Woda różana - właściwości, działanie i zastosowanie wody różanej

Od pewnego czasu zachwycamy się wszystkim, co orientalne. Wśród kosmetyków i dodatków do żywności, które poznajemy dzięki fascynacji Bliskim Wschodem, jest również woda różana. To naturalna woda kwiatowa, zdatna do spożycia, o wielu intrygujących właściwościach. W kosmetyce wykorzystuje się wodę różaną głównie do leczenia trądziku, ale to tylko jedno z jej licznych zastosowań.



byrev // via Pixabaybyrev // via Pixabay

Woda z róży damasceńskiej: skarb Orientu

Woda różana to surowiec od dawien dawna znany i szeroko wykorzystywany w krajach blisko- i dalekowschodnich. Jest w 100% naturalna, dlatego służy zarówno jako kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów oraz jako dodatek kulinarny. Występuje w recepturach wielu tradycyjnych orientalnych przysmaków, głównie deserów i słodkich napojów, ale mieszkańcy wschodnich krain używają jej nawet do przygotowywania mięsa. To produkt niezwykle uniwersalny i popularny, a jednocześnie bezpieczny. Aż trudno uwierzyć, że jest, tak naprawdę, produktem ubocznym. Powstaje bowiem w procesie destylacji płatków róży, co umożliwia uzyskanie skoncentrowanego olejku eterycznego. Woda różana, choć mniej intensywna w działaniu niż olejek różany, wciąż posiada wiele cennych właściwości. Dzięki mniejszej koncentracji substancji bioaktywnych, jest też bezpieczniejsza i może być stosowana bez uprzedniego rozcieńczania, nawet u osób ze skórą wrażliwą. Odmianą róży najczęściej wykorzystywaną do produkcji olejków i hydrolatów jest róża damasceńska.

Oryginalna woda różana dostępna jest w sklepach z naturalnymi kosmetykami lub żywnością orientalną. Co ciekawe, możemy zrobić ją samodzielnie. Nieuszkodzone, świeże i pachnące płatki wystarczy zalać ciepłą wodą i odstawić na słońce na co najmniej kilka godzin.



Woda różana w kuchni orientalnej

Wodę różaną dodaje się do tureckiej baklavy, indyjskich lodów kulfi, owocowego lassi, a nawet do dań wytrawnych i słonych, takich jak kebab czy pilaw. Powszechne w zwyczajach kulinarnych Orientu jest też raczenie się kawą i herbatą urozmaiconymi kilkoma kroplami wody różanej.

Woda z płatków róży nadaje potrawom wyczuwalny, ale delikatny aromat. Idealnie pasuje do deserów z dodatkiem orzechów, szczególnie migdałów. Dodaj ją do lodów domowej roboty, smoothie, sorbetu lub koktajlu na bazie owoców i jogurtu naturalnego. Latem wrzuć do szklanki wody różanej pokruszony lód oraz dwie łyżeczki naturalnego miodu i racz się orzeźwiającą miksturą.

Chocolate cupcakes with rose water meringue buttercream by MindMatrix // via Wikimedia Commons


Hydrolat z róży w pielęgnacji ciała

Woda różana spełnia chyba wszystkie oczekiwania, jakie mamy zwykle wobec kosmetyków. Pielęgnuje, upiększa i chroni. Łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia – począwszy od otarć naskórka, przez trądzik aż po poparzenia. Bardzo dokładnie oczyszcza skórę, zmiękcza ją i domyka pory, zapobiegając tym samym powstawaniu zaskórników.
Stosowana regularnie, sprawia, że nasza cera wygląda bardziej promiennie, młodzieńczo i świeżo. Wyrównuje koloryt skóry, naturalnie go rozjaśnia i zmniejsza widoczność przebarwień. Nawilża, uelastycznia i ujędrnia. Działa przeciwzapalnie i pomaga wyleczyć trądzik oraz inne stany chorobowe skóry. Poza tym odświeża spojrzenie, zmiękcza włosy i relaksuje.

Różane cuda
  • Woda z róży rozjaśnia nie tylko skórę – dodaj blasku swojemu spojrzeniu, robiąc różany kompres na oczy. Płatki kosmetyczne namocz w hydrolacie i przyłóż do zamkniętych powiek na kilkanaście minut. Możesz też wpuścić kilka kropli wody różanej do wewnętrznych kącików oczu. W ten sposób uwolnisz oczy od zmęczenia, opuchlizny i zaczerwienienia.
  • Wodę różaną przelej do buteleczki z atomizerem i zawsze miej ją pod ręką. W dowolnej chwili możesz spryskać ciało i włosy, pozostawiając na nich nawilżającą i leczniczą mgiełkę oraz niepowtarzalny zapach.
  • Płatki róż, zamiast zasuszać, wrzuć do kąpieli! Do wanny dodaj też nieco wody różanej lub kilkanaście kropli oryginalnego olejku różanego. Spędź w wodzie co najmniej 20 minut. Taka kąpiel zdejmie z Ciebie napięcie, uwolni od migreny i zredukuje stres.
  • Woda różana uśmierzy swędzenie i pieczenie po ukąszeniach owadów. Zwilż nią płatek lub tampon i przykładaj do bolącego miejsca.
  • Dzięki zawartości witamin (głównie witaminy A i C), a także antyutleniaczy, woda różana jest pomocna w stanach zapalnych dziąseł, łagodzi napięcie nerwowe, a nawet uporczywy kaszel i stany zapalne dróg oddechowych. Można przygotować z niej inhalację, płukać nią jamę ustną i gardło oraz dodawać do napojów.



Zalety stosowania wody różanej:
  • poprawia napięcie skóry, nawilża ją i zmiękcza
  • dokładnie oczyszcza cerę
  • uspokaja stany zapalne skóry
  • reguluje pH skóry
  • nadaje cerze ładny koloryt i eliminuje przebarwienia
  • odmładza i odżywia cerę
  • utrwala fryzurę i pobudza włosy do wzrostu
  • pomaga zlikwidować trądzik
  • zmniejsza zaczerwienienie skóry

821292 // via Pixabay


Róże we włosach

Woda różana stymuluje wzrost włosów, wzmacnia cebulki i odżywia skórę głowy. Najskuteczniej zadziała wmasowana w skalp lub dodana do odżywki. Wodą różaną warto też spryskiwać włosy, by nadać im blask oraz utrwalić fryzurę, nie przeciążając jej.
Jak woda różana leczy trądzik?

Hydrolat z róży polecany jest do pielęgnacji każdego typu cery, ale jego właściwości docenią przede wszystkim osoby ze skórą wrażliwą, naczynkową, przesuszoną i trądzikową.

Woda różana zawiera wiele przeciwutleniaczy o działaniu antyseptycznym i oczyszczającym, między innymi witaminę C, garbniki i flawonoidy. To za ich sprawą, normuje wydzielanie sebum, wygasza stany zapalne i oczyszcza, jednocześnie nie wysuszając. Hydrolatu różanego najlepiej używać jako toniku. Dwa razy dziennie należy umyć twarz delikatnym żelem myjącym, a następnie przetrzeć skórę płatkiem nasączonym wodą różaną. Przy regularnym stosowaniu, trądzik stopniowo będzie stawał się coraz mniej widoczny, a stan cery powróci do równowagi.

Woda różana od wieków służy mieszkańcom Orientu do celów kulinarnych, leczniczych i pielęgnacyjnych. Jest surowcem ubocznym, uzyskiwanym podczas produkcji olejku eterycznego. Wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego, przywraca równowagę skórze, ma działanie antyzapalne. Jest powszechnie stosowanym dodatkiem do deserów takich, jak lody, ciasta i koktajle. W kosmetyce przeznacza się ją do pielęgnacji cery zanieczyszczonej, skłonnej do wyprysków i zmian trądzikowych, suchej oraz dojrzałej. Świetnie odżywia włosy i skórę głowy.
Elżbieta Gwóźdź


Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy