Olej z Sacha Inchi - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z Sacha Inchi?

Wytwarzany z nasion Sacha Inchi olej stanowi wysokiej jakości naturalny kosmetyk o działaniu regenerującym i odmładzającym. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe olej z Sacha Inchi sprawia, że nasza skóra nabiera gładkości i jędrności. Jego regularne stosowanie powoduje, że sięganie po drogeryjne kremy o działaniu anti-age staje się zbędne. Z jego pomocą zadbamy też o nienaganną prezencję naszych włosów i paznokci. Co stanowi o niesamowitych właściwościach preparatu pozyskiwanego z nasion rośliny schowanej w głębi peruwiańskiej dżungli?



fot. dreamstimefot. dreamstime
  1. Pozyskiwany na zimno bio-olej
  2. Olej z Sacha Inchi - oleisty magazyn nienasyconych kwasów tłuszczowych
  3. Olej z Sacha Inchi - gwiazda wśród kosmetyków anti-age
  4. Perfekcyjne połączenie substancji odżywczych
  5. Olej z Sacha Inchi - ważny element codziennego dbania o urodę
  6. Kosmetyk wart swojej ceny?
Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis Linnaeu) to jedna z roślin charakterystycznych dla flory malowniczej Amazonii. Lokalna ludność uprawia ją w dżungli już od czasów starożytnych. Sacha Inchi stanowi częściowo zdrewniałe pnącze, które dorasta nawet do 2 metrów. Ozdabiają je liście i niewielkie kwiaty barwy białej, które przekształcają się w jasnozielone owoce o gwiaździstym kształcie. Dojrzałe owoce nieco ciemnieją i wytwarzają nasiona. W takiej formie przypominają orzechy i są ważnym elementem peruwiańskiej kuchni. Spożywa się je zarówno w formie gotowanej, jak i pieczonej czy prażonej.

Pozyskiwany na zimno bio-olej

Prawdziwe bogactwo substancji odżywczych kryje się w niepozornych nasionkach Sacha Inchi. Pozyskiwany z nich olej Inca Inchi powstaje w innowacyjnym procesie wyprasowywania na zimno dojrzałych owoców. Surowiec ten zawiera aż 94% nienasyconych kwasów tłuszczowych, co stanowi najwyższą wartość wśród wszystkich olejów. Na uwagę zasługuje fakt, że przy bardzo wysokiej zawartości kwasów Omega-3 (do 60%) produkt ten zachowuje trwałość i stabilność. Te szczególne właściwości zawdzięcza obecności witaminy E w formie kompletu tokoferoli, w którym 50% stanowi gamma-tokoferol, czyli substancja o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Inca Inchi określa się często mianem bio-oleju, co oznacza, że jest preparatem bardzo dobrze tolerowanym przez skórę.

Olej z Sacha Inchi - oleisty magazyn nienasyconych kwasów tłuszczowych

W czasach preinkaskich pozyskiwany z nasion Sacha Inchi olej stosowano w leczeniu oparzeń i podrażnień skórnych. Pierwsze naukowe prace dotyczące zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju Inca Inchi pojawiły się jednak dopiero w latach 80. XX wieku. Amerykańscy badacze dowiedli, że tego rodzaju substancje nie mogą być wytwarzane przez organizm ludzki i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Bardziej szczegółowe badania dotyczące właściwości (również kosmetycznych) tej rośliny rozpoczęto kilkadziesiąt lat później – w roku 2000. Podjęli się ich m.in. europejscy naukowcy współpracujący z Universidad Agraria La Molina. Dzięki wzrostowi liczby specjalistycznych publikacji dotyczących Inca Inchi, produkt ten w XXI wieku zaczął być wykorzystywany na masową skalę w przemyśle medycznym, spożywczym i kosmetycznym. Dość wspomnieć, że był wielokrotnie nagradzany złotymi medalami na paryskich wystawach olejów roślinnych.
Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis Linnaeu) to jedna z roślin charakterystycznych dla flory malowniczej Amazonii, fot. shutterstock

Olej z Sacha Inchi - gwiazda wśród kosmetyków anti-age

Popularność oleju z Sacha Inchi stale rośnie. Substancję tę wykorzystuje się do produkcji kosmetyków o działaniu odbudowującym i uelastyczniającym skórę, a także wzmacniającym włosy. Jego delikatny, charakterystyczny zapach sprawia, że sprawdza się jako baza preparatów pielęgnacyjnych. Znajdziemy go w składzie wielu kremów, maseczek i szamponów. Ze względu na zawarte w nim składniki, uznaje się go za jeden z najlepszych olei kosmetycznych w kategorii „anti-age”.
Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym produkcie prezentuje się bowiem następująco: Poza cennymi kwasami tłuszczowymi, nasiona Sacha Inchi kryją w sobie ważne dla zdrowia skóry przeciwutleniacze, a także witaminy A i E.

Perfekcyjne połączenie substancji odżywczych

Dzięki wyjątkowemu połączeniu składników bioaktywnych, peruwiański olej zwiększa jędrność tkanki skórnej i dba o jej prawidłowe ukrwienie. Inca Inchi wnika w głębsze warstwy skóry niż inne oleje kosmetyczne, dzięki czemu zaopatruje nasze ciało w witaminy młodości (A i E). Dostarcza nam również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nierzadko stanowią aż 98% całkowitej masy surowca i stanowią o jego silnie regenerujących właściwościach. Kwas Omega-3 (alfa-linolenowy) działa na skórę przeciwzapalnie i odbudowująco, zaś kwas Omega-6 chroni naskórek przed nadmierną utratą wody, a także łagodzi podrażnienia. Połączenie tych składników sprawia, że skóra staje się miękka, odporna na działanie niekorzystnych czynników, zaś wszelkie blizny stają się mniej widoczne. Z kolei obecne w Inca Inchi przeciwutleniacze w postaci witaminy A i E odpowiadają za młodzieńczy wygląd naszej cery. Naturalne tokoferole zawarte w witaminie E, poza działaniem antyrodnikowym, odpowiadają za trwałość oleju i sprawiają, że produkt nie wymaga dodawania syntetycznych środków konserwujących. Możemy go przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez 2 lata! Witamina A natomiast zwiększa produkcję kolagenu w skórze właściwej, co powoduje, że nasza skóra wygląda młodo, a powstałe na skutek promieniowania UV przebarwienia stają się dużo jaśniejsze.

Olej z Sacha Inchi - ważny element codziennego dbania o urodę

Spektrum zastosowania olejku z nasion Sacha Inchi jest w kosmetyce bardzo szerokie. Za sprawą swojego nawilżającego, odmładzającego i odbudowującego działania preparat ten stanowi naturalną alternatywę dla wielu drogeryjnych produktów. Oto przykłady zastosowania tego cudownego surowca:
Olej z Sacha Inchi sprawdzi się zarówno solo, jak i w roli składnika pielęgnacyjnych kompozycji, które warto stosować do upiększania skóry, włosów i paznokci. Możemy go nakładać na całą twarz, zamiast odżywczego kremu na noc albo jedynie pod oczy, aby zadbać o prawidłowe napięcie i nawilżenie tej partii skóry. Doskonale sprawdzi się również w roli balsamu przeznaczonego do pielęgnacji całego ciała. Regularne stosowanie tego specyfiku sprawi, że rozstępy staną się mniej widoczne, a cellulit zniknie. Peruwiański olejek można ponadto nakładać na skórę podrażnioną, np. wskutek promieniowania UV albo alergii. Kosmetyk ten, dzięki swojej wielozadaniowości, sprawdza się w pielęgnacji całego ciała.
olej z Sacha Inchi stanowi gwiazdę wśród olejków kosmetycznych, fot. shutterstock
Oto wybrane sposoby na włączenie go do codziennego rytuału dbania o urodę:

ZWALCZANIE CELLULITU

Olej z Sacha Inchi wymieszany z odrobiną ulubionego olejku eterycznego (np. geraniowego) stanowi świetny naturalny specyfik do walki z pomarańczową skórką. Tak przygotowany preparat należy nanieść na problematyczne partie ciała i delikatnie wmasować w skórę. Nie dość, że, przy regularnym stosowaniu preparatu, zauważymy znaczną poprawę wyglądu, to jeszcze sam zabieg będzie miał działanie odprężające, dzięki towarzyszącej mu woni olejków eterycznych.

SERUM ODMŁADZAJĄCE

Aby samodzielnie przygotować intensywnie ujędrniające skórę serum na bazie samych naturalnych składników, wystarczy wymieszać 3 krople oleju z Sacha Inchi z 3 kroplami potrójnego kwasu hialuronowego. Specyfik należy delikatnie wmasować lub wklepać w skórę twarzy. Dzięki połączeniu tych dwóch składników, kosmetyk przenika do głębszych warstw skóry, dzięki czemu efekt anti-age jest bardziej trwały. 
ODBUDOWA ZNISZCZONYCH PAZNOKCI

W celu wzmocnienia i odżywienia płytki paznokci, należy wmasować w nią odrobinę oleju z Sacha Inchi. Preparat ten zadziała również zmiękczająco na nieestetyczne suche skórki pojawiające się na dłoniach. Jego działanie jest na tyle skuteczne, że możemy zrezygnować ze stosowania syntetycznych odżywek z drogerii.

PERUWIAŃSKA PIELĘGNACJA WŁOSÓW

Wzbogacenie odżywki lub maski do włosów kilkoma kroplami oleju z Sacha Inchi znacznie wzmocni jej działanie. Tak przygotowany kosmetyk sprawi, że nasze kosmyki odzyskają blask i będą się o wiele lepiej układać. Preparat z peruwiańskiej rośliny nadaje się również do domowego olejowania włosów. Wystarczy wetrzeć go w suche włosy i, po pewnym czasie, umyć głowę delikatnym szamponem. Regularne wykonywanie zabiegu sprawi, że włosy będą gęstsze, a końcówki przestaną się rozdwajać.

Kosmetyk wart swojej ceny?

Bez wątpienia, olej z Sacha Inchi stanowi gwiazdę wśród olejków kosmetycznych. Mimo że zalicza się do kategorii unikalnych i dość drogich surowców, warto się w niego zaopatrzyć, ze względu na jego skuteczność, trwałość i wielozadaniowość. Aplikując go na skórę lub włosy, mamy pewność, że zawarte w nim przeciwutleniacze i inne substancje odżywcze są doskonale wchłaniane, dzięki czemu, otrzymujemy intensywne nawilżenie, wzmocnienie płaszcza lipidowego i silną regenerację.

Stosowany regularnie olejek niweluje nadreaktywność skóry, a nawet poprawia stan cery atopowej, podrażnionej i skłonnej do przesuszeń. Nie do przecenienia jest również jego działanie odmładzające. Surowiec ten redukuje zmarszczki, usprawnia produkcję kolagenu w skórze i zwiększa jej elastyczność. Z pomocą peruwiańskiego olejku zadbamy także o doskonałą prezencję naszych włosów i paznokci. Obserwując pozytywne efekty widoczne po dłuższym stosowaniu preparatów z Sacha Inchi, można powiedzieć, że olejek ten stanowi jeden z nielicznych kosmetyków, które są warte swojej ceny.
Alicja Chrząszcz

Bibliografia

  1. Luis Felipe Gutiérrez i in.; “Chemical composition of Sacha Inchi (Plukenetia volubilis L.) seeds and characteristics of their lipid fraction”; data dostępu: 2019-06-18
  2. Hans-Peter Hanssen, Markus Schmitz-Hübsch; “Sacha Inchi (Plukenetia volubilis L.) Nut Oil and Its Therapeutic and Nutritional Uses”; data dostępu: 2019-06-18
  3. Gonzalez-Aspajo G. i in.; “Sacha Inchi Oil (Plukenetia volubilis L.), effect on adherence of Staphylococus aureus to human skin explant and keratinocytes in vitro”; data dostępu: 2019-06-18
  4. Fanali C i in.; “Chemical characterization of Sacha Inchi (Plukenetia volubilis L.) oil”; data dostępu: 2019-06-18
  5. Maurer NE i in.; “Characterization and authentication of a novel vegetable source of omega-3 fatty acids, sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) oil”; data dostępu: 2019-06-18
Ocena (4.3) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy