenoids and squalene: Impact of the species and genotype”; data dostępu: 2021-01-21
  5. Ivan Savic i in.; “Physico-Chemical Properties and Oxidative Stability of Fixed Oil from Plum Seeds (Prunus domestica Linn.)”; data dostępu: 2021-01-21
  6. David Lebovitz; “Plum Kernel Ice Cream Recipe”; data dostępu: 2021-01-21
Ocena (3.5) Oceń:
Pasaż zakupowy